Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Sambata 30 Mai 2020 - 8992 vizitatori azi
Ghidul pacientilor cu hemofilie in perioada pandemiei COVID-19".

Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania ("ANHR") si Asociatia Initiativa Pacientul 2.0. ("Pacientul 2.0.") lanseaza astazi "Ghidul pacientilor cu hemofilie in contextul pandemiei COVID-19", disponibil aici.
Intr-un limbaj simplificat, documentul vine cu o serie de recomandari si informatii utile in sprijinul pacientilor hemofilici atat in perioada pandemiei cu noul coronavirus, cat si dincolo de aceasta:O sectiune larga de intrebari primite de la pacienti si apartinatori, la care au raspuns dr. Melen Brinza, Medic Specialist Hematologie (Institutul Clinic Fundeni), S.L. UMF Bucuresti Dr. Adriana Diaconu, Medic Primar Pediatrie si Oncologie-Hematologie Pediatrica (Sef Sectie Pediatrie 1 Institutul Clinic Fundeni) si S.L. UMF Iasi Dr. Cristina Tarniceriu, Medic Primar Hematolog (Spitalul Sf. Spiridon din Iasi si Coordonatorul Progamului National de Hemofilie din Iasi) Accesul la tratament in perioada pandemiei Experienta pacientului cu hemofilie in contextul actualRaspunsurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate la intrebarile pacientilor Proiectele prin care ANHR vine in sprijinul pacientilor Informatii generale despre noul coronavirus si masuri de protectie recomandate de Organizatia Mondiala a SanatatiiLinkuri utile pentru informarea corecta a pacientilor cu hemofilie.

"Traim parca  vremuri ireale. Pandemia ne-a surprins si ne-a dat peste cap vietile tuturor. Comunitatea hemofilica din tara noastra traieste cu teama si cu nesiguranta in ceea ce priveste asigurarea continuarii tratamentului antihemofilic. Pacientii cu hemofilie trebuie sa beneficieze de tot sprijinul de care au nevoie, sa aiba acces la informatie pentru a se proteja, dar si pentru a avea acces la tratament. Facem un apel si catre autoritati sa nu uite de aceasta categorie de bolnavi cronici si sa le acorde sustinerea necesara." Nicolae Oniga, presedinte, ANHR."Pacientii cu hemofilie fac parte din categoria pacientilor cronici mai vulnerabili la infectia cu COVID-19.

Totodata, fac parte si din categoria celor care au nevoie de tratament continuu pe care, din pacate, il pot ridica numai de la spital. Acesta ar fi un impediment fata de ceilalti pacienti care pot lua tratamentul de la farmacie. La Institutul Fundeni din Bucuresti, de exemplu, pacientii merg sa ridice factorul de care au nevoie. Recomandarea este sa sune cu o zi inainte pentru a putea fi trecuti pe lista care permite accesul in spital."  dr. Melen Brinza, Medic Specialist Hematologie, Institutul Clinic Fundeni. In aceasta perioada, pacientii cu hemofilie trebuie sa tina cont de o serie de recomandari.

Una dintre ele este continuarea tratamentului. Sub nicio forma, acestia nu trebuie sa isi intrerupa administrarea sau reducerea medicatiei. "Aceasta intrerupere a tratamentului poate afecta. Daca este o forma severa de hemofilie si pacientul era pe profilaxie, intreruperea tratamentului creste riscul de sangerare si de aparitie a accidentelor hemoragice spontane." Dr. Cristina Tarniceriu, Medic Primar Hematolog, Spitalul Sf. Spiridon din Iasi si Coordonatorul Progamului National de Hemofilie din Iasi.

In perioada pandemiei, mediul online a devenit unul dintre cele mai importante canale de comunicare pentru pacienti, medici si autoritati. Informarea si furnizarea corecta sunt vitale in acest context."Pacientul 2.0 este o platforma creata cu scopul de a oferi informatii despre sanatate verificate medical si pe limba pacientilor. Daca ghidul acesta digital va ajuta oamenii sa ajunga mai repede sau mai usor la diagnostic, tratament sau sprijin in incercarea lor, este tot ce ne-am putea dori."


Lucian Ionita, co-fondator Pacientul 2.0.

0 comentarii700 vizualizări09 mai 2020
rss 2.0
rss 2.0