Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Sambata 30 Mai 2020 - 8040 vizitatori azi
Cateva precizari pentru a clarifica aspectele legate de functionalitatea aparaturii din cadrul laboratorului DSP.

Ca urmare a publicarii in presa locala a unor articole care ridica semne de intrebare legate de unele rezultate ale testarilor CoVid-19 care se efectueaza in laboratorul de testare din cadrul Directiei de Sanatate Publica, specialistii care lucreaza in acest laborator fac cateva precizari pentru a clarifica aspectele legate fie de functionalitatea aparaturii din cadrul laboratorului, fie de capacitatea de interpretare a rezultatelor de catre personalul calificat.

"Referitor la cele cinci cazuri raportate pozitiv de catre laboratorul COVID-19 din cadrul DSP Bistrita, nu putem spune ca rezultatele altor laboratoare sunt corecte sau gresite, dar diferenta majora o ofera kiturile de amplificare/detectie folosite. Sensibilitatea kiturilor difera de la producator la producator. Kitul utilizat in laboratorul DSP (GeneFinder COVID-19 RealAMPKit) a fost printre primele kituri aprobate de FDA/EMA (http://mus.acrofan.com/article_sub3.php?number=270995&lang=). Este cunoscut faptul ca sunt laboratoare care folosesc 1 sau 2 gene specifice virusului pentru amplificare (date publice), iar aceste kituri nu sunt aprobate de FDA/EMA. Kitul utilizat de laboratorul COVID-19 din cadrul DSP Bistrita foloseste 3 gene pentru amplificare si este cunoscut ca avand o sensibilitate mai mare comparativ cu alte kituri. Nu sunt contestate rezultatele laboratoarelor in care au fost efectuate testari ulterioare, dar este evident faptul ca exista limitari cu privire la detectia ARN-ului viral in probele care au incarcatura virala mica (la inceputul sau sfarsitul infectiei sau in cazul pacientilor asimptomatici).

In cazul celor cinci probe de la Spitalul Orasenesc Beclean, rezultatele date de laboratorul COVID-19 din cadrul DSP Bistrita sunt pozitive si, bazat pe argumentele de mai sus, sunt irelevante rezultatele altor laboratoare.  Intr-un cadru profesional, atunci cand apar discordante intre laboratoare, rezultatele trebuie comunicate si analizate impreuna. Problema trebuie sa fie tratata de specialisti in domeniu, avand ca scop colaborarea, nu competitia. Laboratorul de la DSP nu a primit nicio comunicare oficiala referitoare la aceste cinci probe si nu a fost creat vreun cadru pentru a discuta aceste probleme. Rezultatele DSP Bistrita sunt puse la dispozitia specialistilor in domeniu pentru o reevaluare.

Conform CDC, testele (serologice) de depistare a anticorpilor IgG si IgM anti-SARS CoV-2 nu sunt indicate pentru diagnosticarea unei infectii active. (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/serology-testing.html ).

  In principal, dureaza 10-21 de zile pana la declansarea raspunsului imun de catre organism, iar in unele cazuri asimptomatice, raspunsul poate chiar sa nu fie depistat. De asemenea, OMS afirma ca cinetica anticorpilor nu este total cunoscuta. In nicio tara nu este aprobata testarea imonologica pentru SARS-CoV-2 in detrimentul testului RT-PCR, care este net superior. Rezultatele negative ale testelor serologice nu exclud infectia cu SARS-Cov-2, in special la cei care au fost in contact cu virusul.

In concluzie, trebuie sa se tina cont de intregul tablou: recoltarea s-a efectuat de catre persoane diferite si in zile diferite, pentru testare s-au utilizat kit-uri diferite si aparate diferite, factori care pot influenta testarea.  Aceasta problema este una comuna la nivel international, iar in acest caz probabilitatea unui rezultat fals-negativ este de 30%, iar a unui rezultat pozitiv de 1.6%, datorata limitei de detectie a unor kit-uri care utilizeaza una sau doua gene. (https://www.researchgate.net/publication/341031158_Reconstructed_diagnostic_sensitivity_and_specificity_of_the_RT-PCR_test_for_COVID-19)

In laboratorul de la DSP, din data de 21.04.2020, dupa validarea rezultatelor timp de o saptamana cu laboratorul din CLUJ si la recomandarea acestora, oficial a fost a fost inceputa activitatea de testare pentru SARS-CoV 2. Laboratorul a functionat fara intrerupere, nu a avut probleme tehnice, administrative sau deficiente de reactivi. Au fost analizate 624 de probe, dintre care 70 de probe au fost pozitive, 8 neconcludente si 546 negative. Rezultatele sunt corelate cu situatia epidemiologica si simptomatologica a pacientilor.", transmite echipa de analiza din cadrul laboratorului de testare CoVid-19 al DSP.

In final, dorim sa va aducem la cunostinta ca grupul de specialisti din cadrul laboratorului de detectare a Coronavirusului al Directiei este deschis si disponibil pentru orice discutie si reanalizare a tuturor etapelor cu un specialist in domeniul biologiei moleculare.

0 comentarii721 vizualizări09 mai 2020
rss 2.0
rss 2.0