Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Sambata 11 Iulie 2020 - 3982 vizitatori azi
Poate consumul moderat de bere sa ne influenteze dieta?

Cercetari internationale arata ca un consum moderat de alcool poate duce la o crestere a aportului de energie din alimentele pe care le consumam. Atunci cand este consumat cu moderatie, alcoolul din bere nu este doar o substanta farmacologica, ci si un nutrient care influenteaza metabolismul tesuturilor din organism, cu efecte indeosebi asupra nivelului de glucoza din sange si cu un continut ridicat de energie.

Relatia dintre consumul de alcool si aportul alimentar este una interdependenta si se refera, bineinteles, la cantitatea consumata. Unele cercetari clinice indica faptul ca in situatiile de consum moderat, carbohidratii din bauturile cu continut de alcool, cum este, spre exemplu, berea, pot contribui la scaderea greutatii corporale, daca inlocuiesc carbohidratii din anumite alimente.[1] Consumul moderat este asociat cu un aport mai mare de lipide si proteine, comparativ cu aportul de carbohidrati. Explicatia ar putea fi datorata faptului ca alcoolul din bere este la randul sau un carbohidrat fermentat, ceea ce poate reduce motivatia de a adauga in dieta si alte surse de carbohidrati.[2]    

In plus, berea are in compozitie doar ingrediente naturale, ce pot asigura substante nutritive si nutrienti valorosi pentru nevoile metabolice ale organismului nostru. Prin continutul de malt si hamei, este o importanta sursa de antioxidanti si de fibre solubile, iar datorita drojdiei de bere asigura, proteine si aminoacizi esentiali, precum si numeroase vitamine si minerale.

Consumul de alcool stimuleaza eliberarea de dopamina. In cantitati moderate, acest lucru poate creste motivatia de a oferi organismului alimente recompensatoare si poate genera efecte stimulatoare, cum ar fi o stare de spirit pozitiva si buna dispozitie[3]. In schimb, in situatii de consum excesiv, caile neuronale sunt saturate cu dopamina si sunt induse efecte sedative, ceea ce poate scadea pofta si motivatia de a manca.      

Alcoolul afecteaza femeile diferit fata de barbati in principal datorita compozitiei corporale diferite si a greutatii corporale medii mai mici. In medie, barbatii au nevoie de circa 2.500 kilocalorii (kcal) pe zi, in timp ce femeile au nevoie de 2.000 kcal. Femeile au un procent mai mare de grasimi in corpul lor, deci un procent mai mic de fluide. Deoarece alcoolul este solubil in apa, se distribuie doar in lichidul corporal. Femeile vor avea asadar niveluri maxime mai ridicate de alcoolemie decat barbatii, pentru aceeasi cantitate de alcool consumata.  

"Consumul moderat de bere ar trebui mereu considerat un supliment si nu o alternativa la alte obiceiuri sanatoase care, de asemenea, scad riscul aparitiei bolilor cronice, cum ar fi cardiopatia coronariana si diabetul. Relatia dintre consumul de alcool si reducerea riscului pentru aparitia anumitor afectiuni este exprimata prin curba "J" si este un rezultat combinat al mai multor studii. Adultii care isi limiteaza consumul de bere la unul sau doua pahare pe zi prezinta un risc mai scazut de boli cardiovasculare, diabet de tip 2 si dementa", a declarat dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.  

*****

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

 

Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in

domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

 

Pentru mai multe informatii:

Adelina Ionascu

The Public Advisors

Tel: 0753 047 591

E-mail: adelina.ionascu@publicadvisors.ro

 

 [1] https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/415737

[2] https://academic.oup.com/jn/article-abstract/113/1/70/4755430

[3] http://jpet.aspetjournals.org/content/267/1/250

 

0 comentarii1155 vizualizări27 mai 2020
rss 2.0
rss 2.0