Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Miercuri 14 Aprilie 2021 - 14587
Ghid de nutritie pentru persoanele cu cancer in perioada pandemiei.

Alianta Pacientilor Cronici din Romania ("APCR"), Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania ("FABC"), Asociatia Initiativa Pacientul 2.0. ("Pacientul 2.0."), in parteneriat cu Medicentrum, au pregatit un set de recomandari, sfaturi de nutritie si retete utile pacientilor oncologici, atat in perioada pandemiei cu noul coronavirus, cat si dincolo de aceasta. Proiectul este sprijinit de catre Bristol Myers Squibb si AstraZeneca si poate fi gasit aici.


Documentul abordeaza urmatoarele aspecte:

  • ce inseamna alimentatie sanatoasa? 
  • cat conteaza alimentatia in cazul pacientilor cu cancer?
  • schimbari ale dietei pacientului oncologic
  • ce alimente pot interfera cu tratamentele oncologice?
  • nutritia in diverse tipuri de cancer
  • intrebari si raspunsuri 
  • mit versus adevar in nutritia oncologica
  • accesul la tratament in perioada pandemieiCOVID-19
  • sfaturi generale de cumparare, pastrare si preparare alimente
  • cateva retete simple

 

"Asocierea dintre alimentatie si boli neoplazice este un subiect de mare interes. Intrebari despre ce, cat si cum trebuie sa mancam pentru a nu ne imbolnavi si cum sa ne schimbam obiceiurile alimentare in cazul unui diagnostic oncologic sau hematologic sunt frecvente. Oncologia nutritionala se ocupa atat cu preventia, cat si cu sustinerea pacientului in timpul tratamentului, in convalescent si in situatiile paliative. Din punct de vedere preventiv, nutritia oncologica are ca scop impiedicarea sau intarzierea aparitiei bolilor oncologice influentate de regimul alimentar (tumori la nivelul aparatului digestive, neoplasmul de san etc.). In cazul pacientilor diagnosticati cu boli neoplazice, din cauza bolii, a tratamentului (atat direct cat si prin efectele adverse) apar frecvent sindroame de malnutritie. Aceste sindroame afecteaza in mod negativ prognosticul bolii prin aparitia bolilor conexe, intarzierii tratamentului, necesitatii spitalizarii indelungate a pacientilor. Din acest motiv suportul nutritional adecvat este foarte important pentru a oferi organismului necesarul energetic, cantitatea optima de micro si macro-nutrimente, astfel incat tratamentul curativ sau paliativ sa se poata efectua in conditii ideale."spunedr. Mara Jidveian Popescu, medic specialist oncologie, cu competentain nutritie generala.

 

Sfaturi, retete si raspunsuri despre nutritia pacientului oncologic este dezvoltat in cadrul unui proiect mai larg Asociatia Initiativa Pacientul 2.0 prin care ne-am propusrealizarea unei serii de ghiduri pentru pacientii cronici (oncologie, hematologie, afectiuni respiratorii, stomatologie, diabet) care sa ii sprijine pe acestia in navigarea acestei perioade dificile, generate de COVID-19.

 

 

 

 

0 comentarii4354 vizualizări05 august 2020
rss 2.0
rss 2.0