Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Miercuri 14 Aprilie 2021 - 14587
Alimentele fermentate si beneficiile lor pentru organism.

Consumul de alimente fermentate este asociat cu beneficii in prevenirea afectiunilor cardiovasculare sau metabolice precum diabetul, dar si cu imbunatatiri la nivelul sistemului imunitar si cognitiv.  Bauturile si alimentele fermentate sunt rezultatul unui proces natural, prin care materiile prime din continutul acestora (cereale, fructe, legume, iaurturi, carne sau peste) sunt transformate in substante sanatoase de catre diferite microorganisme (bacterii, drojdii).

In timpul unor procese de fermentare complexe, zaharurile si carbohidratii, descompusi in molecule mai simple, sunt transformati, ceea ce faciliteaza o absorbtie mai usoara a nutrientilor si o imbunatatire a digestiei. Spre exemplu, sucul se transforma in vin, cerealele se transforma in bere, iar carbohidratii in dioxid de carbon, care contribuie la dospirea painii.  


Beneficiile alimentelor fermentate asupra digestiei

Alimentele fermentate sunt alimente partial digerate. De aceea, persoanele care nu tolereaza lactoza din lapte, pot consuma cu mai mare usurinta variante fermentate ale laptelui, precum chefir sau iaurt, deoarece lactoza este partial descompusa. Muraturile sunt bogate in acizi organici, ceea ce faciliteaza digestia si ajuta la absorbtia si asimilarea nutrientilor de care organismul are nevoie. Functionarea optima a sistemului digestiv are efecte benefice asupra intregului sistem imunitar, care devine mai bine pregatit pentru a lupta cu afectiunile sau alti factori daunatori.

In ceea ce priveste berea, una dintre cele mai populare bauturi obtinute printr-un proces de fermentare, au fost identificati in compozitia sa peste 35 de compusi fenolici, aproximativ 80-90% in malt si 10-20% in hamei, care ajuta in lupta cu radicalii liberi si reduc efectele toxice ale acestora. Desigur, potentialele sale efecte benefice vizeaza un consum moderat, reprezentat de 660ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei.    

"Alimentele fermentate pot reprezenta o proportie destul de importanta din dieta noastra obisnuita. Desi au beneficii dovedite, moderatia este cheia chiar si in consumul acestor tipuri de alimente, deoarece trebuie sa fim atenti sa nu cadem in capcana de a consuma in exces grasimi (din anumite tipuri fermentate de branza sau carnati), sare (din castraveti sau varza murata) sau nitriti (din salam sau alte mezeluri). Daca ne referim strict la bere, originea naturala a materiilor prime si transformarile pe care le sufera in timpul procesului de fermentatie ii confera proprietati antioxidante si antiinflamatorii", a declarat dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.   

*****

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

 

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

 

Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in

domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

 

Pentru mai multe informatii:

Adelina Ionascu

The Public Advisors

Tel: 0753 047 591

E-mail: adelina.ionascu@publicadvisors.ro

 

 

0 comentarii4179 vizualizări20 august 2020
rss 2.0
rss 2.0