Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Miercuri 14 Aprilie 2021 - 14587
Un stil de viata echilibrat si 30 de minute de miscare pe zi pot reduce riscul de sindrom metabolic.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), numarul cazurilor de obezitate creste cu 30 de milioane in fiecare an. Aceasta afectiune, pe care unii experti o definesc deja ca o pandemie globala, afecteaza peste 600 de milioane de persoane din intreaga lume, iar combaterea ei este una dintre cele mai mari provocari ale vremurilor moderne.

Totodata, obezitate este asociata cu o serie de boli cronice si este unul din factorii care cresc riscul de a dezvolta sindrom metabolic, definit ca un cumul de afectiuni care determina cresterea riscului cardiovascular.

"Obezitatea este rezultatul unui cumul de factori care pot fi atat de natura genetica, dar si factori de mediu precum sedentarismul, nivelul socio-economic scazut, stresul sau chiar nivelul redus de educatie. Este demonstrat ca exista o serie de patologii, precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat sau chiar cancerul, care sunt asociate cu supraponderalitatea si conduc la o incidenta ridicata in ceea ce priveste mortalitatea", a declarat dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.   

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, activitatea fizica insuficienta este un factor de risc important pentru afectiuni cardiovasculare sau diabet. Statisticile arata ca peste 80% din populatia adolescenta la nivel mondial nu face suficienta miscare. Astfel, recomandarile OMS in privinta copiilor si adolescentilor sunt de cel putin 60 de minute de activitate fizica moderata pe zi, iar in cazul adultilor de minimum 150 de minute de activitate fizica moderata sau 75 minute activitate fizica intensa pe saptamana[1]. Dintre tarile UE, cel mai mare procent de persoane care fac exercitii fizice cel putin doua ore si jumatate pe saptamana este in Finlanda (54%), Danemarca (53%), Suedia (53%), Austria (49%) si Germania (47%), in timp ce la polul opus se situeaza Romania (7,5%) si Bulgaria (9%)[2].

Insa efecte pozitive asupra sanatatii sunt vizibile atunci cand au loc schimbari la nivelul stilului de viata, care pot diminua factorii de risc metabolic la persoanele care se confrunta cu exces de greutate sau cu tulburari metabolice semnificative. Exista peste 4.000 de polifenoli naturali (substante de origine vegetala cu proprietati antioxidante), iar includerea lor in dieta poate contribui la un stil de viata sanatos. Produse precum fructele, legumele, uleiul de masline, vinul, ceaiul, berea sau cacao, contin antioxidanti benefici.

Consumul de alimente bogate in vitamine, minerale si compusi bioactivi precum polifenolii, poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare, neurodegenerative sau diabet. Cand vine vorba de hidratare, consumul moderat de bauturi fermentate, cum ar fi berea, ar putea fi o optiune care poate face parte dintr-o dieta echilibrata, atata timp cat este consumata moderat, de adulti sanatosi. De fapt, Societatea Spaniola pentru Nutritie Comunitara (SENC) include bauturile fermentate (bere, vin, sampanie si cidru) in Piramida Alimentatiei Sanatoase daca sunt consumate cu moderatie. In cazul berii, consumul moderat este definit ca o cantitate de 330 ml/zi in cazul femeilor si 660 ml/zi in cazul barbatilor.

Potrivit unui raport Eurostat, peste doua treimi dintre romanii cu varsta de peste 15 ani (65%) nu consuma zilnic fructe si legume, ceea ce ii plaseaza pe ultimul loc in UE. In randul statelor membre, ponderea celor care consuma cel putin cinci portii de legume si fructe in fiecare zi (400g) este cea mai mare in Danemarca (26%), Olanda (25%), dar si in Marea Britanie (33%). La polul opus, se situeaza Romania (3,5%) si Bulgaria (4,4%)[3].

 

*****

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

 

Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in

domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

 

Pentru mai multe informatii:

Adelina Ionascu

The Public Advisors

Tel: 0753 047 591

E-mail: adelina.ionascu@publicadvisors.ro

 

 [1] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

[2] https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20170302-1

[3] https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7694616/3-14102016-BP-EN.pdf/1234ac94-27fd-4640-b9be-427a42d54881

0 comentarii2828 vizualizări27 octombrie 2020
rss 2.0
rss 2.0