Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Luni 20 Mai 2024 - 14587
Consumul moderat de alcool poate avea efecte benefice asupra sanatatii persoanelor de peste 40 de ani.

Consumul moderat de alcool, in cazul persoanelor cu varsta de peste 40 de ani si care nu prezinta alte probleme de sanatate, ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral si diabet, arata rezultatele unui studiu realizat recent in cadrul Universitatii Washington din Seattle. Totodata, studiul concluzioneaza ca tinerii trebuie sa evite consumul de alcool, deoarece se confrunta cu riscuri mai mari privind sanatatea, comparativ cu adultii.

In studiul publicat in The Lancet[1], s-a estimat ca aproximativ 1,34 miliarde de oameni au consumat cantitati daunatoare de alcool in anul 2020, conform unei analize a obiceiurilor de consum, realizata in 204 tari. De asemenea, s-a constatat ca 59% dintre cei care au baut cantitati nocive aveau varsta cuprinsa intre 15 si 39 de ani, persoane pentru care alcoolul nu a oferit niciun beneficiu. Trei sferturi dintre consumatori erau barbati.

In cazul berii, Organizatia Mondiala a Sanatatii incadreaza consumul moderat de bere la 330 ml pe zi pentru femei si 660 ml de bere pe zi pentru barbati. Bineinteles, integrata intr-un stil de viata sanatos si pornind de la o alimentatie echilibrata. In plus, datorita ingredientelor sale 100% naturale - peste 90% apa, cereale, hamei si drojdie - berea poate oferi mai multe beneficii organismului.

"Un studiu realizat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie in 2018 a confirmat faptul ca berea consumata moderat contribuie la scaderea incidentei bolilor cardiovasculare. In cadrul studiului, factorii implicati in mentinerea echilibrului fluido-coagulant al sangelui au fost influentati, ceea ce poate produce un efect benefic asupra sanatatii inimii si a vaselor de sange. Important este insa ca berea sa fie integrata intr-o dieta echilibrata, care sa includa alimente bogate in nutrienti, din toate grupele de alimente majore, fructe si legume cat mai colorate, cereale integrale, grasimi sanatoase si proteine ??slabe", spune dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Berea, sursa de antioxidanti

Cerealele, in special orzul, reprezinta o sursa importanta de proteine, fibre si vitamine. Fiind o bautura 100% naturala, in conditiile unui consum moderat, berea poate stimula puterea antioxidanta a organismului, in special datorita hameiului si cerealelor.

Berea, sursa de vitamine de tip B

Datorita cerealelor (orz, grau) si drojdie, berea poate fi o buna sursa de vitamine de tip B (B3, B6, B12), atunci cand este integrata intr-un stil de viata sanatos. In plus, datorita maltului din cereale, hamei, drojdie si apa, berea contine minerale, vitamine, fibre si polifenoli care pot avea o contributie pozitiva la dieta alimentara. Biodisponibilitatea vitaminelor B din bere a fost confirmata si de cercetari stiintifice care au aratat un nivel crescut de absorbtie al vitaminelor B in cazul unui consum moderat.

 

*****

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in

domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

 

Pentru mai multe informatii:

Catalina Ciobanu

The Public Advisors

E-mail: catalina.ciobanu@publicadvisors.ro



[1] https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)00847-9/fulltext#%20

0 comentarii3703 vizualizări29 august 2022




rss 2.0
rss 2.0