Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Duminica 19 Mai 2024 - 14587
Trei alimente bogate in nutrienti care mentin organismul sanatos: germeni, seminte de canepa si bere.

Unele legume consumate in varianta cruda pot oferi mai multe vitamine si minerale organismului decat cele preparate termic, deoarece o parte din nutrienti sunt afectati in urma procesului de gatire. Legumele fierte au o cantitate si o calitate diferita de nutrienti fata de legumele crude, deoarece in timpul gatirii compozitia lor chimica se modifica. Acest aspect nu este intotdeauna un lucru negativ, deoarece tratamentele termice cresc biodisponibilitatea anumitor nutrienti (de exemplu, a carotenului), insa salatele crude raman de neinlocuit.

Integrarea in dieta a legumelor si in varianta cruda poate avea numeroase beneficii pentru sanatate, nivelul de energie creste, digestia poate fi imbunatatita, riscul de boli cardiovasculare poate scadea si pot contribui substantial la scaderea in greutate.

"Legumele isi diminueaza continutul anumitor nutrienti atunci cand sunt gatite in exces, iar in conditiile in care dieta este bazata in cea mai mare parte pe alimente procesate sau prajite, pot aparea si efectele negative asupra organismului. Includerea in alimentatie a legumelor crude, gatite la abur sau la cuptor este foarte importanta intrucat alimentele isi pastreaza beneficiile nutritionale si sunt o sursa excelenta de vitamine. De exemplu, ardeiul capia consumat ca atare, o leguma delicioasa de sezon, contine o cantitate mare de vitamina C, B6, cupru, fosfor, zinc, mangan, potasiu", spune dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

 

3 alimente benefice pentru un organism puternic

Germeni

Expertii spun ca germenii de grau au o valoare nutritiva excelenta, fiind o sursa de proteine ??vegetale, impreuna cu fibre si grasimi sanatoase. Sunt, de asemenea, o buna sursa de magneziu, zinc, tiamina, potasiu si fosfor. In plus, germenii de grau sunt bogati in vitamina E, un nutrient esential cu proprietati antioxidante. Antioxidantii reduc radicalii liberi din organism, cercetarile sugerand ca sursele naturale de antioxidanti sunt cele mai bune pentru prevenirea bolilor.

Totodata, germenii de grau pot ajuta la intarirea imunitatii si mentin inima si sistemul cardiovascular sanatos. Cerealele integrale pot reduce riscul de boli de inima si pot ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase.

Seminte de canepa

Se considera ca semintele de canepa sunt un superaliment. Semintele au un profil nutritional bogat si ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Aceste seminte mici sunt bogate in proteine, fibre si acizi grasi sanatosi, inclusiv omega-3 si omega-6, intr-un raport avantajos pentru organism. Au efect antioxidant si pot imbunatati sanatatea inimii, a pielii si a articulatiilor. Semintele de canepa contin aproape la fel de multe proteine ??ca si soia, fiind sunt o sursa completa de proteine, ceea ce inseamna ca ofera toti cei noua aminoacizi esentiali.

Semintele de canepa contin o intreaga gama de vitamine si minerale si sunt deosebit de bogate in vitamina E, magneziu, fosfor si potasiu. De asemenea, sunt o sursa de fier, zinc si vitamine B.

Bere

Berea are in compozitie doar ingrediente naturale, ce pot asigura substante nutritive si nutrienti valorosi pentru nevoile metabolice ale organismului. Datorita continutul de malt si hamei, este o importanta sursa de antioxidanti si de fibre solubile.

Totodata, unul dintre ingredientele principale ale berii, cerealele, sunt o buna sursa de vitamine de tip B iar alaturi de hamei contribuie la intarirea sistemului imunitar. Cerealele, in special orzul, reprezinta o sursa importanta de proteine, fibre si vitamine de tip B. In plus, atunci cand sunt respectate cantitatile indicate de un consum moderat de bere si se urmeaza o dieta alimentara echilibrata, se observa efectele benefice asupra organismului, prin cresterea indicelui de apa din organism, dar si a masei musculare si chiar prin scaderea tesutului adipos.

 

*****

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

 

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

 

Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in

domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

 

Pentru mai multe informatii:

Catalina Ciobanu

The Public Advisors

E-mail: catalina.ciobanu@publicadvisors.ro

0 comentarii3836 vizualizări29 septembrie 2022




rss 2.0
rss 2.0