Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Duminica 19 Mai 2024 - 14587
Testarea genomica in cancer - o sansa in plus la un tratament potrivit pentru pacienti.

Cancerul apare si se dezvolta in corp in urma unor mutatii in structura ADN si/sau ARN a celulelor, care afecteaza functionarea si cresterea normala a acestora, ducand la declansarea bolii[1]. Tipul de cancer este insa unic pentru fiecare pacient in parte, acesta depinzand de tipul mutatiei, numarul acestor mutatii sau localizarea in corp[2],[3]., Astfel, chiar daca doi pacienti au acelasi tip de cancer, cu aceeasi localizare, deoarece mutatiile care apar in aceste cancere vor fi diferite, este posibil ca acesti pacienti sa aiba nevoie de tratamente personalizate.

Pentru a identifica aceste mutatii unice in celulele canceroase se poate efectua un test genomic pentru cancer care poate analiza dintr-o data sute de gene legate de cancer[4]. Acest tip de testare are sanse mai mari de a identifica un tratament tintit, personalizat, pentru fiecare caz in parte. In plus, un test genomic poate identifica mai multe tipuri de mutatii, ceea ce poate scurta timpul de asteptare al pacientilor  pana la diagnosticul corect si inceperea tratamentului. 

Astfel, in urma efectuarii acestui test, medicul primeste un raport cu mutatiile identificate, posibile terapii asociate si studii clinice aflate in derulare, potrivite pentru profilul individualizat al cancerului de care sufera pacientul.

 "Viitorul in oncologie apartine personalizarii tratamentului, pentru fiecare pacient in parte. Alegerea celor mai bune optiuni terapeutice nu se poate face fara teste de diagnostic de ultima generatie. Testele genomice pot reduce incertitudinea cu privire la optiunile de tratament, ajutand astfel pacientii sa evite tratamentul inutil sau care nu aduce beneficii.", a declarat Dr. Vlad Croitoru, medic specialist oncolog, Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti.

"Pentru mine, ca medic oncolog, profilarea genomica imi permite sa identific tratamente specifice tumorii unice a pacientului si imi ofera incredere in schema terapeutica aleasa pentru acesta.", a declarat Dr. Irina Cazacu, medic specialist oncolog, Institutul Clinic Fundeni, Bucuresti.

Aceste teste pot fi prelucrate atat din tesut, cat si din sange[5], pot fi folosite in mai multe tipuri de cancer si pot fi efectuate pe baza unei recomandari din partea medicului oncolog. Pacientii din Romania pot avea acces la teste genomice de profilare comprehensiva pentru cancer, ca de exemplu,  cele dezvoltate de catre compania Foundation Medicine, detinuta de grupul Roche. Pana in prezent, peste 1 milion de pacienti din intreaga lume au avut oportunitatea sa poata beneficia de un raport personalizat, potrivit tipului de cancer de care sufera, in urma rezultatelor testelor realizate de compania Foundation Medicine. 

Pentru mai multe informatii, pacientii se pot adresa medicului curant sau pot accesa site-ul www.foundationmedicine.ro 

 

***

 

Despre Roche

Fondata in 1897 in Basel, Elvetia, drept una dintre primele companii producatoare de medicamente originale la scara industriala, Roche este acum cea mai mare companie de biotehnologie din lume si lider mondial in diagnosticul in vitro. Compania urmareste excelenta in stiinta pentru a descoperi si dezvolta medicamente si teste de diagnostic cu scopul de a imbunatati si salva vietile oamenilor de pe tot globul. Suntem unul dintre pionierii medicinei personalizate si ne dorim sa continuam sa transformam felul in care se administreaza ingrijirile in sanatate, pentru un impact cat mai mare. Compania Genentech, din Statele Unite, este detinuta in totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este actionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical din Japonia. 

Prezent pe piata romaneasca inca din perioada interbelica, Roche isi redeschide reprezentanta locala in anul 1992, urmand ca in anul 2005, grupul Roche sa infiinteze societatea comerciala S.C. Roche Romania SRL care a preluat activitatea reprezentantei din Bucuresti. Roche ofera produse si servicii care acopera intreg spectrul ingrijirilor de sanatate, pornind de la preventie, tratament si pana la monitorizarea post-tratament, in arii terapeutice majore unde exista nevoi medicale neacoperite inca. Prin intermediul Roche Romania, ambele divizii ale Grupului Roche - divizia de farmaceutice si divizia de diagnostice - sunt prezente pe piata din tara noastra, oferind produse si servicii de inalta specializare. Pentru orice informatii suplimentare, va rugam sa accesati www.roche.ro

Departamentul de Comunicare al Roche Romania: andrei.vlad@roche.com, 0728292664  

 



[1] American Cancer Society Glossary. Cancer. Available at:www.cancer.org/cancer/understanding-cancer/glossary.html

[2] Baumgart M et al. Am J Hematol Oncol 2015; 11: 10-13.

[3] Schwaederle M, Kurzrock R. Oncoscience 2015; 2: 779-780.

[4] Dong L, et al. Curr Genomics 2015;4:253-63.

[5] National Cancer Institute. The NCI Dictionary of Cancer Terms: Biopsy. [Internet; cited 2023 May]

0 comentarii3381 vizualizări04 iulie 2023




rss 2.0
rss 2.0