Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Luni 13 Mai 2024 - 14587
59% din adultii Romaniei au un indice de masa corporala corespunzator supraponderalitatii si obezitatii.

Si mai ingrijorator, rata obezitatii in randul copiilor creste accelerat, cu 5.6% anual. 35% dintre adultii din Romania traiesc cu obezitate, lucru care plaseaza tara noastra in categoria tarilor cu prevalenta foarte mare a acestei boli. Se estimeaza ca prevalenta obezitatii la adulti va creste anual cu 2.1% in perioada 2020-2035. Mai ingrijorator este faptul ca procentul de crestere a prevalentei obezitatii in cazul copiilor va fi de 5.6% anual, un procent care ne plaseaza, din nou, in categoria de risc foarte ridicat.

Aceste cifre ingrijoratoare sunt confirmate de statisticile publicate de Eurostat, conform carora Romania are un procent de 59% din populatie cu un indice de masa corporala* mai mare de 25, corespunzator supraponderalitatii si obezitatii. Acest procent este considerabil mai mare decat media tarilor din Uniunea Europeana, Norvegia, Serbia si Turcia (52.7%) si este depasit de doar trei tari europene: Croatia, Ungaria si Republica Ceha.

La nivel global se estimeaza ca majoritatea populatiei (51% sau peste 4 miliarde de oameni) va trai fie cu supraponderalitate, fie cu obezitate pana in 2035, daca tendintele actuale vor continua.

Ziua Mondiala a Obezitatii, care are loc anual pe 4 martie, este un prilej pentru organizatiile persoanelor cu obezitate, furnizorii de servicii medicale si persoanele care traiesc cu obezitate din Romania sa atraga atentia asupra epidemiei de obezitate in crestere din Europa si asupra necesitatii unor programe de preventie si tratament pentru aceasta boala. Asociatia Impreuna Impotriva Obezitatii, asociatie noi infiintata si membra a Coalitiei Europene pentru Persoanele care traiesc cu Obezitate (European Coalition for People living with Obesity - ECPO), se alatura acestor voci care sustin nevoia de a aborda cu mult mai multa responsabilitate problema bolii pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii o numeste una dintre cele mai mari provocari de sanatate publica ale secolului XXI. Supraponderalitatea si obezitatea sunt factori de risc cheie pentru boli cronice netransmisibile precum: diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, osteoartrita, accidentul vascular cerebral, precum si anumite tipuri de cancer.

Persoanele care traiesc cu obezitate sunt in mod constant stigmatizate si invinuite pentru boala lor. Acest lucru se datoreaza si faptului ca multi oameni, inclusiv personalul medical, mass-media si factorii de decizie, nu inteleg ca obezitatea este o boala cronica complexa.

Obezitatea este de prea multe ori vazuta la noi in tara ca rezultat al lipsei de vointa, lenei sau al refuzului de a "manca mai putin si de a ne misca mai mult". Dar, la fel ca pentru toate bolile cronice, cauzele obezitatii sunt mult mai profunde. Ele pot fi si genetice, psihologice, socioculturale, economice sau de mediu. Este timpul sa  reevaluam felul in care vedem aceasta boala cronica complexa, care afecteaza 650 de milioane de oameni din intreaga lume.

 

 

 

 

 

 

 

Campania europeana, parte a Zilei Mondiale a Obezitatii, este o initiativa a Coalitiei Europene pentru Persoanele care traiesc cu Obezitate (ECPO). Oamenii din toate categoriile sociale, impreuna cu profesionistii din sanatate si reprezentantia ia autoritatilor, sunt incurajati sa participe la crearea unei mai mari constientizari si la deschiderea unui dialog deschis despre obezitate.

Mai multe detalii despre Ziua Mondiala a Obezitatii, dar si despre obezitate, prevenirea si tratamentul acesteia, sunt disponibile pe site-ul web al Zilei Mondiale a Obezitatii in Europa: www.woday.eu si pe site-ul ECPO: https://eurobesity.org/.

* Conform ECPO, Indicele de Masa Corporala (IMC) este standardul prin care se stabileste grupa de obezitate in care se incadreaza o persoana, dar care nu inlocuieste o examinare medicala si nici nu pune un diagnostic. IMC (sau BMI in limba engleza) se calculeaza impartind greutatea unei persoane (in kilograme) la patratul inaltimii sale (in metri). O persoana cu un IMC de 30 sau mai mult este, in general, considerata a trai cu obezitate. O persoana cu un IMC egal sau mai mare de 25 este considerata supraponderala.

 

Surse:

https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Overweight_and_obesity_-_BMI_statistics#Eurostat%20#StatisticsExplained

https://www.worldobesity.org/resources/resource-library/world-obesity-atlas-2023

https://www.worldobesity.org/what-we-do/our-policy-priorities/the-roots-of-obesity

 

 

________________________________________ 

 

Pentru presa: ECPO are o banca de imagini cu peste 600 de fotografii realizate profesional ale unor persoane din diferite tari europene care traiesc cu obezitate. Ele pot fi utilizate gratuit de catre mass-media si sunt disponibile pentru a sprijini editorii sa selecteze imagini mai putin stigmatizatoare. Fotografiile de inalta rezolutie pot fi descarcate din Centrul Media ECPO: https://ecpomedia.org/

Pentru mai multe informatii despre Asociatia Impreuna Impotriva Obezitatii il puteti contacta pe Lorenzo Radu, presedintele asociatiei, la lorenzo@obezitate.eu sau +40740786783.

0 comentarii2968 vizualizări04 martie 2024




rss 2.0
rss 2.0