Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Din 01 octombrie incepe luna

Gestul atingerii, gestul care salveaza.  Foarte multe femei se confrunta cu aparitia unor dureri, aparent fara motiv, la nivelul sinilor. La atingere, se constata aparitia unor portiuni intarite, ca niste placute implantate sub piele lucru care  poate speria pe oricine. Gindul ca poate fi un cancer de sin blocheaza femeia care se stia perfect sanatoasa. Teama le poate conduce pe femei la disperare, la panica, iar de aici intervin atitudini opuse: unele alearga la specialist - cea mai corecta atitudine posibila, altele au reactii paradoxale - se inchid in sine, isi pling de mila, trag de timp, intirziind nepermis de mult cu prezentarea la medic; altele insa isi fac un rau si mai mare, apelind la tot felul de remedii miraculoase ce le pot pune viata si mai mult in pericol. Singura atitudine corecta este prezentarea neintirziata la medicul specialist. In ultima perioada s-a dezvoltat o specializare foarte stricta a medicilor oncologi: acesti specialisti se numesc mamologi si se ocupa exclusiv de cancerul de sin.

 Diagnosticul poate fi diferit - de la o mastopatie difuza, relativ inofensiva, pina la cancerul mamar. Desigur, diagnosticul nu se poate stabili de catre fiecare femeie  dar un semnal de alarma poate fi depistat prin forte proprii. Descoperirea unei cit de mici anomalii (durere fara motiv, formatiuni intarite sub piele), trebuie sa determine femeia de a se adresa medicului imediat. In depistarea cancerului de sin exista  o serie de metode de mare precizie : investigatiile la ecograf (cu ultrasunete), la mamograf (cu utilizarea, mai nou, a calculatorului) si metoda genetica. In comparatie cu palparea mamara, aceste metode sint mult mai precise: prin palpare se pot depista tumori de circa 1 cm diametru, pe cind cu ajutorul tehnicii speciale a mamografiei se descopera tumori de numai 0,5 si chiar si 0,1 cm.

            Mai mult, sint descoperite chiar tumori in faza zero, adica in momentul cind abia au inceput sa se depuna sarurile caracteristice - microcalcinatele - in zona viitoarei tumori, iar tumoarea propriu-zisa nu exista, ci poate aparea in viitor, daca vor fi create conditiile pentru formarea acesteia. In aceste conditii, datorita depistarii foarte precoce a bolii, viata pacientelor poate fi salvata in procent de 100 la suta.

             Dar, palparea preventiva pe care o intreprinde femeia insasi in mod regulat este extrem de importanta in depistare. Pe linga palparea lunara a sinilor care se face intr-una din zilele imediat urmatoare menstruatiei (cind acestia nu sunt sensibili sau tensionati) trebuie avuta cit mai multa grija in a asigura un  echilibru regimului de hrana prin completarea vitaminelor si mineralelor ce lipsesc in alimentatia zilnica, desigur, fara a exagera, inghitind doze masive de astfel de preparate. Se pune accent pe complexul antioxidant, format din vitaminele A, C si E. De asemenea, este bine sa completam mineralele ce ne lipsesc, cum ar fi seleniul si iodul, un rol foarte important in profilaxia si oprirea proceselor de oxidare atit de daunatoare.

            Fiecare femeie, in functie de virsta pe care o are isi va concepe o strategie propie de prevenire a cancerului de sin. Autoexaminarea  lunara a sainilor se incepe de la virsta de 20 de ani. Orice modificare (aparitia unor noduli, etc.) trebuie sa   conduca femeia imediat la medic!  Se face  un control medical al sinilor cel putin o data la 3 ani  incepind de la virsta de 20 de ani si anual dupa 40 de ani! Mamografia se recomanda incepind cu virsta de 50 de ani sau chiar mai devreme – mai ales daca exista cazuri in familie!

            Ce se mai poate face? Imbunatatirea stilul de viata: se renunta la fumat sise  consuma alcool doar cu moderatie, se face gimnastica sau altfel de miscare fizica in mod regulat (30 de minute de 3 ori pe saptamina), se evita  consumul de alimente bogate in grasimi animale! Conform statisticilor, in zonele rurale frecventa imbolnavirilor de cancer de sin este cu 10 la suta (si chiar mai mult) mai mica decit la orase. Aici au un rol important si alimentatia, ca si conditiile ecologice, specificul activitatii si dimnuarea considerabila a stresului. Si aici, poluarea din marile aglomerari urbane isi spune cuvintul, ca si factorii particulari - cum ar fi accidentele industriale (accidentul nuclear de la Cernobil).

0 comentarii2835 vizualizări01 octombrie 2010




rss 2.0
rss 2.0