Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Vineri 26 Aprilie 2024 - 14587
Ziua Mondiala de Sanatate Mintala.

10 octombrie 2011-Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale incearca sensibilizarea opiniei publice cu privire la problemele de sanatate mintala. In al doilea rand ziua promoveaza discutiile deschise despre tulburari psihice, precum si investitiile in servicii de prevenire, de promovare si de tratament. Diferenta de tratament pentru tulburari mentale, neurologice si de substanta este formidabila in special in tarile sarace in resurse.

In acest an tema este "Investitia in sanatate mintala". Resursele financiare si umane alocate pentru sanatate mintala sunt inadecvate in special in tarile cu resurse scazute. Majoritatea tarilor mici si cu venituri medii cheltuiesc mai putin de 2% din bugetul lor din sanatate pentru sanatatea mintala.

Multe tari au mai putin de un specialist de sanatate mintala pe un milion de locuitori. Chiar si o parte considerabila a resurselor limitate este cheltuit pe marile spitale mentale, si nu pentru serviciile furnizate prin intermediul comunitatii si asistenta medicala primara.

Avem nevoie de a spori investitiile pentru sanatate mintala si sa se transfere resursele disponibile spre forme mai eficiente si mai umanitare de servicii.

 

Ce este de sanatate mintala?

A: Sanatatea mintala este nu doar lipsa de tulburare psihica. Aceasta este definita ca o stare de bine, in care fiecare individ isi da seama de  propriul potential, pot face fata la tensiuni normale de viata, pot lucra productiv si fructuos, si este capabil sa faca o contributie la comunitatea sa.

In majoritatea tarilor, in special in tarile mici si cu venituri medii, serviciile de sanatate mintala sunt sever scurte de resurse - umane si financiare. Din resursele disponibile de ingrijire a sanatatii, cele mai multe sunt in prezent cheltuite pentru tratament de specialitate si ingrijire a persoanelor cu boli mintale, si intr-o masura mai mica, pe un sistem integrat de sanatate mintala. In loc de furnizarea de ingrijiri in marile spitale de psihiatrie, tarile ar trebui sa integreze de sanatate mintala in asistenta medicala primara, sa ofere servicii de ingrijire de sanatate mintala in spitalele generale si dezvoltarea de servicii comunitare de sanatate mintala.

Chiar si mai putin de finantare este disponibil de promovare a sanatatii mintale, un termen generic care acopera o varietate de strategii, toate menite sa avand un efect pozitiv asupra sanatatii mintale si a bunastarii in general. Incurajare a resurselor si abilitatile individuale, precum si imbunatatiri in mediul socio-economic se numara printre strategiile folosite.

De promovare a sanatatii mintale necesita multi-sectoriale de actiune, care implica un numar de sectoare guvernamentale si organizatii non-guvernamentale sau bazate pe comunitate. Accentul trebuie pus pe promovarea sanatatii mintale in intreaga durata de viata pentru a asigura un inceput sanatos in viata pentru copii si pentru a preveni tulburari psihice la maturitate si batranete.

Link-uri utile

 Mai multe despre sanatatea mintala

0 comentarii3038 vizualizări10 octombrie 2011




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0