Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Miercuri 15 Iulie 2020 - 16928 vizitatori azi
Campanie de prevenire a cancerului, octombrie-noiembrie 2011.

La nivel mondial, cancerul determina unul din opt decese, mai mult decat SIDA, tuberculoza si malaria la un loc. In fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer si 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar fara imbunatatiri majore, multe din cancerele prevenibile si curabile vor continua sa ucida. Se estimeaza ca 40% din cancere pot fi prevenite. Riscul de cancer, poate fi redus prin cateva masuri simple: alimentatie variata si sanatoasa, mentinerea greutatii corporale normale, activitate fizica regulata, limitarea consumului de alcool, renuntarea la fumat si evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea impotriva infectiilor care pot determina cancer.

Datele statistice din ultimii ani, situeaza Romania printre tarile situate pe un loc mediu in ceea ce priveste rata standardizata a mortalitatii in randul statelor membre ale Uniunii Europene, si cu ratele incidentei si prevalenta cele mai mici dar cu tendinta crescatoare. Exista o tendinta la crestere lenta, dar progresiva a imbolnavirilor si a mortalitatii prin cancer, valabila pentru mediile urban si rural si ambele sexe, cu precadere la cel masculin.

Din punctul de vedere al structurii morbiditatii si mortalitatii, pe sexe, in raport cu localizarea tumorala, statistici recente arata urmatoarea situatie: la barbati, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situeaza cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostata, de stomac, vezica biliara si bolile maligne de sistem; la femei, prima cauza de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecventa, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar), de cancerele colorectal, bronhopulmonar, bolile maligne de sistem.

Datele in judetul nostru releva ca, la sfirsitul trimestrului al  II-lea  al acestui an se aflau in evidenta Dispensarului de oncologie 4636 bolnavi din care 1756 in mediu urban si 2880 in rural.

Tema campaniei este focalizata pe posibilitatea de prevenire a cancerului, cu sloganul Cancerul poate fi prevenit.

Scopul campaniei: in contextul dezbaterii unei Strategii nationale si a planului de actiune pentru programele de screening vizand depistarea precoce a cancerului de col uterin, san si cancerului colo-rectal, ce urmeaza sa fie discutata, continuarea activitatilor de IEC a populatiei pentru a adopta comportamente  care sa previna factorii de risc pentru cancer si  initierea activitatilor pentru a o constientiza cu privire la importanta participarii la programele de screening ce  urmeaza a fi organizate de Ministerul Sanatatii.

Obiectivele campaniei:

  • Cresterea nivelului de informare si constientizare a populatiei tinta privind factorii de risc pentru cancer
  • Informarea privind tipurile de cancer care pot fi prevenite si/sau depistate prococe prin teste de screening
  • Discutarea, revizuirea si adoptarea Strategiei nationale si a planului de actiune pentru programele de screening vizand depistarea precoce a cancerului de co uterin, san si cancerului colo -rectal

 

La nivel judetean, activitatile campaniei sunt: distribuire materiale informative cu un continut mai general privind prevenirea cancerului dar si materiale al caror continut  vizeaza  in special cancerul de col uterin si san. Materialele se vor gasi in cabinetele de ginecologie si pleaning familial, cabinete de cosmetica si coafor, cabinetele medicale din intreprinderi si scoli, bazinele de inot din oras etc. De asemenea, vor fi activitati IEC la doua intreprinderi din judet, se vor imparti materiale informative la diverse spectacole care au loc intre 17 octombrie-28 noiembrie si pietonal. Parteneri in aceasta campanie sunt Asociatia "Amazoanele Bistritene", Scoala Sanitara Postliceala Bistrita si reprezentantii regionali "Avon".

 

0 comentarii2422 vizualizări14 octombrie 2011
rss 2.0
rss 2.0