Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Marti 25 Februarie 2020 - 11796 vizitatori azi
10 octombrie - Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale.
 • Statisticile OMS aratau in 2002 ca, la nivel global, existau 154 de mii de persoane cu depresie;
 • bolile psihice sunt intr-un ascendent;
 • consecintele sunt grave: izolare sociala, o calitate a vietii scazuta, o rata crescuta a mortalitatii;
 • sarbatorita din 1992 la nivel mondial;
 • din 6,5 miliarde de locuitori, avem la ora actuala pe glob cea mai mare rata de emigranti, de oameni ce nu traiesc in tara lor, respectiv 1 din 35 de oameni. Or, emigratia este mereu acompaniata de o stare de depresie;
 • Fundatia Estuar, in 2008, oferea urmatoarele date:
  1. peste 3.000 de romani se sinucid anual;
  2. in cinci din zece cazuri factorul determinant este o boala mintala;
  3. sase din zece copii pot dezvolta depresii;
  4. trei din o mie de adolescenti sunt afectati de schizofrenie;
  5. din aproximativ 400.000 de romani ce sufera de depresie, doar un pic peste 6.000 sunt spitalizati (or, depresia era in 2008, inainte de criza, de somaj, de guvernarea actuala, de campania prezidentiala...).

Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca rata tulburarilor psihice este mult mai mare in tarile aflate in tranzitie, respectiv 30%-35%.

Pe harta europeana, Romania ocupa locul cinci la incidenta bolilor psihice. 23.000 de cazuri de depresie sunt diagnosticate anual, estimandu-se ca 10% din romani sufera de aceasta boala.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca de-a lungul vietii una din patru persoane poate fi afectata de probleme de sanatate mintala.

N.B. - consumul excesiv de substante (diverse droguri mai mult sau mai putin usoare), violenta contra femeilor si copiilor, HIV/SIDA, depresiile si anxietatea sunt mai greu suportate atunci cand se suprapun peste somaj, venituri scazute, excludere sociala, stil de viata nesanatos sau nerespectarea drepturilor omului.

Mesaj ONU, 2009 - Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale "Asa cum este definita si in documentul constitutiv al OMS, sanatatea nu inseamna doar absenta bolilor sau a unor infirmitati, ci este o stare de bunastare fizica, mentala si sociala deplina.

Tulburarea psihica contribuie mai mult la povara bolii si la invaliditate in tarile in curs de dezvoltare decat orice alta categorie de boli netransmisibile, si totusi numai o mica parte a persoanelor cu tulburari mintale din aceste tari are acces la serviciile de sanatate mintala.

Necesitatea este mare, iar preocuparea este inadecvata."

0 comentarii1701 vizualizări11 octombrie 2010
rss 2.0
rss 2.0