Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Miercuri 15 Iulie 2020 - 18206 vizitatori azi
O stare buna de sanatate adauga viata anilor!

Sub acest slogan, in perioada 7—30 aprilie 2012, Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud impreuna cu partenerii sai va demara campania de celebrare a  Zilei Mondiale a Sanatatii. Din 1950, Ziua Mondiala a Sanatatii este celebrata in fiecare  an pe 7 aprilie, pe o tema care evidentiaza un domeniu prioritar pentru OMS. Ziua Mondiala a Sanatatii este o oportunitate pentru intreaga lume de a se concentra asupra unei probleme majore de sanatate publica la nivel global.

               In acest an Ziua Mondiala a Sanatatii are ca tema sanatatea si imbatranirea. Aceasta celebrare coincide si cu marcarea anului 2012 ca Anul european al imbatranirii active si al solidaritatii intre  generatii (AEIA) sub auspiciile Comisiei Europene (UE).

 De-a lungul ultimelor decenii, analiza datelor populationale a indicat accelerarea imbatranirii populatiei, ridicand astfel semnale de alarma privind consecintele acestui proces. Speranta de viata este in crestere, ratele de fertilitate sunt in scadere, iar generatiile nascute in perioadele de maxima fertilitate sunt pe cale de a iesi din activitate, urmand sa mareasca, in viitorul apropiat, numarul pensionarilor. Exstenta acestor factori a condus la dezbateri privind modul in care Statele Membre ale Uniunii Europene vor face fata impactului pe care modificarea structurii pe grupe de varsta a populatiilor il va avea asupra finantelor publice, a numarului de salariati, cresterii economice si a altor "zone" ale politicului.

               La nivel global  din 1980 si pana in prezent numarul persoanelor cu varsta  >/= 60 de ani s-a dublat iar numarul persoanelor cu varsta  >/= 80 de ani va fi pana in 2050 de 395 milioane, de patru ori mai mare decat astazi.  Se prognozeaza pana in 2050, ca persoanele >/= 60 vor depasi numeric copiii sub 14 ani.

               Se estimeaza ca populatia din Regiunea europeana OMS va creste de la 894 milioane in 2010 pana la 910 milioane in 2020, dar pana in 2050 va reveni la nivelul actual. Numarul persoanelor cu varsta >/= 85 ani este prevazut sa creasca de la 14 milioane in 2010 la 19 milioane in 2020 si la 40 milioane pana in 2050. 

               Ponderea persoanelor de 60 ani si peste si a persoanelor de 80 ani si peste va fi in crestere in majoritatea tarilor europene.  Majoritatea  tarilor (exceptii -Bulgaria, Danemarca, Suedia), se vor  mentine  in primele 10 pozitii ca procent al populatiei de 60 ani si peste si in 2030, iar in 2060, doar Bulgaria, revine in acest top, restul fiind tari noi, ceea ce semnifica faptul ca la sfarsitul orizontului de prognoza in  unele tari procesul se va ameliora, iar in altele va lua amploare. De retinut si pozitia Romaniei, in anul 2060,  pe pozitia a treia, cu 41,0% din  totalul populatiei format din persoane de 60 ani si peste.

               Populatia de 80 ani si peste va  creste in urmatorii ani, ajungand, la nivelul UE-27, in 2030 si 2060 la 35,3 milioane (7,0%), respectiv 61,4 milioane (12,1%) fata de 23,3 milioane (4,6%) in 2010. Procentul femeilor de 80 ani si peste in total femei, in anul 2030, respectiv 2060, va reprezenta 8,7%, respectiv 14,1% fata de 6,0% in 2010, fiind net superior procentului barbatilor de 80 ani si peste in total barbati: 5,2% - 2030, 10,2% - 2060, respectiv 3,2% - 2010.

 

               Majoritatea  tarilor (exceptii -Grecia, Marea Britanie, Spania), se vor  mentine  in primele 10 pozitii ca procent al populatiei de 80 ani si peste si in 2030. La orizontul anului 2060,  majoritatea tarilor vor iesi din top, fiind inlocuite de altele noi, Finlanda fiind singura tara care isi va pastra pozitia in clasament in toti anii selectati pentru analiza. De retinut si pozitia Romaniei, in anul 2060, pe pozitia a cincea, cu 13,1% din totalul populatiei format din persoane de 80 ani si peste.

 

              Campania va fi derulata de catre specialistii  compartimentului de  promovare a sanatatii din DSP BN in colaborare cu Directia Municipala de Sanatate Bistrita, Colegiul Sanitar Bistrita, Clubul Pensionarilor.

            Scopul campaniei este implicarea  autoritatilor responsabile- de la decidenti pana la politicieni, precum si a membrilor societatii, varstnici  dar si tineri, pentru a  ajuta la protejarea si imbunatatirea starii de sanatate o data cu imbatranirea si actiona in scopul crearii unei societati care apreciaza si recunoaste varstnicii ca fiind resurse valoroase si sustine participarea lor deplina in societate. 

            Obiectivele principale al campaniei sunt constientizarea opiniei publice si grupurilor tinta privind problematica imbatranirii sanatoase, elaborarea de planuri de actiune judetene  specifice pentru o  imbatranire sanatoasa si activa si crearea de medii de comunicare pentru a asigura implicarea autoritatilor responsabile si membrilor societatii la elaborarea si implementarea planurilor mentionate.

         Mesajele cheie ale campaniei sunt:

 • Varstnicii  reprezinta  membrii valorosi ai societatii. Combaterea discriminarii de varsta este apanajul societatilor avansate.
 • Comunitatile  care acorda aprecierea cuvenita varstnicilor si incurajaza participarea lor activa la viata sociala sunt mai bine pregatite pentru  incercarile viitorului
 • Sistemele de sanatate si sociale trebuie adaptate nevoilor unei populatii varstnice  in continua crestere.
 • Prin adoptarea unui stil de viata sanatos pe tot parcursul intregii vieti  puteti avea o batranete activa, sanatoasa si fericita.

            Desemenea sunt transmise populatiei generale 10 recomandari pentru a avea o stare buna de sanatate si la batranete.

 1. Mentineti-va TA in limite normale!
 2. Renuntati la fumat!
 3. Preveniti si detectati precoce cancerul !
 4. Protejati-va de bolile infectioase!
 5. Preveniti diabetul zaharat (DZ) II !
 6. Scadeti valoarea colesterolului!
 7. Fiti activi pentru a va imbunatati starea de sanatate !
 8. Mentineti-va o stare buna de sanatate a musculaturii, oaselor si articulatiilor!
 9. Participati la viata sociala!
 10. Mentineti-va o stare buna de sanatate mintala!

      Vor fi desfasurate activitati de prevenire si consolidare a unui stil de viata sanatos in comunitatile de rommi  (Zavoie-Bistrita, Cartierele Sarata si Viisoara) prin caravana mobila a Directiei de Servicii Sociale si a Directiei Municipale de Sanatate a Municipiului Bistrita, activitati de voluntariat ale tinerilor in actiunile care vizeaza grupurile de adulti, initierea unui plan comun de actiune in comunitate care are in vedere deschiderea unei perspective cu bataie pe termen lung pentru o viata activa, activitati informative in zona industriala.

 
 

                                Coordonator Compartiment  Evaluarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate,

                                                                              Soc., Mirela Parker

 Dir. Adj. Exec.Sanatate Publica DSP-BN,

            Dr. Doina Petri

 

 

 

 

 

 

PLANUL JUDETEAN DE  ACTIVITATE "IMBATRINIREA ACTIVA"  BISTRITA-NASAUD

  

 PENTRU ACTIVITATE FIZICA SI OCUPARE ACTIVA

                           Mesaj: solidaritate generationala!

SCOP: Implicarea  autoritatilor responsabile - de la decidenti pana la politicieni, precum si a membrilor societatii, varstnici  dar si tineri, pentru a : a ajuta la protejarea si imbunatatirea starii de sanatate o data cu imbatranirea si a actiona in scopul crearii unei societati care apreciaza si recunoaste varstnicii ca fiind resurse valoroase si sustine participarea lor deplina in societate.

OBIECTIVE:

 • elaborarea unei analize de situatie cu datele disponibile la nivel judetean privind starea de sanatate si problematica varstnicilor;
 • elaborarea de planuri de actiune judetene  specifice pentru o  imbatranire sanatoasa si activa;
 • crearea de medii de comunicare (forumuri, etc) pentru a asigura implicarea autoritatilor responsabile si membrilor societatii la elaborarea si implementarea planurilor sus mentionate;
 • constientizarea opiniei publice si grupurilor tinta privind problematica imbatranirii sanatoase.

 

             Se propun Parteneri institutionali: Primaria Municipiului Bistrita, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Inspectoratul Scolar al Judetului Bistrita-Nasaud, Institutia Prefectului Judetului Bistrita-Nasaud,  Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Bistrita-Nasaud.

 

            2. Analiza de situatie.

 ROMANIA: PONDEREA POPULATIEI PE GRUPE DE VIRSTA! Date provizorii recensamint.

 

TOTAL  

23.206,7

100,0

21.673,3

100,0

20.254,9*

100,0

0-14 ani

5.469,7

23,6

3.489,3

16,1

 

 

15-59 ani

14.105,1

60,8

14.022,4

64,7

 

 

60 ani si peste

3.632,0

15,6

4.161,2

19,2

 

 

Propun; editarea si distribuirea unei brosuri cu in care se fac cunoscute locurile de agrement ptr adulti. Echiparea si imbunatatirea spatiilor destinate spre recreere, scrisorele si pliante de la tineri ptr virstnici-inclusiv bunici (‘ De la tinerete spre.....)

 2.1. Analiza comportamentului:

    In general nivelul de activitate fizica in rindul adultilor a scazut, mai ales in rindul populatiei cu venituri medii, mici si foarte mici! Acest declin e datorat sedentarismului la care ne predispune viata moderna:

-         mai putine persoane merg la servici  pe jos sau cu bicicleta,

-         timpul liber se petrece in mare parte la televizor,

-         numeroase activitati statice in timpul zilei (calculator, televizor, activitati la birou) 

-         putin timp alocat sau deloc  exercitiilor fizice sau activitatilor care presupun miscare.

    Factori care scad atractia adultilor  spre exercitiu fizic:

-         lipsa de timp,

-         motivatie scazuta,

-         o educatie adecvata pro-miscare

-         sentimentul de jena pentru performantele fizice scazute sau de incompetenta,

-         lipsa unor facilitati adecvate,

-         uniformizarea alternativelor de petrecere a timpului liber,

-         mijloace financiare limitate

-         ignorarea beneficiilor activitatii fizice.

  In ceea ce priveste nutritia, in special in  mediul urban:

-         program de viata inadecvat: se maninca la intimplare,  pe unde apuca si nestructurat pe o anumita dieta,

-         se manca rapid, in viteza, alimente picante, sandwich-uri, conserve, fripturi, peste, evitand legumele, fructele, painea, fainoasele,

-         incep sa faca cure de slabire, diete nutritioniste empirice, consuma ceaiuri pentru slabit in cantitati mari, dupa retete scoase de prin tot felul de reviste, insa toate acestea le provoaca dezechilibre nutritionale si conduc la tulburari digestive,

 2.2. Prezentarea judetului: 3 orase, 1 municipiu, 53 comune, 248 sate; populatia judetului 317.247.

   Conform datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica Bistrita-Nasaud aceasta era populatia judetului la  data de 1 iulie 2010 din care,  femei 159.801, barbati 157.446, populatie urbana 118.437 si populatie rurala 198.810. Populatia municipiului Bistrita era de 84.848 din care femei 43.665, barbati 41.183.

2.3. Populatia

 Polpulatia matura totala: 55.156

 2.4. Sport

Evaluarea infrastructurii pentru sport profesionist:

 • Asociatii judetene pe ramura de sport:8
 • Cluburi sportive de drept public: 3
 • Cluburi sportive de drept privat:59
 • Sportivi legitimati - cu viza in 2010: 2845
 • Sportivi in loturile nationale ale Romaniei: 45

 Sportul pentru toti

 a)      Asociatii si activitati anuale:

 • Asociatia Judeteana Sportul pentru Toti:1
 • Asociatii constituite la nivelul unitatilor de invatamint: 37
 • Asociatii sportive fara personalitate juridica:105
 • Scoli cu terenuri de sport in judet: 91(iarba, beton, pietris, bitum, pamint, zgura, savura, sintetic, asfalt)
 • Scoli cu terenuri de sport in Bistrita: 11
 • Actiuni intrajudetene gen "Sportul pentru toti": 38/an
 • Actiuni sportive pentru persoane cu dizabilitati: 3/an

 

b)      Alte locuri unde se practica miscare in comunitate (Bistrita):

 • aproximativ 2% din populatia municipiului practica miscarea si sportul pentru sanatatea in cele 13-14 " centre " numite sau autointitulate " centru de sanatate - Fitness "
 • spatii de joaca intre blocuri

 c)      Ce se cere in comunitate pentru mai multa miscare (pe baza evaluarilor si propunerilor « Agendei 21 ») :

-           bazin de inot acoperit

-          pista de jogging

-          amenajare padure Codrisor

-          spatii de joaca mai numeroase intre blocuri

-          amenajare dealul Budacului pentru sporturile de iarna

d)      Atitudinea tinerilor fata de miscare la nivelul orelor de sport, refelctata in scutirile medicale pe anul scolar 2010-2011 :

-          Invatamint primar : 67 din care 38 urban si 29 rural ; scutiti partial, 25. Scutiti procentual 0,48%.

-          Invatamint gimnazial : 240 din care 150 urban si 90 urban; partial 81. Scutiti procentual 1,7%.

-          Invatamint liceeal : 350 din care 202 urban si 148 rural; partial 78. Scutiti procentual 2,47%.

-          Invatamint profesional si S.A.M. : 94 din care 45 urban si 49 rural; partial, 15. Scutiti procentual 11,12%.

 

    2.5 Starea de sanatate

 

Durata medie de viata la nivelul judetului: 68,47, adica

 • Barbati: 65,05
 • Femei 72,06

 

Bolnavi diabet: 6831

- din care 2542 cu insulina si 4405 fara insulina

- din care copii: 44

 Boli cardiovasculare:

- hipertensiune arteriala: 27.941 persoane

- accidente vasculare cerebrale: 20425 persoane

- cardiopatie ischemica: 13456 persoane

 

2. 6 Spatiile verzi

        Spatiile verzi din municipiul Bistrita se intind pe o suprafata totala de 54,450 ha, distribuita astfel:

 • Parcuri, scuaruri, peluze, plantatii florale                                     109.838 mp
 • Spatii verzi aferente ansamblurilor de locuinte                 353.306 mp
 • Spatii verzi in zona industriala                                           81.378 mp

       Spatiile verzi reprezinta circa 6,68 mp / locuitor, la care se adauga si 386,29 mp padure /locuitor.

 

 2. 7 Alimentarea cu apa

    Serviciile prestate de regie asigura distribuirea apei potabile si canalizarea pentru  82.000 locuitori ai municipiului Bistrita si 18.000 locuitori din zonele rurale, precum si deservirea a 1.025 agenti economici.

    3. Plan de propuneri judetean pentru modificari de comportament

 Solutii stil de viata pentru imbatranire sanatoasa

Stilul de viata nesanatos, practicat adesea timpuriu, poate  reduce sansele pentru o stare buna de sanatate si calitate  a vietii la varsta a 3-a si poate provoca decesul prematur. Alimentatia nesanatoasa, lipsa activitatii            fizice, consumul de tutun si alcool contribuie la dezvoltarea de boli cronice la varsta a 3-a precum: diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancerele, bolile cronice respiratorii si tulburarile  mintaleimpreuna aceste afectiuni sunt responsabile de circa 77% din povara bolilor si de 86%        din decesele inregistrate in Regiunea Euro-OMS *; grupurile dezavantajate social, intre care varstnicii, suporta cea mai mare parte din aceasta povara.

Desi renuntarea la comportamentele nesanatoase nu totdeauna produce imbunatiri semnficative si imediate ale starii de sanatate,  schimbarea este oricand benefica. Astfel riscul de deces prematur poate scade cu 50%, daca persoanele cu varsta 60-75 de ani renunta la fumat. In plus, o dieta sanatoasa, activitate fizica regulata, mentinerea unei greutati corporale normale si evitarea consumului de tutun pot intarzia sau impiedica aparitia  diabetului zaharat de tip 2.

Miscarea pentru sanatate - importanta pentru o stare buna de sanatate si la varsta a 3-a. Potrivit OMS ("Global recommendations for physical activity and health") indivizii cu varsta =/> 65 ani activi fizic, barbati si femei, prezinta rate mai scazute ale mortalitatii cauzate de: boli coronariene, hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, diabet zaharat tip 2, cancer de colon, cancerul de san - in comparatie cu cei inactivi si prezinta un nivel mai ridicat de fitness cardio-respirator, precum si biomarkeri  mai favorabili in privinta bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip 2 si osteoporozei. Caderile si consecintele lor traumatice isi micsoreaza semnificativ incident 

  
 Aspecte de modificat prin planul judetean de actiune si potentiale propuneri propuneri legislative in urmatorii doi ani:

 Spatii pentru miscare amenajate.

 1. Sustinerea activitatii la Clubul Pensionarilor Bistrita.
 2. Imbunatatirea calitatii apei potabile.
 3. Sustinerea organizatiilor (de stat sau ONG-uri) care organizeaza activitati, competitii pentru adulti/virstnici.  
 4. Dotarea cu filtre a surselor de apa in institutii  in urmatorii doi ani.
 5. Facilitarea  accesului persdoanelor adulte  la bazele sportive existente.
 6. Organizarea unor spatii verzi din cartiere cu echipament pentru exercitii in aer liber (vezi modelul Slatina, anexa I).
 7. Stimularea sponsorizarilor pentru activitatile sportive de masa de catre autoritatile locale prin scutiri de taxe.
 8. Amenajarea padurii Codrisor si marcarea traseelor care implica miscare usoara si sustinuta.

10.  Antrenarea partenerilor media (ziare, radio) in difuzarea de mesaje specifice.

11.  Tiparirea unor fluturasi care fac cunoscute zonele verzi, spatiile pentru exercitii si traseele marcate.

 

                                                                                            Responsabil proiect de la Compartimenutul de Evaluare si Promovarea Sanatatii

                                                                                                                                    Mirela Parker,

 

   Director Executiv,

Dr. Anca Andritoiu

 

 

 

0 comentarii3766 vizualizări07 aprilie 2012
rss 2.0
rss 2.0