Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.

Bistritencele cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani se pot testa gratuit pentru a depista cancerul de col uterin. Campania derulata de Ministerul Sanatatii include si judetul Bistrita-Nasaud. Reteaua de screening pentru cancerul de col uterin din judetul nostru este organizata de Clinica Sanovil Bistrita si este coordonata de Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud si Institutul Oncologic "Ion Chiricuta" Cluj-Napoca.

"In reteaua organizata de Clinica Sanovil Bistrita sunt inscrisi 63 de medici de familie din judetul nostru, care sunt de fapt veriga principala a acestui sistem. Ieri a fost prima zi de recoltare si s-a desfasurat in Bistrita-Bargaului, unde 50 de paciente, indrumate de doctorii Niculai Dumitru si Gabriel Rosca, au fost examinate de un medic specialist ginecolog din clinica noastra. Li s-a recoltat gratuit un frotiu Babes -Papanicolau. Clinica Sanovil va organiza activitatea de screening, in asa fel incat pacientele tuturor celor 63 de medici sa beneficieze in cat mai mare masura de aceasta investigatie care este simpla pentru femeie si o protejeaza de aceasta boala necrutatoare care este cancerul de col uterin", ne-a comunicat dr. Gavrilas Muresan, manager Clinica Sanovil.

Asadar, toate femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, care sunt asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin vor avea posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes-Papanicolau. Programul este gratuit si se va desfasura anual, timp de 5 ani, pentru inceput doar in Timis, Arad, Bihor, Caras-Severin, Bistrita-Nasaud, Cluj, Hunedoara, Maramures, Satu-Mare si Salaj.

Ce trebuie sa faca pacienta! O femeie care vrea sa se testeze trebuie sa mearga mai intai la medicul de familie pentru consiliere. Medicul de familie elibereaza un formular care asigura inscrierea in program si o lista cu centrele de recoltare admise. Femeia se programeaza apoi la centru si va afla rezultatul de la medicul de familie. Programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 milioane de lei.

 

0 comentarii3185 vizualizări03 septembrie 2012




rss 2.0
rss 2.0