Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Joi 13 August 2020 - 29732 vizitatori azi
Ziua Internationala a Diabetului.

Duminica, 14 noiembrie a.c. este declarata Ziua Internationala a Diabetului. Pentru marcarea acestei zile, Asociatia Diabeticilor din Judetul Bistrita-Nasaud impreuna cu personalul component al Compartimentului diabet, nutritie si boli metabolice din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta, compartiment condus de doamna doctor Candrea Eva, doctor in stiinte medicale, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, organizeaza in ziua de sambata, 13 noiembrie, intre orele 11.00 - 12.30, la Centrul Cultural Municipal (Casa de Cultura) din municipiul Bistrita, o actiune de prezentare a unor importante aspecte cu privire la simptomatologia bolii, impactul psihic asupra oamenilor, importanta respectarii regimului in diabetul zaharat. Tot cu acest prilej, se vor efectua, gratuit, teste de glicemie. Isi vor mai aduce contributia domnisoara psiholog Procovan Angela, doamna asistenta sefa Gal Valeria, doamnele asistente Sabau Cornelia, Istvan Narcisa, Sas Maria si Campan Gianina.  

La final, participantii vor avea surpriza unui... dulce de numai 24 grame glucide ! La aceasta actiune invitam sa participe nu numai bolnavii de diabet zaharat, ci si pe cei care doresc sa-si testeze, pe loc, glicemia, pentru a afla daca sunt sau nu, potential bolnavi de aceasta boala a secolului. Spre exemplificare, dam cateva date cu privire la aceasta boala in judetul Bistrita-Nasaud. In anul 1989 erau cunoscute sub 700 cazuri de diabet zaharat in judetul nostru. In anul 2003 existau, deja, peste 3.300 de diabetici cunoscuti. Anul trecut, numarul diabeticilor cunoscuti, in judet, depasise 6.000 de cazuri. Am scris "diabetici cunoscuti" deoarece diabetul este depistat NUMAI in urma analizelor sub supraveghere medicala, in spital. Nefiind o boala care doare, oamenii nu se controleaza. 

Mai multe despre DIABETUL ZAHARAT veti putea afla daca veti fi prezenti sambata, 13 noiembrie a.c., la ora 11.00, la Centrul Cultural Municipal (Casa de Cultura). 

Folosesc acest prilej pentru a multumi societatilor Lilly Diabetes si Novo Nordisk Farma, domnului Dorel Cosma, director al Centrului Cultural Municipal, fara de care actiunea nu s-ar fi putut desfasura.

 

Presedintele Asociatiei Diabeticilor din Judetul Bistrita-Nasaud

DORIN FILIP

 

 

0 comentarii2772 vizualizări10 noiembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0