Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Marti 19 Martie 2024 - 14587
8 MOTIVE PENTRU CARE SA NU BEI 8 PAHARE DE APA PE ZI.

Toata lumea cunoaste recomandarea:"Beti 8 pahare de apa pe zi!", sau versiunea televizata a acesteia, "Beti cel putin 2 litri de apa pe zi!" (asta insemnand ca, cu cat mai mult peste cei 2 litri, cu atat mai bine!). Am auzit-o de la mama, de la prietenii nostri, de la medicul nostru de familie, de la nutritionistul nostru si... bineinteles, de la guvernatorul sanatatii pe planeta Pamant - marele si atotstiutorul Doctor Oz. Indemnul acesta nu lipseste din nicio carte despre sanatate care se intampla sa ne pice in mana, iar Internetul este plin de grafice informative, devenite virale pe Facebook. Prin urmare, trebuie sa fie adevarat! Pentru cei care mai au vreo urma de indoiala, ni se explica si de ce:

- Pentru ca corpul tau este 60% apa! Sau 80%? In sfarsit, ce conteaza? Practic, tu nu esti decat apa.

- Pentru ca apa este sursa vietii.

- Trebuie sa bei multa apa ca sa ai o piele frumoasa.

- Trebuie sa bei mai multa apa ca sa scapi de toxine.

- Daca vrei sa slabesti, trebuie sa bei apa.

- Daca crezi ca ti-e foame, de fapt, ti-e sete.

- Daca ai ajuns sa-ti fie sete, esti deja deshidratat.

- Cafeaua te deshidrateaza.

- Dusul te deshidrateaza.

- Actul de a respira iti evapora apa din corp.

- Daca nu faci pipi limpede, nu mai ai mult de trait...

 

Haideti sa judecam acum cu capul nostru (daca macar asta ne-a ramas limpede) de ce toate aceste invataturi despre bautul de apa sunt o suma de minciuni care, practic, ne pot face mai mult rau. Va dau 8 motive pentru care a bea 8 pahare de apa zilnic, dupa cum ne dicteaza "specialistii", in loc de a bea apa zilnic dupa cum ne dicteaza propriul corp, nu e o idee prea buna:

 

1. Urmam orbeste sfaturi standardizate

 

Daca in privinta alimentatiei am auzit si am citit o gama larga de recomandari, intre care multe se bat cap in cap (de pilda, medicina alopata ne spune ca grasimile saturate ne omoara, dar grasimile polinesaturate ne protejeaza inima, in timp ce medicina naturista afirma contrariul), ei bine, in privinta bautului de apa avem de-a face cu o constanta: beti mai multa apa decat ati facut-o pana acum! Desi niciun specialist in sanatate nu uita sa ne aminteasca zicala antica modus in rebus (moderatie in toate), ei nu aplica acelasi principiu si apei de baut. Ba chiar din contra: "cu cat mai multa, cu atat mai bine", spun ei, indiferent daca sunt alopati sau naturisti.

Prin intermediul televizorului, suntem presati zilnic sa bem mai multa apa decat simtim nevoia in mod natural. Iar cei care reusesc, considera asta un fel de virtute. Prima idee dubioasa (ca sa nu spun impertinenta) pe care o inteleg eu din aceasta recomandare obsesiva este aceea ca, de fapt, propriul nostru corp habar n-are ce e bine pentru el. Trebuie sa ne fortam sa dam pe gat 8 pahare de apa de dimineata si pana seara, ignorand cu desavarsire feedback-ul corpului nostru: nevoia presanta de a merge la toaleta, senzatia de creier incetosat, maini si picioare reci permanent. Ii ascultam orbeste pe acesti guru ai sanatatii si ne asiguram ca am ingurgitat portia zilnica de apa. De ce credem oare ca e bine sa ne dispretuim propriul corp? Pentru ca, de fapt, asta si inseamna: ignorarea totala a semnalelor biologice, inscrise in codul nostru genetic, prin care organismul este capabil sa se echilibreze singur. Nu trebuie sa calculam dinainte cat aer vom respira intr-o zi, de cate ori vom clipi sau de cate ori vom merge la toaleta. Corpul nostru face toate astea pentru noi, in functie de necesitatile lui. Iar noi reactionam din reflex, fara sa ne gandim. Dar, de cativa ani incoace, bem noi apa ca sa ne potolim setea, asteptand apoi pana cand ni se face din nou sete? As! Bem cat e ziua de lunga, indiferent ce ne spune corpul. Data viitoare cand vei intinde mana dupa sticla de apa, ia gandeste-te: Beau pentru ca mi-e sete, sau beau pentru ca "e sanatos"? Cel mai probabil, raspunsul pe care ti-l vei da singur este al doilea.

Cel mai grav e atunci cand oamenii beau apa ca sa-si satisfaca o alta nevoie semnalizata de organism: foamea. Am auzit si citit in nenumarate randuri: "Cand simti ca ti-e foame, bea mai intai apa! Uneori, doar crezi ca ti-e foame, de fapt, ti-e sete". Mai sa fie! Un copil de 1 an stie sa faca diferenta intre foame si sete chiar inainte de a invata sa vorbeasca. Va asigur ca nici la varsta adulta n-ati uitat sa le deosebiti. Cu siguranta, recomandarea asta a fost inventata pentru numarul tot mai mare de tinere obsedate de calorii, care le impiedica sa arate perfect. Foamea si setea sunt doua instincte diferite. Asculta-ti corpul si raspunde-i corect. Nu te mai tortura printr-o supra-hidratare zilnica!

 

2. Introducem deja o buna parte din apa prin hrana

 

Chiar daca ti se spune ca trebuie sa bei 2 litri de apa pe zi, gandeste-te ca o buna parte o obtii din mancare. Si aceasta, deoarece, doar daca nu esti astronaut, toata hrana pe care o mananci contine apa. Exista foarte multa apa in fructe, legume, carne, oua, lactate. Nucile si semintele au mai putina, dar de obicei le folosim in combinatie cu alte alimente, care contin apa. Fulgii de cereale sunt uscati, dar nimeni nu-i nebun sa-i manance ca atare: ii inmoaie in lapte, supe, salate. Ca sa faci paine, incepi cu o faina complet deshidratata, careia ii adaugi apa. Nici grasimile nu contin apa, dar nimeni nu se-apuca sa manance untul gol cu lingura. Sa mai amintim supele, ciorbele, sosurile, sucurile, ceaiurile, nelipsita cafea si o sa realizam ca introducem apa in corp ori de cate ori bagam ceva in gura. Ciudat este faptul ca unii oameni nu iau in seama aceste surse zilnice de apa. Ei considera, probabil, ca ness-ul sau cafeaua, in mod magic, anuleaza ceasca de apa in care au fost fierte. Ii asigur ca nu se intampla asa. Ii asigur ca daca "bei" ceva, inseamna ca acel ceva contine multa apa. Daca mai bei si 2 litri de apa, exagerezi si nu-ti va fi bine.

 

3. Ne privam de nutrientii din alte bauturi

 

Si daca tot am vorbit de bauturile acelea pe care le bem si care nu sunt apa chioara, dar contin o cantitate semnificativa de apa, de ce nu le-am bea pe acelea in loc de apa? De exemplu sucurile din fructe si legume proaspete? Sau laptele proaspat, crud (preferabil de capra), care vine la pachet cu o multime de vitamine naturale: A, D, E, K. In felul acesta, nu doar te hidratezi, te si hranesti. Sau ce spuneti de fermentii din anumite bauturi, cum ar fi kefirul, ceaiul kombucha sau cvasul? Toate contin probiotice benefice, vitamine, minerale si alti nutrienti importanti, de care te lipsesti in mod deliberat band doar apa chioara.

 

4. Ne distrugem balanta electrolitica a organismului

 

Pastrarea unui echilibru intre mineralele din corp este un lucru foarte important pentru starea noastra de sanatate. Mai ales echilibrul natural dintre fosfor si sodiu. In interiorul celulelor noastre, este de preferat ca balanta sa incline spre fosfor. Dar in afara celulelor, in fluidul extracelular (numit si interstitial), e bine ca balanta sa fie inversata, inclinand spre sodiu. Fluidului extracelular  ii place sa stea intr-o solutie numita izotonica, adica la 9 grame de sare pe litrul de apa. Doar asa se pot mentine intacte elementele celulare, indeosebi globulele rosii. Daca esti deshidratat puternic si ajungi la spital, ti se va face o perfuzie, dar nu ti se va pompa apa simpla, caci asta te-ar putea omori. Ti se va introduce o solutie izotonica ce te va hidrata, mentinandu-ti in acelasi timp echilibrul electrolitic, prezenta sodiului fiind cu deosebire importanta in acest caz.

Bautorii de 8 pahare de apa plata pe zi au auzit in mod sigur de faptul ca urina lor trebuie sa fie aproape incolora. Si ca daca e galbena, inseamna ca sunt "deshidratati". Aveti un animal de companie? Un caine, o pisica, un cal, orice? Daca da, data viitoare cand mergeti la veterinar, intrebati-l ce parere are de faptul ca pipi-ul lui Miti e limpede si aproape incolor. Va asigur ca n-o sa fie prea incantat. Si asta, deoarece specificul urinei este ceva la care toti veterinarii (ca si medicii responsabili) sunt foarte atenti. Aspectul urinei este un indicator determinant al nivelului de hidratare si al balantei electrolitice - concentratia de particule dizolvate in urina. Daca aceasta este prea scazuta, indica o hiponatremie (un nivel prea scazut de sodiu in sange), ceea ce e semn rau. Asadar, band apa cat e ziua de lunga, pana in punctul in care urina va devine limpede, riscati sa intrati intr-o stare hiponatremica. Aceasta se traduce printr-o hiper-hidratare, consecinta unei retentii de apa sau a unor pierderi de sodiu. O hiponatremie poate provoca tulburari digestive (dezgust fata de apa, greturi si varsaturi) si neurologice (mergand de la simpla confuzie mintala, la coma).

 

5. Hiperhidratarea e periculoasa

 

Sa ne reamintim de perla intelepciunii medicale, generos raspandita prin mass media: "Daca ai ajuns in punctul in care sa-ti fie sete, inseamna ca esti deja deshidratat". Asta e cum ai spune: "In momentul in care ti s-a facut foame, corpul tau are deja nevoie de mancare". Hello! Nevoia de mancare sau de apa nu este o problema pe care sa trebuiasca s-o prevenim! Este un indiciu al faptului ca suntem vii. Nu trebuie decat sa ascultam semnalele pe care ni le da corpul: sa mancam cand ne e foame, sa bem cand ne e sete si sa dormim cand suntem obositi. Aceasta este cheia sanatatii, pe care cei mai multi oameni par ca au pierdut-o zilele acestea. Greseala cea mai frecventa pe care o fac oamenii astazi nu este deshidratarea, ci suprahidratarea. Oamenii au devenit aproape paranoici la gandul ca ar putea fi deshidratati. Eu le spun ca suprahidratarea este mult mai periculoasa decat deshidratarea, pentru ca nu este o tulburare usor detectabila. Putini medici stiu sa coreleze simptomele cu intoxicarea cu apa. De aceea, va ofer o lista a celor mai comune simptome legate de aportul excesiv de apa in corp:

- Extremitati reci (maini, picioare, nas)

- Temperatura corpului mai mica decat normal

- Urinari frecvente si urinari pe timpul noptii

- Dureri de cap, minte incetosata

- Spasme musculare

- Iritabilitate, schimbari bruste de dispozitie

- Stare de oboseala permanenta

- Insomnie

- Senzatia de gura uscata (ca o ironie, in fazele cele mai severe)

 

6. Prea multa apa inhiba digestia

 

Ca sa digeram cum trebuie alimentele, avem nevoie de o anumita cantitate de saruri biliare, acid clorhidric si alte componente ale acidului gastric. Avem, de asemenea, nevoie ca metabolismul sa functioneze in parametri optimi. Aportul de apa in exces tulbura sever toate aceste procese, facand digestia sa sufere. Band un pahar de apa inainte de a manca, ne diluam sucurile gastrice, care nu vor mai avea puterea de a digera complet mancarea. Aceasta va stagna prea mult timp in tubul digestiv si va intra in putrefactie. Unii oameni obisnuiesc sa bea apa in timpul mesei sau imediat dupa, nefacand astfel decat sa spele toate substantele nutritive din alimente.

 

7. Prea multa apa dezechilibreaza nivelul de zahar din sange

 

Asa cum face cu sarea si cu electrolitii, apa in exces ne scoate si glucoza din sistem. Asadar, daca esti hipoglicemic si bei multa apa, iti speli si putinul zahar pretios pe care-l mai ai. Invers, daca nu esti hipoglicemic si ai tendinta de hiperglicemie, bautul de multa apa nu este solutia. Stabilitatea zaharului din sange este strans corelata cu rata metabolica, deoarece aceasta influenteaza modul in care ficatul controleaza nivelul glucozei, al carbohidratilor si al acizilor grasi in fluxul sanguin, sensibilitatea la insulina si multe altele. Atunci cand fluidele extracelulare se gasesc in concentratia optima - si nu diluate cu apa pe tot parcursul zilei - sistemul metabolic isi face treaba bine, cea ce include scoaterea zaharului din fluxul sanguin si trimiterea lui in celule, pentru a putea fi folosit ca combustibil, sau stocat sub forma de glicogen.

 

8. Ne inhibam metabolismul

 

Este de departe cel mai important motiv pentru care sa nu bem 8 pahare de apa pe zi. Hidratarea excesiva diminueaza performantele organismului nostru, in loc sa le creasca, deoarece surplusul de apa ne inhiba metabolismul. Cat de important este metabolismul? Ei bine, luand in considerare faptul ca acesta sustine viata corpului nostru pana la nivel celular si are un impact asupra fiecarui sistem fiziologic al lui, as spune chiar ca metabolismul este cheia sanatatii noastre. Atunci cand fluidele corpului nostru sunt imbibate cu apa, celulele sunt prea inundate pentru a mai fi capabile sa produca energia pe care ar trebui s-o produca. Electrolitii si glucoza sunt sursa de energie a celulelor, micile baterii ale mitocondriilor. Cand acestea sunt "spalate", metabolismul celular este oprit, ceea ce declanseaza un raspuns, prin producerea excesiva de hormoni de stres, cum ar fi adrenalina, facand corpul s-o ia razna pe dinauntru.

Pentru ca celulele noastre nu mai primesc ce au nevoie ca sa produca energie, corpul nostru va incerca sa conserve cat mai multa energie cu putinta. In acest sens, unul dintre primele lucruri pe care le va face va fi sa reduca circulatia sanguina la maini si picioare, pentru a o mentine la nivel optim in jurul organelor vitale. De aceea, mainile si picioarele reci sunt un semnal de raspuns la stres si semn ca o cascada de hormoni au fost activati. Iar cand aceasta stare devine cronica, celulelor le vine din ce in ce mai greu sa retina sarurile si zaharurile de care au nevoie pentru a functiona. Band prea multa apa zi dupa zi, vom perpetua problemele asociate metabolismului scazut.

 

In concluzie, o multime de probleme legate de sanatate si a caror cauza nu o cunoastem ar putea fi prevenite daca am bea apa in acord cu nevoile organismului. Nicio cantitate standardizata nu este specifica nevoilor fiintei umane. Intervin prea multe variabile ca sa fie asa: temperatura de afara, gradul de efort, tipul de hrana etc. Sfatul meu: Beti apa doar cand va este sete! Punct.

 

Sursa: http://butterbeliever.com/8-reasons-not-to-drink-8-glasses-of-water-a-day/

 

The myth of drinking 8 glasses of water a day.

 

 

0 comentarii2884 vizualizări08 august 2013




rss 2.0
rss 2.0