Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 11 Iulie 2020 - 18580 vizitatori azi
ARMATA ROMANA IN JUDETUL BISTRITA-NASAUD DUPA MARE UNIRE.

Materialul ce urmeaza sa vi-l prezint m-a inspirit din recenta sarbatoare organizata de Brigada 81 Mc., respectiv  implinirea a 95 de ani de existenta a acestei brigazi, de implinirea a 95 de ani de la instalarea primelor unitati ale Armatei Romane in garnizoana Bistrita.

Se stie ca romanul s-a raportat permanent la spatiul existentei sale cu incredere, cu respect si credinta in Dumnezeu.

 Este deci firesc ca armata romana sa existe si sa se instruiasca in respectul acestui concept, fapt ce da institutiei militare o aura si o reprezentare aparte in viata natiunii romane.

Armata este deci o veriga necesara in sistem, este siguranta spatiului ontologic, militar si strategic, este, alaturi de biserica si de scoala (unde se invata-sau ar trebui sa se invete-si se cultiva-sau ar trebui sa se cultive-respectul spatiului romanesc plin cu iubire), modalitatea cea mai directa, cea mai concreta si cea mai puternica de exprimare, de materializare a acestei filozofii.

Sub acest aspect, istoria armatei romane (daca vrem, putem spune chiar istoria militara a poporului roman) nu trebuie privita doar ca o rememorare a faptelor, a jertfelor lor imense, ci si ca un suport al unui spirit, ca un instrument de evaluare a unor realitati care, de multe ori, raman in cenusiul nevederii unora, ca un indemn la reflectie, ca o premisa adevarata, sigura si obiectiva pentru luciditatea rationamentelor nationale si militare, atat ale prezentului, cat si ale viitorului.

Sunt convins -si voi continua sa cred-ca istoria este si va ramane mereu cartea cea dintai a unei natiuni.

Fara istorie, fara trecut, nu poate exista, sub semnul duratei, respectul izvorului, al adevarului si al locului de unde vii.

Iar fara acest respect, fara aceasta constiinta, omul nu poate fi decat un ratacit, un aruncat in lume. Avem deci datoria sa ne aplecam mereu asupra trecutului, sa ne cunoastem si sa ne intelegem valorile, sa ne respectam eroii.  Spun acest lucru fiindca, pretutindeni in lume se procedeaza la fel.

Vorbind de trecut, doresc a incerca, sa redau, in linii mari, viata militara (curricula militara) a judetului Bistrita-Nasaud, a garnizoanelor Bistrita, Prundu Bargaului si Nasaud, de la Marea Unire din 1918 si pana in prezent.

Intrucat se cunoaste foarte bine perioada de la 1762-1851 de existenta a Regimentului II romanesc de granita de la Nasaud (1762-1851), a Regimentului de Dragoni de Granita Romani din Nasaud (1762-1770)-din cadrul Imperiului Habsburgic, precum si perioada de existenta a Regimentului 63 Infanterie  Ritter Von Pitreich (1887-1918) din perioada Austro-Ungariei, nu am sa ma refer la acestea, decat la faptul ca in Bistrita, inainte de 1918, isi faceau serviciul majoritatea ardelenilor si maramuresenilor din zona.

 Mai putin se cunoaste despre Regimentul 28 Infanterie din Bistrita, care a functionat intre anii 1709-1712, de Regimentul 82 Infanterie din Bistrita, ce a functionat intre anii 1903-1905 si de Batalionul 2 Infanterie din cadrul Regimentului 22 Infanterie ce a functionat intre anii 1889-1918, motiv din care cauza nu putem spune ceva concret. Poate vom reusi ca in acest an sa obtinem ceva date de la arhivele din Bistrita si Cluj.

In zorii zilei de 15 august 1916, armata romana escaladeaza crestele Carpatilor, strabate muntii prin 17 trecatori, pasind hotarat pe pamantul nostru stramosesc al Transilvaniei.

Atunci, aici, in Carpati, in cadenta mosilor si stramosilor nostri, s-a zamislit neuitatul cantec de arme, care si azi invioreaza si vibreaza pe buzele ostasilor si oamenilor simpli:

"Treceti batalioane romane Carpatii,

La arme cu Frunze si flori,

V-asteapta izbanda, v-asteapta si fratii,

Cu inima la trecatori."

Campaniile anilor 1916 si 1917, de pe frontul Carpatilor, au convins conducerea militara a Romaniei asupra faptului ca sistemul nostru militar trebuie regandit, ca soldatul roman, cu hainele lui uzate, care era o prezenta cotidiana, trebuie sa arate altfel, ca din cauza prea marilor reduceri bugetare, de aproape 66%,  gradelor inferioare de sub arme li se acordau concedii dese, ca in conditiile unui an de instructie unui soldat i se aloca pentru trageri doar trei cartuse, cand aplicatiile cu unitatile si marile unitati erau suspendate ani la rand, doar de dorul economiilor, ne putem forma o parere despre gradul de pregatire al celor trecuti prin cazarmi sau al corpului de cadre.

Toate acestea sunt rodul nepasarii celor de la putere, din acea perioada, care de altfel justifica numarul enorm de victime (morti, mutilati si raniti) din razboaiele la care Romania a luat parte.

La inceputul lunii noiembrie 1918 si ulterior in toate orasele si comunele de pe teritoriul actualului judet Bistrita-Nasaud, s-au constituit Garzile Nationale Romanesti, formate din romani patrioti si fosti militari ai Armatei austro-ungare.

 Printre membrii Garzii Nationale ii gasim pe sublocotenentul Liviu Rus din Poienile Zagri, pe locotenentul Grigore Balan si multi altii, acesti doi ofiteri, datorita faptelor lor de vitejie au fost decorati cu Ordinul "Mihai Vitezul" in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

In data de 2 decembrie 1918, Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului si tinuturilor romanesti din Ungaria, a hotarat crearea unitatilor militare pe teritoriul Transilvaniei, care sa inlocuiasca Garzile Nationale Romanesti a caror capacitate de lupta si de disciplina nu asigurau indeplinirea Hotararii de unire de la Alba Iulia.

Imediat dupa 1 Decembrie 1918,  prin Bistrita au trecut, pentru a lupta in Transilvania, impotriva ungurilor ce se opuneau unirii, Brigada 4 Infanterie din Roman, Regimentul 8 Vanatori de Munte si un batalion de infanterie din Piatra Neamt, primind onorul de la oficialitatile locale si de la Garda Nationala constituita la nivelul Districtului.

Prima prezenta militara romaneasca a avut loc la Bistrita la data de 06.02.1919, prin infiintarea Regimentului 84 Infanterie, a Brigazilor 49 si 50 Infanterie si  Regimentele 99 si 100 Infanterie, din compunerea Comandamentului II Teritorial Cluj-denumit la razboi Divizia a 20-a.

Aceste mari unitati si unitati au participat la Campania Armatei Romane, din anul 1919 pe teritoriul Ungariei.

 Comemorand 95 de ani de la acest eveniment, Asociatia Judeteana Cultul Eroilor "Regina Maria" Bistrita-Nasaud, prin persoana presedintelui executiv, col.(r.) Magerusan Vasile si presedintele de onoare, col.(r.) Cordovan Ioan, a aplicat o placa comemorativa pe peretele stradal al cazarmii "Marele Voievod Mihai" dedicata acestui eveniment, placa ce a fost sfintita de IPS.Andrei Andreicut.

Adevarata organizare militara pe teritoriul Transilvaniei se face abia in 1920.

Adevarata prezenta militara romaneasca in zona Nasaudului, Bistritei si Bargaielor s-a putut materializa incepand cu data de 27 aprilie 1923, odata cu infiintarea Diviziei 2 Munte, prin reorganizarea si mutarea Diviziei 1 Vanatori din Oradea, al carui comandament si-a stabilit sediul in garnizoana Bistrita si care a ramas aici pana in anul 1940, cand, datorita cedarii Ardealului de Nord, aceasta mare unitate a fost redislocata la Deva.

In anul 1923 in Bistrita gasim constituite urmatoarele unitati militare:

·        Divizia 2 Vanatori de Munte

·        Brigada 2 Vanatori de Munte

·        Brigada 2 Artilerie Munte

·        Grupul 4 si Batalionul 8 Vanatori Munte (transformat din Regimentul 18 Vanatori)

·        Divizionul 4 Tunuri Munte

La 26 septembrie 1933, Regele Carol al II-lea infiinteaza pe vechile teritorii ale regimentelor graniceresti, ca si recunostinta a faptelor de eroism ale acestora, trei batalioane graniceresti in compunerea Diviziei de Garda, primind denumirea de "GARDA REGALA".

 Mai intai s-a infiintat in Banat si apoi in Tinutul Nasaudului. La Nasaud s-au recrutat ostasi din fiii granicerilor si, in luna iunie 1934, Carol al II-lea a venit personal, prin grija episcopului Iuliu Hossu, sa asiste la ceremonia de depunere a juramantului militar.

 Toata granicerimea din cele 44 de commune, s-a prezentat la acest mare eveniment si gest regal, prin care s-a reinviat virtutiile stramosesti.

 Fostul cavaler al Ordinului Mihai Viteazu, Liviu Rusu, din Poienile Zagri avea la acest eveniment calitatea de comandant al companiei I-a.

 Acesti ostasi ai batalionului de graniceri din "Garda Regala", aveau o uniforma aparte, de gala, ce-i deosebea de celelalte categorii de militari.

 In "Cartea vietii parintelui Pamfiliu", autor Florea Grapini, se arata ca la acest eveniment deosebit, de la Nasaud, au fost circa 20.000 de oameni. 

In Bistrita se infiinteaza Batalionul 1 Graniceresc.

In perioada 1938-1939 acest batalion se contopeste cu Regimentul 84 Infanterie si vor constitui Regimentul 1 Graniceresc nr.84, cu garnizoana de resedinta in Bistrita.

Intre anii 1937-1939 are loc un proces de reorganizare a Armatei Romane, in speta si a Vanatorilor de Munte, care erau predominanti in Bistrita.

 Conform Inaltului Decret nr.1688/1 aprilie 1937, Corpul Vanatorilor de Munte se transforma in Comanamentul Trupelor de Munte, iar in locul Diviziilor 1 si 2 Vanatori de  Munte se infiinteaza Brigazile 1, 2, 3 Mixte Munte.

Astfel, intre 1937 si 1939 in Bistrita-Nasaud functionau:

·        Brigada 2 Mixta Munte

·        Grupul 4 si Batalionul 8 Vanatori Munte

·        Grupul 2 Artilerie Munte

·        Divizionul 4 Tunuri Munte

La 15 martie 1939, guvernul Romaniei decreteaza mobilizarea trupelor de acoperire, unitatile militare din garnizoana Bistrita participa la operatia de acoperire a frontierei de Nord-Vest a Romaniei, trupele vanatorilor de munte au fost mobilizate in intregime, fiecare brigada infiintand inca doua batalioane. Brigada 2 Mixta Munte a infiintat Batalioanele 15 si 16 Vanatori Munte si grupul 7 Vanatori Munte, trecand la 18 martie 1939, alaturi de Brigada 1 Mixta Munte si Divizia 20 Infanterie la acoperirea sectorului de nord al frontierei, intre Halmeu si Varful Stog (schema 8).

 Toamna anului 1939 si iarna anului 1940 a prins Brigada 2 Mixta Munte in cadrul "Grupului Maramures", gasindu-se in dispozitiv de aparare intre Stog si Halmeu.

Au urmat, dupa cum se stie, odiosul verdict al Germaniei si Italiei de la Viena, din 30 august 1940 si "acordul" de la Craiova, din 7 septembrie 1940, prin care partea de nord a Transilvaniei a fost cotropita de Ungaria Horthysta, iar sudul Dobrogei (Cadrilaterul) de Bulgaria prohitlerista.

Verdictul fascist de la Viena a indurerat nespus de mult intreaga tara, dar cele mai incercate au fost trupele romane din Transilvania de Nord, care au stat de veghe zi si noapte, facand fata provocarilor trupelor horthyste, zadarnicind incercarile acestora de a infiltra spioni si grupuri de diversiune pe teritoriul Romaniei.

Ordinul de parasire a pozitiilor a cazut ca un trasnet. Ofiterii si soldatii erau zdrobiti.

 Ordinul a fost ordin, asa ca, trupele romanesti au fost obligate la retragere, la  redislocare din teritoriul care a fost impus a fi cedat Ungariei Horthyste.

Una din cele mai incercate mari unitati a fost Brigada 2 Mixta Munte.

 La 30 august 1940, brigada si-a regrupat unitatile, apoi s-a pus in mars pe jos, pe itinerarul Baia Mare, Mesteacan, Dej, Gherla, Sarmanu, Ludus, Tarnaveni, Cetatea de Balta, Blaj.

"Dupa un mars de 6 zile, in care s-au parcurs 228 km, in zona Blajului s-au lasat la vatra gradatii si soldatii originari din teritoriul rapit.

In octombrie 1940, aceasta brigada a fost redislocata in zona Hunedoara, Petrosani, Orastie, Deva, unde si-au completat efectivele.

O soarta asemanatoare a avut-o si Regimentul 84 Infanterie. Retragerea din zona de frontiera, fara riposta armata a intristat mult corpul de cadre, precum si gradatii si soldatii care, in zona Caransebes, au fost si ei lasati la vatra si trimisi la casele lor, unde au intrat sub ocupatia si teroarea horthysta.

Nu pot sa trec mai departe fara sa amintesc faptul ca, la ocuparea Ardealului de Nord au participat doua armate horthyste.

Este vorba de:

·        Armata a 2-a horthysta, cu un efectiv de 102.000 militari, care au operat in zona Oradea-Cluj;

·        Armata a 1-a horthysta, cu un efectiv de 208.000 militari, care au operat la Nord-Est de Armata a 2-a;

Ocuparea Ardealului de Nord a fost planificat pentru 9 zile, incepand cu 5 septembrie 1940, ora 7.00, cand prima unitate horthysta a trecut frontier pe la Sighetul Marmatiei.

Datorita intarzierilor din actiunea horthysta de ocupare, acestia au fost nevoiti sa trimita in avangarda si Corpul Rapid Ungar.

Nasaudul a fost ocupat in 7 septembrie 1940, iar Bistrita si Becleanul in data de 8 septembrie.

La aceste efective, mai trebuie sa adaugam si fortele care au actionat cu deosebita cruzime asupra populatiilor bastinase. Este vorba de Magyar Kiralyi Rendorseg (Politia regala maghiara), subiect ce ne propunem sa-l dezbatem cu alt prilej.

Incepand din ziua de 20 iunie 1941, ora 12.00, Corpul de Munte, cu toate unitatile care ii apartin, trece din punct de vedere operativ sub ordinele Comandamentului Suprem German, cu Cartierul General la Piatra Neamt (Armata 11 Germana).

Brigada bistriteana 2 Mixta Munte-comandata de generalul de brigada Ioan Dumitrache a intrat direct in subordinea comandantului Armatei 11 germane-generalul Eugen von Schobert.

Vanatorii de munte bistriteni, alaturi de celelalte trupe de V.M. se  gaseau in fata unui nou si teribil examen moral si de vointa.

Erau ei pregatiti pentru un razboi ofensiv gigantic si imprevizibil impotriva trupelor rusesti? Razboiul si jertfele lui a dat raspuns la aceasta intrebare.

 La acea data in subordinea Brigazii 2 Mixta Munte erau:

·        Grupul 4 V.M.-lt.col.Dumitru Carlan;B.7 V.M.-maior Titus Savu; B.8 V.M.-lt.col.Ghe. Carnu; B.15 V.M.-lt.col.Victor Badescu;

·        Grupul 5 V.M.-col.Grigore Balan; B.9 V.M.-lt.col.VasileCarlan; B.10 V.M.-lt.col.Emanoil Bradateanu; B.16 V.M.-lt.col. Stefan Pantelimonescu;

·        Grupul 2 Artilerie Munte-col.Cheorghe Georgescu; Dn.4 T.M.-lt.col. Constantin Simulescu; Dn.5 T.M.-lt.col.Ilie Georgescu; Dn 2 Ob.M.-lt.col.Nicolae Pirosca;

·        Batalionul 1 Pionieri Munte-lt.col. Nicolae Constantinescu.

Intrate in subordinea  Armatei 4, la 31 iulie 1945, Diviziile 2 si 3 Munte au primit ordin sa se deplaseze in garnizoanele de pace astfel:

 Eu ma voi referii doar la dislocarea Diviziei 2 Munte, ce este legata de zona noastra geografica.

Divizia 2 Munte: Salard, Marghita, Simleul Silvaniei, Jibou, Baia Mare, Sighet, Dej, Bistrita, Viseu. Cartierul Diviziei 2 Munte a fost stabilit la Dej.

La 26 august 1947, pe baza Instructiunilor nr.41.900, Divizia 2 Munte s-a contopit cu Divizia 1 Munte, la Targu Mures, iar batalioanele de vanatori de munte s-au unificat astfel:

·        Batalionul 5 s-a contopit cu Batalionul 7 Vanatori de Munte in garnizoana Abrud;

·        Batalionul 6 cu 8 in garnizoana Aiud;

·        Batalionul 15 cu 2 in garnizoana Bistrita;

·        Batalionul 16 cu 3 in garnizoana Dej.

In perioada 1945-2003, in Bistrita au functionat urmatoarele structure militare:

·        Grupurile 6 si 7 Vanatori de Munte;

·        Batalioanele 3, 7, 15 si 16 Vanatori Munte;

·        Divizionul 5 Tunuri Munte;

·        Regimentul 223 Infanterie;

·        Batalioanele 417 si 405 Scoala de Soferi;

·        Batalionul 135 Disciplinar;

·        Brigada 1 Vanatori Munte"General Grigore Balan"-transformat ulterior in Centrul 1 Mobilizare Vanatori Munte"Gl.Gr.Balan";

·        Regimentul 221 Mecanizat-transformat ulterior in Centrul 221  Instructie si Depozitare/Mobilizare"Nasaud".

·        Comandamentul Brigazii 81 Mecanizata "Gl.Grigore Balan" cu subunitatile de brigada;

·        Batalionul 812 Infanterie , redislocat din garnizoana Dej in august 1996;

·        Batalionul 405 Logistic;

·        Batalionul 814 Tc., redislocat ulterior in garnizoana Turda;

·        Centrul de invatare a limbii engleze;

In Bistrita, a functionat  Regimentul 288 Vanatori de Munte, iar la Prundu Bargaului  a functionat Regimentul 142 Artilerie Munte, Regimentul 106 Mecanizat, Batalionul 592 Cercetare, Bateria 958 Artilerie Reactie si Divizionul 130 Aruncatoare"Rodna".

In garnizoana Prundu Bargaului a functionat Divizionul 815 Artilerie care s-a desfinat in 2003, infiintandu-se prin redislocarea  Divizionului 817 Artilerie Antitanc de la Simleul Silvaniei, Divizionul 817 Artilerie Mixta.

Incepand cu data de 1 decembrie 1951, Divizia 1 Munte a devenit Divizia 57 Munte, cu sediul comandamentului la Tg.Mures, ulterior redislocata la Caransebes si subordonata Corpului 38  Armata, la Bistrita functionand Regimentul 288  Vanatori Munte, iar la Prundu Bargaului functionand Regimentul 142 Artilerie, care s-a mutat ulterior la Caransebes, in Banat.

Dupa 1950, zona Bistrita, Borsa, Nasaud si Tara Dornelor, aproape cat intinderea a trei judete, cu o polulatie preponderant romaneasca, a fost scoasa din circuitul militar romanesc cu ajutorul "neprecupetit" al sovieticilor, pe motiv ca in aceasta parte de tara, ne invecinam cu rusii si nu mai este nevoie de armata.

Ni s-a impus sa uitam faptul ca, in perioada 1938-1941, aici in zona Bistritei si Nasaudului, am avut cele mai mari si mai grele probleme cu apararea frontierelor, fapt ce a obligat statul roman sa mobilizeze Corpul de Munte si sa-l treaca la acoperirea granitei de nord a tarii.

Un alt aspect, ce merita  a fi luat in seama, ca un simplu accident al istoriei, consta in inversarea numarului si garnizoanelor de dislocare ale Diviziilor (Brigazilor) 1 Munte si 2 Munte.

 Intre 1923 si 1938, in timp ce Divizia (Brigada) 1 Munte se gasea dislocate la Sinaia, Divizia (Brigada) 2 Munte se gasea la Bistrita.

La 1 ianuarie 1977, a luat fiinta Brigada 1 Vanatori de Munte la Bistrita, comandata, incepand cu data 21 iulie 1977, de catre colonelul Paul Remus Ghircoias.

La Prundu Bargaului a fost infiintat Divizionul……. de Artilerie Munte, comandat de catre locotenent-colonelul Nicolae Juncu, venit din garnizoana Simleul Silvaniei.

Ca urmare a evenimentelor internationale petrecute in august 1968, soldat cu interventia armata sovietica in Cehoslovacia, a luat fiinta Divizia 81 Macanizata, mare unitate ce avea dislocat in garnizoana Bistrita, incepand cu  1 octombrie 1968, Regimentul 221 Mecanizat "Nasaud", regiment ce a functionat pana in anul 2000.

In gazeta Saptamana nr.339/28 august 1938, aflata in colectia Arhivelor Nationale Bistrita-Nasaud, apare urmatoarea stire:

"La Sangeorz Bai s-a stins subit din viata, in varsta de abia 46 de ani, in urma unui atac de cord, locotenent-colonelul Ioan A.Pop, ajutorul comandantului Batalionului graniceresc de garda din localitate???Nu am intrat in posesia veunui document care sa ateste ca o astfel de unitate militara a fost cartiruita in orasul statiune Sangeoz Bai.

Nascut la 12 Aprilie 1892 in fruntasa comuna granicereasca Mocod, studiile le-a urmat la Liceul Cosbuc din Nasaud, apoi  la Universitatea din Budapesta.

In 1913, adanc patruns de idea nationala, cu credinta fanatica in implinirea visului milenar, a trecut frontiera, inrolandu-se ca voluntar in Regimentul 16 Infanterie Falticeni, unitate care a facut si Campania din Bulgaria.

In toamna anului 1913 a fost trimis la Scoala Militara de infanterie Bucuresti, de unde la 15 iunie 1915 a iesit cu gradul de sublocotenent, in Regimentul 28 Infanterie, unitate cu care a intrat in Campania 1916-1918 si apoi 1918-1919.

S-a remarcat pe front, dovedind deosebite insusiri ostasesti, in luptele de la Sercaia, pe malul Oltului, Nod-Patac, Tatarul Mare (Tabla Butii), Dealul Porcului, Marasti si Marasesti.

In campania din 1919, fiind comandant al companiei a 8-a graniceri-paza, cu un numar de 15 oameni, a actionat la dezarmarea unui detasament de soldati revolutionari, care au devastat magaziile de munitiuni ale Regimentului 88 Infanterie.

In urma meritelor castigate, a fost distins cu numeroase si frumoase decoratii de razboi si pace.

Din cele prezentate pana acum, trebuie sa retinem faptul ca armata este aparatoarea neamului, este o veriga necesara statului roman, este garantul libertatii si independentei.

Dar, tot armata, este ultima carte pe care o joaca natiunea, fiindca se stie ca diplomatii au incalzit totdeauna roazboiul, generalii l-au binecuvantat, soldatii l-au inghitit, iar cimitirele l-au infrumusetat.

Uitati-va la ziua de astazi, in care bogatii tarii- se razboiesc, iar cei ce mor- sunt tot saracii.

Este o tema, ce cu siguranta, in viitorul apropiat v-a scoate la lumina multe lucruri nestiute pana acum.

Distinsi ascultatori, din cele prezentate pana acum, am vrut sa scot in evidenta faptul ca, Armata Romana dislocata pe aceste meleaguri, nasaudene, bargauane sau bistritene, a fost, este si va fi parte componenta a luptei pentru supravietuire a neamului romanesc, al luptei lui din toate puterile pentru libertate, in care insa, doar politicienilor le revine sarcina sa lupte pentru buna existenta a neamului sau.

 A invata istorie, inseamna de fapt a cerceta cauzele care au determinat evenimente in istoria unui neam. Consider ca, educatia noastra trebuie sa fie aparatorul cel mai bun al libertatii nostre, fiindca astazi in lume exista trei grupuri de oameni: luptatori, indiferenti si tradatori.

.

Autor:col.(r) Cordovan Ioan.

1 comentariu14588 vizualizări23 februarie 2014
rss 2.0
rss 2.0