Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 11 Iulie 2020 - 18848 vizitatori azi
Istoricul Vasile Lechintan: 15 martie 1848 inseamna amintirea unei crunte perioade de teroare pentru romani.

Avand in vedere faptul ca azi este 15 martie iar comunitatea maghiara din Romania sarbatoreste ziua maghiarilor de pretutindeni, prilej cu care liderii maghiari se vor intrece in declaratii care mai de care mai sfidatoare la adresa Romaniei si a romanilor, l-am rugat pe istoricul Vasile Lechintan din Cluj-Napoca sa ne explice insemnatatea acestei zile pentru maghiarii si romanii din Ardeal.

Domnia sa a avut amabilitatea de a raspunde intrebarilor mele. Ii multumesc si pe aceasta cale.

Dan Tanasa: Au maghiarii ce sa sarbatoreasca la 15 martie ? 

Vasile Lechintan: Desigur ca au, partea luminoasa a Revolutiei ungare de la 1848, cand la Pesta si Buda (azi Budapesta, Ungaria) s-a declansat revolutia impotriva dominatiei habsburgice, momentul fiind prielnic urmare revolutiilor incepute deja in Imperiul Austriac. S-au formulat 12 puncte in programul revolutiei maghiare, printre care libertatea presei, desfiintarea cenzurii, egalitate in fata legii in chestiunile civile si religioase, plata darilor de toti deopotriva, desfiintarea iobagiei, detinutii politici de stat sa fie eliberati, puncte de o deosebita importanta pentru accedere la progres, libertate si civilizatie. Din pacate, punctul 12 al programului prevedea uniunea Ardealului cu Ungaria, netinandu-se cont de vointa romanilor majoritari in Transilvania si de aici a pornit dezastrul…

Dan Tanasa: Ce inseamna pentru romanii transilvaneni ziua de 15 martie 1848?

Vasile Lechintan: Inseamna amintirea unei crunte perioade de teroare care a urmat, amintirea razboiului civil si a jertfelor numeroase in populatia civila romaneasca: copii de varste diferite, femei, batrani ucisi nevinovati, preoti si dascali schingiuiti, case si chiar sate intregi incendiate de catre gardistii secui si maghiari, distrugerea prin incendiere a unei comori uriase a romanilor, si anume arhiva Episcopiei Ortodoxe de la Sibiu, amintirea amenintarilor teroriste ale lui Kossuth adresate romanilor care nu i se supun, intr-un cuvant amintirea terorismului maghiar de atunci. Cuvantul terorism este relevat de documentele de epoca, nu este o asociere hazardata de acum. Si abia astazi ne dam seama, concret, ce s-a-ntamplat atunci, pentru ca in anul trecut s-au publicat trei volume si doua studii importante pe tema victimelor romanesti de la 1848-1849, autori si editori de documente fiind dr. Dumitru Suciu (cu o echipa) de la Cluj-Napoca, dr. Ana Hancu de la Targu Mures, Elena Mihu de la Targu Mures si eu, Vasile Lechintan. Documentele sunt cutremuratoare si iata ca abia la 165 de ani de la dezastru sunt publicate si urmeaza si alte volume la care se lucreaza in prezent. Trebuie sa stim exact ce  s-a-ntamplat atunci. De aceea romanii si sasii sunt toleranti in privinta sarbatoririi de catre maghiari a acestei zile de 15 martie, pornind de la partea luminoasa a evenimentului si consider ca si maghiarii constienti isi asuma cu responsabilitate si demnitate trecutul istoric netrunchiat, pentru ca jertfele pentru libertate umana de atunci sa nu fi fost facute in zadar.

 

http://www.dantanasa.ro/

.

Material primit la redactie.

0 comentarii4473 vizualizări15 martie 2014
rss 2.0
rss 2.0