Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 11 Iulie 2020 - 18540 vizitatori azi
Poporul roman este unul din cele mai vechi popoare din Europa.

In aceste zile in sala "Clubul Rezervistului Militar" din cadrul Cercului Militar Bistrita s-a tinut sedinta comuna a Asociatiei "Speranta Reinviata" si Asociatia Judeteana Cultul Eroilor "Regina Maria" Bistrita-Nasaud, in care s-au dezbatut cateva aspecte cu caracter pur istoric si patriotic.

Pr.prof.Nicolae Feier a prezentat un amplu material si deosebit de bine documentat privind "Tara Ardealului", cu marturii si texte biblice, care atesta faptul ca poporul roman este, daca nu cel mai vechi popor, unul din cele mai vechi popoare din Europa, precedandu-i chiar si pe greci. Marturii in acest sens vin astazi din surse americane si germane. Chiar si grecii vorbind despre Tara dorului, sau Tara lui Ion, despre mos si baba, pe care ii tratau cu o oarecare rezerva semnificatia lor reala este aceia de zeitati.

Parintele prof. Feier Nicolae a facut o ampla analiza, prin prisma resurselor de cercetare avute la dispozitie din izvoare antice scrise, reminiscente in cultura populara, sarbatori, obiceiuri, descoperiri arheologice, toponime, hidronime, privind Zeita Dacia (Gebelseisi) si Cei zece stapani judecatori (Dece Baali), ( "Baal" insemnand "Stapan" iar "dece" insemnand "zece"). Cei zece stapani judecatori (Dece Baali) se mai numeau si "batrani". Deci "Dasii" cum sunt numiti in unele surse antice, dacii isi trag numele de la "cei zece" stapani judecatori atestati in literatura vedica, ariana. "Dacii" dupa zicerea frigienilor sunt "Lupi" adica "Mancatori de oi"--"Dac oi". Dupa zicerea lui Herodot, el fiind totdeauna reprezentant al celor "Zece" si mesager catre divinitate, adica "Dece datus Dei" (Al zecelea e dat lui Dumnezeu). Cei "Zece stapani judecatori" (DECE Baali, "Sfatul Mosilor", "Senatul, tracilor, toti pielati sau tarabostesi, incredintau totdeauna doar unuia dintre ei, celui mai vrednic, misiunea sa infatiseze dorintele poporului catre divinitate.

Pentru realizarea materialului prezentat timp de 2 ore, pr.prof. Nicolae Feier a folosit ca sursa bibliografica, 307 titluri, incepand cu Biblia sau Sfanta Scriptura, scrierile lui Daicoviciu Hadrian, History of India, Agatyas din Myrina, Plutarh, Trogus, Vegetius, Wales Jummy, Wiesner, Zeiller, etc.

Prezentarea facuta de parintele Feier s-a incheiat cu multe intrebari, comentarii si raspunsuri, cu lamurirea clara a intelesului cuvintelor, a semanticii acestora in limbile antice.

In finalul intalnirii, poeta Rodica Jercana, alias ec.Moldovan Rodica, telceanca din neamul fercanilor si a cirenilor a prezentat poeziile "Rebotezul Romaniei" , "Ce avem ?" si "Pe urmele, Cerului".

.

Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii2835 vizualizări27 aprilie 2014
rss 2.0
rss 2.0