Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
CAUTAREA SI DESHUMAREA LUI FLORE TAHAS, UCIS DE AUTORITATILE (staliniste) COMUNISTE LA 25 IUNIE 1950

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), organizeaza in zilele de 14 si 15 iulie 2014 o actiune de investigatii arheologice in orasul Sangeorz-Bai, jud. Bistrita-Nasaud. Scopul rezida in identificarea si deshumarea osemintelor ce apartin lui Flore Tahas, ucis prin impuscare la 25 iunie 1950.

 Conform actelor de stare civila, Tahas Flore s-a nascut in Sangeorz-Bai la 22 iulie 1927. Parintii sai au fost Tahas Danila si Floarea, nascuta Bulta, acestia avand impreuna 10 copii, dintre care sapte baieti si trei fete, Flore fiind al patrulea nascut. Tatal sau a murit in 1949, iar mama un deceniu mai tarziu. Dintre toti copiii, astazi mai sunt in viata doar doua surori, Victoria si Maria. Provenit dintr-o familie de conditie modesta, Tahas Flore a parcurs clasele scolii primare, dupa care a ramas alaturi de familie, ocupandu-se cu munca pamantului si cu ingrijirea animalelor din gospodarie.

Informatiile privitoare la trecutul lui Tahas Flore sunt putine si incerte, una dintre sursele mai credibile de informare fiind marturiile surorii sale in viata, Petroaie Victoria, nascuta in 1925. In cursul anului 1949, Flore a primit ordin de recrutare sau de incorporare in armata pentru indeplinirea stagiului militar, insa nu s-a prezentat la Bistrita, unde a fost convocat. La inceputul primaverii anului 1950 a fost, in cele din urma, incorporat, fiind repartizat probabil la o unitate care desfasura lucrari de infrastructura in zona Salva-Viseu. Dupa circa doua luni de stagiu militar, a dezertat, revenind in zona localitatii natale, unde a stat ascuns prin paduri si pe la diverse cunostinte, fiind ajutat de catre acestea si de mama sa. Nu se cunosc motivele exacte care l-au determinat pe Tahas Flore sa dezerteze, insa exista informatii dupa care el ar fi avut legaturi inca din perioada anterioara cu membrii unei organizatii de rezistenta anticomunista din zona Nasaudului, iar o perioada de timp ar fi stat ascuns impreuna cu un partizan. Sentimentele anticomuniste pe care le avea, ideile vehiculate in epoca privind iminenta cadere a regimului comunist, precum si conditiile intalnite in armata, au reprezentat probabil motivele care l-au determinat sa-si paraseasca unitatea si sa devina fugar.

In primavara aceluiasi an a mai dezertat inca un tanar sangeorzan, Niculai Maxim, care era casatorit si fusese incorporat la o unitate militara din orasul Baicoi, jud. Prahova. Acesta s-a asociat cu Tahas Flore, iar pana spre sfarsitul lunii iunie au stat ascunsi impreuna prin gospodariile si salasurile de munte din zona Sangeorzului, unde beneficiau de sprijinul rudelor si al cunoscutilor. Avand in vedere statutul lor de dezertori, acestia au inceput sa fie cautati si urmariti de catre Securitate si Militie, in aceasta activitate fiind folositi mai multi informatori. Cei doi au fost descoperiti in noaptea de 24 spre 25 iunie 1950 in sura gospodariei familiei Anton si Ana Buia, socrii lui Niculai Maxim. Casa acestora se afla in hotarul de nord al Sangeorzului, pe un deal din zona Prihodiste, locatia fiind indicata autoritatilor de catre un localnic, Nati Ioan, care atunci era sef de sector de camp. La actiunea de prindere a participat o echipa operativa alcatuita din cadre de militie si securitate, care au actionat in teren in jurul orelor 2,00 noaptea. Fiind luati prin surprindere, cei doi tineri au incercat sa scape prin fuga. Tahas Flore s-a ascuns intr-un lan de porumb aflat mai sus de casa, unde a fost impuscat. Niculai Maxim a reusit atunci sa scape, fugind in jos pe panta dealului, dar s-a predat autoritatilor dupa cateva zile.

Conform informatiilor detinute, cadavrul victimei a fost lasat pe locul executiei pana in ziua de luni, 26 iunie, fiind pazit de un soldat inarmat. La fata locului s-a deplasat o comisie oficiala compusa din trei membri, care in baza autorizatiei Procuraturii au dispus inmormantarea. Familiei nu i s-a permis sa-l ingroape in cimitirul din localitate, hotarandu-se ca inhumarea sa fie facuta la locul crimei. Martorii vorbesc despre faptul ca pe corpul lui Flore era vizibila o singura lovitura de glont, care avea intrarea in partea frontala a capului, in zona fruntii, cu iesire la partea posterioara. Groapa a fost sapata de cativa prieteni ai defunctului pe o coasta de deal intr-un loc situat la circa 150 de metri spre sud-vest fata de casa langa care s-a petrecut tragicul eveniment. Un lucru extrem de rar intalnit in astfel de cazuri este faptul ca autoritatile au permis desfasurarea unei inmormantari religioase, cu participarea rudelor si a unor localnici. In prealabil, mamei defunctului i s-a dat voie sa spele cadavrul de sange si sa-i schimbe camasa cu una curata, alba. Trupul victimei a fost introdus in groapa intr-un sicriu din lemn, confectionat de un mester tamplar din localitate. Moartea lui Tahas Flore a fost consemnata in Registrul Starii Civile de la Primaria din Sangeorz-Bai in data de 26 iunie 1950.

 

Actiunea de deshumare va fi efectuata de o echipa specializata de arheologi si istorici de la IICCMER, alcatuita din Gheorghe Petrov, Marius Oprea, Paul Scrobota si Horatiu Groza. Investigatiile se vor desfasura in prezenta reprezentantilor Parchetului Militar, care a fost sesizat de IICCMER in privinta acestui asasinat. La cercetarile de la fata locului vor participa si cadre de politie, specializate in domeniul criminalistic, precum si un medic legist.

Cercetarile vor incepe in ziua de luni, 14 iulie 2014, urmand sa fie definitivate in cursul zilei de marti, 15 iulie 2014. Relatii suplimentare se pot obtine la tel. 0721 400 396 (Gheorghe Petrov). Locul desfasurarii actiunii se afla in apropierea orasului Sangeorz-Bai, in partea nordica a localitatii, in zona cunoscuta sub denumirea de Prihodiste. Plecarea se face din statiune, din dreptul Hotelului Hebe, pornindu-se spre directia nord, pe un drum modernizat. Dupa parcurgerea unei distante de 0,7 km se ajunge la o bifurcatie de drumuri, unde asfaltul se termina, dupa care se continua drumul din partea stanga, spre directia nord-vest. Acesta este un drum ingust de tara, destul de dificil, care trebuie strabatut pe o distanta de aproximativ 2,5 km, parcurgerea lui fiind posibila pe jos sau numai cu un mijloc auto de teren. Din locul pana unde se poate ajunge cu o masina de teren si pana la locul mormantului mai raman de strabatut pe jos inca circa 300 de metri, spre directia nord-est. Insumand sectoarele de drum ce compun traseul precizat, distanta ce trebuie parcursa este de 3,5 km.

 

Ilustratie atasata:

 Foto 1-2 = Flore Tahas.

Foto 3 = Parintii lui Flore impreuna cu cinci dintre copiii lor. De la stanga la dreapta: Emil, Victoria, Marian, Alexandru (in bratele mamei) si Ioan (in bratele tatalui).

 

 

***

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc este o structura guvernamentala infiintata in 2005 si aflata in coordonarea Primului Ministru. Rolul sau rezida, inainte de toate, in gestionarea si analizarea din punct de vedere stiintific a perioadei totalitare si a consecintelor sale. In al doilea rand, IICCMER sprijina crearea si implementarea unor instrumente educationale cu finalitate memoriala, contribuind astfel la articularea contextului in care valorile si drepturile fundamentale sa fie receptate de societatea noastra post-totalitara. Nu in ultimul rand, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva si publica documente referitoare la memoria exilului romanesc.

 

0 comentarii3248 vizualizări11 iulie 2014




rss 2.0
rss 2.0