Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Marti 07 Iulie 2020 - 10316 vizitatori azi
Razboinici in Transilvania din epoca Avara.

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud organizeaza expozitia Razboinici in Transilvania din epoca Avara, realizata sub egida Institutului de Arheologie si Istoria Artei din Cluj-Napoca si a Muzeului Unirii din Alba Iulia. Aceasta  se doreste a fi o incursiune in cultura materiala a secolelor VII - VIII din Transilvania,  a carei expresie funerara a stat sub influenta avarilor razboinici, populatie de calareti nomazi impinsa inspre vest  din regiunea lacului Baical si care isi stabilesc centrul de putere in campia Pannoniei dupa anul 567 p.Chr..

 Avarii au fost interesati de cucerirea Transilvaniei, deoarece doreau acces la resursele naturale din podisul transilvan, precum sarea sau metalele feroase si neferoase, prezenta lor fiind ilustrata printr-o serie de descoperiri concentrate in Banat, Crisana si pe Valea Muresului. In Europa secolelor VII-IX, razboinicii au avut un statut spe­cial, reprezentand clasa superioara a societatii, grup cu putere de decizie in toate componentele vietii politice, militare, sociale si culturale. Razboinicii erau elita societatii si influentau definitoriu viata comunitatilor, sub toate aspectele ei. Piesele expuse sugereaza o viziune de ansamblu asupra arma­mentului folosit in epoca, a artefactelor utilizate de razboinici si familiile acestora, a statutului razboinicului in comunitate si a pozitiei lui in cadrul societatii vremii.

Expozitia a carui vernisaj va avea loc miercuri 3 decembrie ora 13 va fi deschisa in perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015.

0 comentarii2730 vizualizări02 decembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0