Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Marti 07 Iulie 2020 - 10078 vizitatori azi
Momente din istoria Tricolorului romanesc.

Tricolorul este marturia vechimii si dainuirii noastre pe aceste meleaguri. Sub faldurile lui, romanii si-au exprimat aspiratiile, si-au cladit demnitatea si au luptat pentru implinirea marilor idealuri.

              Documentele istorice ne spun ca cele trei culori ale drapelului Romaniei sunt mostenite de pe timpul Daciei Traiane. Puternic legati de traditiile si marile virtuti ale inaintasilor, romanii le-au pastrat neintinate, dar obligati sa traiasca timp indelungat despartiti in trei principate, Moldova, Muntenia si Transilvania, ei au facut din fiecare culoare cate un stindard, iar din reunirea acestora pe acelasi drapel, simbolul unor grele si necontenite eforturi pentru realizarea unitatii nationale.

             Steagul Moldovei, avand bourul, pe de o parte, si Sf. Gheorghe calare pe cal alb in lupta cu balaurul, pe cealalta parte, era de culoare rosie. Faurit probabil de Bogdan (1359-1365 ) este pastrat identic de catre urmasii sai. In Muntenia, steagul cel mare al tarii pe timpul lui Mihai Viteazul( 1593-1601 ) era din damasc galben-auriu si avea in centru o acvila neagra, stand pe-o ramura verde de ienupar si tinand in cioc o cruce patriarhala rosie. Este semnificativ faptul ca dupa batalia de la Miraslau, " Mihai nu s-a retras de pe campul de lupta pana nu s-a adus steagul tarii, pe care , strangandu-l la piept, l-a luat cu sine’’.

             Datorita asupririi nationale la care au fost supusi de catre stapanirea maghiara si apoi cea austro-ungara, romanii ardeleni n-au avut posibilitatea sa-si aleaga singuri culoarea drapelului. Ei au avut totusi un simbol propriu, culoarea albastru- azur, mostenita din vremea Daciei Traiane, pe care, daca n-au putut s-o impuna pe insemnele tarii, datorita imprejurarilor vitrege ale istoriei, au pastrat-o pe stemele de familie si au transmis-o din generatie in generatie.

            Cercetarile istorice au dezvaluit faptul ca cel care a faurit drapelul national prin contopirea culorilor de pe steagurile celor trei principate a fost Mihai Viteazul. De la el, steagul a devenit simbolul unitatii noastre nationale. Aceasta constatare se bazeaza pe cercetarea diplomelor si stemelor pe care Mihai Viteazul le-a acordat atat boierilor munteni, cat si nobililor romani si unguri din Transilvania. Prin unirea celor trei tari romanesti din anul 1600, Mihai Viteazul sfinteste drapelul national cu sangele sau.

           Tricolorul reapare in vremea lui Matei Basarab care incearca sa refaca, pe cale diplomatica, unitatea tarilor, intrerupta dupa moartea lui Mihai. Pecetea si sigiliul lui Voda sunt legate cu snur in culorile tricolorului. Serban Cantacuzino croieste planuri de eliberare a celor trei tari romanesti de sub jugul otoman, preconizand o unire a lor, asa cum a facut-o inaintasul sau. In timpul domniei sale, steagul tricolor este realizat printr-o scena din iconografia bisericeasca.

            Nu sunt intamplatoare nici stemele familiilor Brancoveanu si Ghica, care contin elemente de simbol ale tricolorului. Cele trei culori sunt incluse subtil in vesmintele purtate de personajele cu valoare simbolica de pe drapelul care l-a insotit pe Tudor in revolutia din 1821.

           In mod oficial insa, aceste trei culori au fost introduse in toamna anului 1834 de catre domnitorul Tarii Romanesti, Alexandru Dimitrie Ghica, care a inzestrat unitatile militare si corabiile negustoresti cu steaguri tricolore. In timpul revolutiei din 1848, tricolorul devine in Tara Romaneasca insemnul national, principalul element alcatuitor al drapelului de stat. Guvernul provizoriu, prin Decretul nr-1, emis la 14 iunie 1848, hotara ca drapelul Tarii Romanesti sa aiba trei culori  : albastru, galben si rosu, iar pe panza sa fie inscrise cuvintele " Dreptate, Fratie’’. Dispunerea culorilor era verticala.

          Misiunea istorica de a da viata cerintelor legate de consolidarea statului national o are" domnul unirii’’, Alexandru Ioan Cuza, la 24 Ianuarie 1859. Printre reformele sale se numara si adoptarea tricolorului, despre care spune in discursul sa : "Steagul e Rominia, acest pamant binecuvantat al patriei, stropit cu sangele strabunilor nostri si imbelsugat cu sudoarea muncitorului... Steagul e totodata trecutul, prezentul si viitorul tarii, intreaga istorie a Romaniei’’.

          Tricolorul, astfel instituit, avea sa triumfe la 9 Mai 1877, cand Parlamentul Romaniei a proclamat independenta noastra de stat. A fluturat apoi la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, cand s-a realizat Unirea cea Mare. Erau acolo, aevea coborati parca de pe columna, din hrisoave, peceti si steme, plaiesii lui Stefan, mosnenii lui Mihai, motii lui Horia si ai lui Iancu, pandurii lui Tudor, luptatorii pasoptisti, fauritorii Unirii din 1859 si dorobantii de la 1877. Peste 100.000 de barbati si femei, tineri si batrani, sub faldurile tricolorului, au aclamat maretul ideal implinit, unirea pentru toate veacurile a Transilvaniei cu Romania

          In 1948, regimul comunist imprima pe tricolor stema de sorginte sovietica care va dainui pana in 1989, cand poporul inlatura aceste simboluri, astfel ca, 24 februarie devine Ziua  Tricolorului nostru.

 

        Mircea Darosi

 

.

 

N.R. - la 24 feb. 1848 se arbora tricolorul romanesc pe primaria din Paris, in semn de prietenie cu revolutionarii romani.

0 comentarii2912 vizualizări23 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0