Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 11 Iulie 2020 - 7758 vizitatori azi
Comemorarea lui Horea, Closca si Crisan. EROII NU MOR NICIODATA.

Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" in parteneriat cu Liceul cu program sportiv, a organizat miercuri, 25.02.2015, intre orele 10-12, la Filiala din incinta Casei Memoriale "Andrei Muresanu", Comemorarea lui Horea, Closca si Crisan. La manifestare au participat elevii clasei a VIII-a de la Liceul cu Program Sportiv, coordonati de profesoara de istorie Simona Simioanca.

 

 

                           EROII  NU  MOR  NICIODATA

 Miercuri, 25 februarie 2015, Casa Memoriala "Andrei Muresanu"- filiala a Bibliotecii Judetene George Cosbuc Bistrita-Nasaud, i-a comemorat pe eroii ardeleni Horea, Closca si Crisan. Activitatea a fost realizata de elevii clasei a VIII-a de la Liceul cu Program Sportiv Bistrita si cercul de istorie-geografie de la Scoala Gimnaziala Nr.7 Bistrita(Viisoara) coordonati de profesoara Simioanca Simona. Gazda deosebita a fost bibiotecara Angela Costin. Dintre actiunile desfasurate amintim: prezentari power-point, lectura istorico-literara, vizionarea filmului "Horea", expozitie de carte din fondurile bibliotecii.   

                Agravarea situatiei taranilor iobagi din Transilvania a dus la izbucnirea unei mari rascoale romanesti in 1784, sub conducerea lui Horea, Closca si Crisan. Ei nu vor fi uitati niciodata datorita sacrificiului: Crisan s-a spanzurat in inchisoare, iar Horea si Closca au fost executati prin frangere cu roata in ziua de 28 februarie 1785. Chiar daca ziua gloriei la romanii ardeleni a sosit mult mai tarziu, Horea troneaza in constiinta romanilor cu sceptrul imparatului, ilustrat in creatia populara:

  Pan-o fost Horea-mparat,

  Domnii nu s-au descultat,

  Nici in pat nu s-au culcat,

 Nici la masa n-au mancat......

 

                 Prof. Simioanca Simona.

 

0 comentarii3073 vizualizări27 februarie 2015
rss 2.0
rss 2.0