Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 11 Iulie 2020 - 8792 vizitatori azi
Rezultatele investigatiilor arheologice din cimitirul satului Periprava, jud. Tulcea.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), a desfasurat in perioada 25-29 mai 2015 o actiune de investigatii arheologice in localitatea Periprava, com. C.A. Rosetti, jud. Tulcea. Actiunea a avut ca obiectiv principal cautarea, descoperirea si deshumarea ramasitelor pamantesti ale fostilor detinuti politici decedati in colonia penitenciara de la Periprava.

 La inceputul anilor ’50 Periprava a functionat ca sectie a Formatiunii Chilia, devenind incepand cu 1 iulie 1957 o unitate penitenciara de sine statatoare (Formatiunea 0830). Scopul oficial al infiintarii coloniei a fost construirea unui dig pe o lungime de 16,5 km intre localitatile Periprava si Sfistofca pentru a proteja de inundatii terenurile care urmau sa fie defrisate de stuf si destelenite in vederea utilizarii lor ca suprafete agricole. De asemenea, se avea in vedere si inaltarea soselei din comuna Periprava pe o distanta de mai multi kilometri. Astfel, incepand cu 1959, in zona au fost adusi mii de detinutii politici care au devenit majoritari in colonie pana in anul 1964, cand au fost aplicate gratierile colective. Scopul nedeclarat si subinteles al transferurilor de detinuti a fost insa exploatarea brutala a muncii acestora si supunerea lor la un regim de exterminare. In perioada in care unitatea a functionat ca formatiune independenta, la Periprava au decedat, din diferite cauze, cel putin 124 de detinuti, in majoritate politici, care au fost identificati nominal.

Conform informatiilor documentare existente precum si din numeroaselor marturii  ale fostilor detinuti politici care au fost internati in colonia penitenciara de la Periprava, rezulta ca decesele din acest lagar de munca fortata au fost cauzate de infometare, de frig, de lipsa apei potabile si a asistentei medicale, de accidentele intervenite pe fondul conditiilor de munca istovitoare si de regimul de detentie pe care multi l-au indurat in lagarele si inchisorile unde au fost incarcerati anterior. Unii dintre detinuti au fost ucisi si prin impuscare, mai ales in cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost potentate de conditiile de viata existente in Delta si de comportamentul abuziv si violent al personalului coloniei.

IICCMER a desfasurat in perioada 16-18 septembrie 2013 o prima campanie de cercetari arheologice in perimetrul actualului cimitir al satului, nefinalizata. In acest loc, in perioada 1959-1964 au fost inhumati un mare numar de fosti detinuti politici decedati in colonia de munca de la Periprava. Amplasamentul acestui cimitir al detinutilor a fost stabilit pe baza informatiilor obtinute de la localnicii mai in varsta, precum si de la cativa fosti angajati ai coloniei penitenciare. La suprafata solului nu au existat niciodata cruci sau alte semne distinctive care sa indice prezenta mormintelor. In urma interventiei arheologice au fost depistate 8 morminte, dintre care 5 au fost dezvelite si cercetate.

In a doua campanie de cercetari arheologice s-au continuat sapaturile in cimitirul satului, in perimetrul unde se cunoaste ca au fost inhumati detinuti politici. In primul rand au fost redeschise doua din sectiunile arheologice executate in 2013, unde s-au descoperit si cercetat cele 5 morminte mentionate. Totodata, au mai fost practicate alte doua unitati de sapatura cu o suprafata insumata de 31,75 metri patrati. In aceste sectiuni au mai fost identificate si cercetate un numar de 6 morminte, astfel ca numarul total de morminte descoperite in cursul celor doua campanii de sapaturi se ridica la 11.

Doi dintre defunctii identificati au fost inhumati impreuna, intr-o groapa comuna, iar ceilalti au fost inhumati in gropi individuale. Majoritatea defunctilor au fost depusi in sicrie simple confectionate din material lemnos, din care se mai pastrau resturi degradate din lateralele acestora si din cuiele care au asigurat imbinarea lor. Starea de conservare a scheletelor era una precara, iar asupra lor nu s-au descoperit obiecte de inventar funerar, confirmandu-se astfel faptul ca trupurile celor morti erau trimise la groapa fara nici un fel de vesminte.

Conditiile de lucru au fost dificile datorita faptului ca in urma precipitatiilor abundente cazute in aceasta primavara, nivelul apei freatice din sol se afla la adancimea de 0,90 metri. Datorita acestui lucru, 6 dintre mormintele aflate sub aceasta adancime erau efectiv in apa. Cercetarea acestora a fost extrem de anevoioasa, pentru a avea acces la oseminte fiind folosita o pompa cu care s-a scos apa.

Toate scheletele identificate si dezvelite in cele doua campanii de cercetari arheologice au fost extrase in prezenta unui medic legist de la Spitalul Judetean din Tulcea, fiind impachetate si inseriate, urmand a fi transportate la Institutul National de Medicina Legala din Bucuresti unde se vor efectua examinarile de specialitate. De la toate ramasitele defunctilor descoperiti se vor recolta probe biologice de tesut osos, pentru a se putea realiza testele ADN in vederea stabilirii identitatii persoanelor decedate. Informatiile astfel obtinute se vor constitui intr-o baza nationala de date, care va cuprinde treptat toate informatiile de acest tip ce se vor obtine ulterior de la victimele care vor mai fi descoperite si deshumate pe teritoriul tarii si a caror identitate este incerta sau nu poate fi stabilita prin alte metode.

Pe aceasta cale facem apel la urmasii detinutilor politici decedati in colonia de munca Periprava sa ne contacteze si sa ne fie alaturi in demersul nostru de identificare a osemintelor descoperite in cele doua campanii, dar si in cele care vor urma.

Investigatiile arheologice s-au efectuat in prezenta unui procuror militar din cadrul Parchetul Militar Bucuresti, care a fost sesizat de catre IICCMER in legatura cu persoanele decedate in lagarul de la Periprava. In teren a participat si un ofiter criminalist din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Tulcea. Actiunea a fost sprijinita de catre Prefectura judetului Tulcea si de Primaria comunei C.A. Rosetti.

Din partea IICCMER, la activitatile de cercetare in teren a participat un colectiv de arheologi si istorici, alcatuit din Gheorghe Petrov (coordonator), Paul Scrobota, Horatiu Groza, Cosmin Budeanca, Marius Oprea, Constantin Petre, Florin Soare si Constantin Vasilescu.

 

                                                                          *  *  *

 

Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc este o structura guvernamentala infiintata in 2005 si aflata in coordonarea Primului Ministru. Rolul sau rezida, inainte de toate, in gestionarea si analizarea din punct de vedere stiintific a perioadei totalitare si a consecintelor sale. In al doilea rand, IICCMER sprijina crearea si implementarea unor instrumente educationale cu finalitate memoriala, contribuind astfel la articularea contextului in care valorile si drepturile fundamentale sa fie receptate de societatea noastra post-totalitara. Nu in ultimul rand, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva si publica documente referitoare la memoria exilului romanesc.

0 comentarii3353 vizualizări03 iunie 2015
rss 2.0
rss 2.0