Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 11 Iulie 2020 - 18690 vizitatori azi
Rolul Romaniei in Al Doilea Razboi Mondial. Cum am pierdut Basarabia si Bucovina.

Astazi se implinesc 74 de ani de la ziua in care Romania a intrat in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Dupa o perioada de neutralitate, in care Regatul Romaniei a permis evacuarea fortelor poloneze spre Egiptul britanic si a pierdut mai multe teritorii in fata aliatilor Germaniei naziste, respectiv URSS, Ungaria si Bulgaria, Romania isi schimba aliantele sub conducerea lui Ion Antonescu.

Tara noastra trece de parte Axei si intra in razboi pe 22 iunie 1941, in incercarea de a recupera Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Hertei, teritorii pierdute in fata URSS-ului.

Dupa trei ani si doua luni, armata sovietica activeaza deja in nordul Moldovei, iar Regele Mihai cere inlaturarea maresalului Antonescu, in cazul in care acesta ar fi refuzat sa semneze un armistitiu cu Natiunile Unite.

Pentru ca Antonescu refuza, regele ii cere arestarea, iar Romania trece de partea Aliatilor.

Principalele campanii ale Romaniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial au fost cele de eliberare a Basarabiei si a Bucovinei si de eliberare a Transilvaniei. Prima a fost pierduta, cea de-a doua castigata.

Descopera.ro  va prezinta si alte semnificatii istorice ale zilei de 22 iunie.

1462 - Atacul nereusit al lui Stefan cel Mare, domnul Moldovei, asupra cetatii Chilia

1479 - Stefan cel Mare incepe construirea cetatii Chilia Noua.

1546 - Filip Moldoveanul tipareste, la Sibiu, un "Tetraevanghel" slavon, reproducere fidela a Tetraevangheliarului imprimat de ieromonahul Macarie in Tara Romaneasca, in anul 1512.

1815 - Armatele aliate ale Rusiei, Austriei, Prusiei si Angliei au impus abdicarea pentru a doua oara si exilul lui Napoleon I, imparat al Frantei (1804-1814 si 1815), pe Insula Sfanta Elena

1948 - Stefan cel Mare a condus o expeditie de represalii in Polonia, urmare a atacului din anul precedent al regelui Ioan Albert asupra Moldovei. A ars toate asezarile si cetatile din Galitia, pana aproape de Cracovia

1970 - Presedintele Richard Nixon a semnat cel de-al 26-lea amendament la Constitutie, prin care varsta la care le era permis cetatenilor sa voteze era stabilita la 18 ani

1995 - Romania a depus cererea de aderare la Uniunea Europeana.

Sursa: Mediafax

0 comentarii3535 vizualizări22 iunie 2015
rss 2.0
rss 2.0