Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
16 ani de la bombardarea Serbiei de catre NATO.

Presedintele Nikolici, discurs TERIBIL la adresa Occidentului: Nu suntem lasati sa construim un viitor mai bun pana nu ne cerem scuze pentru tot ce ne-au facut EI noua. Presedintele Serbiei, Tomislav Nikolici, a sustinut un discurs dur la adresa NATO cu ocazia comemorarii a 16 ani de la inceputul agresiunii aliantei impotriva tarii vecine.

Printre altele, seful statului sarb a declarat ca atunci cand nu s-a multumit sa bombardeze orasele, satele, scolile, spitalele sau televiziunile, cei de la NATO "au tintit casele noastre si cea mai mare comoara a noastra - copiii nostri", informeaza B92.

Aflat la Aleksinac, loc unde NATO a bombardat un parc, o promenada si o piata, omorand 11 persoane si ranind alte 50, presedintele Nikolici a spus ca "Serbia va ierta mereu, dar nu va uita niciodata".

De asemenea, Nikolici a mai mentionat ca bombardarea Serbiei si consecinta imediata, declararea independentei provinciei Kosovo, a "deschis cutia Pandorei cu consecinte teribile pentru comunitatea internationala".

"Singulara si tragica, vocea Serbiei s-a pierdut in cacofonia tiranilor ce au distrus tesatura ordinii internationale. Intai prin cuvinte si decizii arbitrare, apoi prin bombe. Consecintele deciziei arogante de acum 16 ani sunt resimtite si azi si toata lumea le suporta", a adaugat el.

Presedintele sarb a evocat faptul ca nimeni din cei care au dat ordine si le-au executat nu si-a cerut scuze pentru mortii Serbiei.

"Serbia isi aminteste acele zile, pastreaza memoria victimelor inocente si ii numara printre sfintii ei martiri. Cei care nu si-au cerut scuze, cei care nu si-au asumat responsabilitatea pentru actiunile lor, cei care nu au fost chemati in fata justitiei pentru "greselile colaterale" nu merita nici sa fie amintiti, nici sa fie iertati. Cand ei, daca o vor face vreodata, vor rosti cuvintele prin care ne vor cere iertarea, vor auzi vorbele pe care patriarhii le foloseau atunci cand ingenuncheau in fata mortilor de pe campurile de lupta: vom ierta mereu, dar nu trebuie sa uitam niciodata".

Nikolici a adaugat ca o parte din cei care au dat ordinele si care le-au executat sunt in viata si "continua sa bombardeze chiar si azi, in timp ce Serbia plange si cere doar niste scuze decente de la cei care au bombardat o tara in Europa la finalul secolului 20″.

El a mai spus ca simte ca tara sa este judecata dupa niste reguli speciale de catre mai marii lumii.

"Cand mentionam trecutul nostru, ei ne spun ca tot ce conteaza este viitorul. Cand vorbim de viitorul nostru, ei ne spun ca nu-l meritam din cauza trecutului. Nu suntem lasati sa construim un viitor mai bun, pana ce, zic ei, nu ne vom confrunta trecutul si deciziile luate. Pana nu ne vom cere scuze pentru tot ce ne-au facut ei noua. Intr-adevar, o eroare s-a produs atunci, dar nu a fost colaterala, ci una inumana si istorica. Si a fost a lor", a conchis presedintele Nikolici.

 

Autor: Mihai Somanescu.

 

Material primit la redactie.

 

0 comentarii2751 vizualizări29 iunie 2015




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0