Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 11 Iulie 2020 - 18646 vizitatori azi
71 de ani de la moartea Generalului Erou Grigore Balan, decorat de doua ori cu cel mai mare Ordin militar romanesc "MIHAI VITEAZUL".

Astazi, cand se implinesc 71 de ani de cand primul general roman, Grigore Balan si-a varsat sangele in marea campanie de eliberare a Transilvaniei de sub jugul si dictatura horthysta, am putea face un "pomelnic al mortilor", morti care sunt adevaratii Eroi ai Neamului Romanesc.

Sunt mahnit si revoltat in acelasi timp, de cele intamplate la Sfantu Gheorghe zilele trecute, cand un viceprimar cu un comportament dubios, tipic horthyst, de sovin si iredentist, a refuzat sa arboreze Drapelul Sfant al Neamului Romanesc pe frontispiciul primariei din acest oras, ca un simbol al jertfei ostasilor romani care au eliberat primul oras din Transilvania de sub dominatia horthysta.

O contabilizare, realizata pe baza inscrisurilor autentice a marturiilor, a crimelor si atrocitatilor, incadrabile in definitiile "HOLOCAUSTULUI" si "GENOCIDULUI", comise de indivizi care si-au parasit conditia umana, sau de catre instrumente ale unor autoritati de stat, actionand in numele horthysmului ungar, condamnat de istorie, pe teritoriul Ardealului de Nord, trebuie aratat, pentru a nu se mai repeta.

Crimele comise in judetele din nordul Ardealului, impotriva romanilor, evreilor, slovacilor, tiganilor, mai rar impotriva unor unguri care au solidarizat cu romanii, de catre soldatii unui vis bolnav, acela al " Ungariei Coroanei Sfantului Stefan", in anii 1848-1849, 1877-1878, 1918-1919,1940-1944 sau de catre aceeasi, deveniti fanatici sustinatori ai ocupantului sovietic, in anii 1945-1958, in cadrul unei SECURITATI care nu avea nimic cu poporul roman si pe care, urmasii lor o confunda astazi voit, si pentru aceleasi interese antiromanesti, cu serviciile speciale nationale ale ultimului regim autoritar din Romania. Horthystii au facut "crime de razboi" inca nepedepsite in totalitate, dar si asasinate in masa si atrocitati comise in timp de pace asupra unor batrani, femei, copii, capi de familie, preoti ortodocsi si greco-catolici, au comis marea GOLGOTA a bisericilor romanesti din Ardeal.

Stimati conjudeteni, va indemn la meditatie, pentru a nu mai permite astfel de abuzuri din partea unor minoritari. Cu totii suntem cetateni romani si trebuie sa ne rtespectam tara si neamul romanesc, trebuie sa respectam legile tarii.

In total din Ardealul de Nord s-au strans de catre jandarmii unguri, din ordinul generalului D?me Sztójai, 131.633 evrei, in 13 Ghetouri, printre care si cel din Bistrita, care la Muzeul Holocaustului au fost pusi "in carca" Romaniei. Trupele germano-horthyste, in retragere, au ucis numai in judetul nostru un numar de 28 de romani. Sute de maltratari, schingiuiri, batai, circa 30.000 de romani dusi la munci fortate la minele si fabricile din Ungaria si Germania si alte mii de refugiati peste Carpati, ca sa nu mai vorbesc de confiscarile abuzive de pamanturi si case ale romanilor, de desfiintarile de scoli romanesti. Acesta a fost filmul dictaturii horthyste pentru care, generalul Erou Grigore Balan s-a angajat in marea batalie de eliberare a Transilvaniei, cazand la datorie in luptele pentru a reda tarii orasul Sfantu Gheorghe. In memoria celui mai mare Erou al judetului nostru, Asociatia Judeteana Cultul Eroilor "Regina Maria" si-a propus de mai multi ani sa realizeze in satul sau natal, Blajenii de Sus, in casa parinteasca a acestuia, o sala muzeu, iar in fata casei sa ridice un monument bust al generalului, pentru care s-a realizat deja proiectul. Avem adunate documentele de arhiva ale generalului. Asteptam doar un semnal de finantare a acestei actiuni din partea primariei Sintereag. Speram ca se va realiza in anul 2016.

 

Presedintele de Onoare al Asociatiei Judetene Cultul Eroilor "REGINA MARIA" Bistrita-Nasaud, colonel (r.) Ioan Cordovan.

0 comentarii4984 vizualizări11 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0