Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 11 Iulie 2020 - 18946 vizitatori azi
71 ani de la moartea Gen. Erou Grigore Balan. (30 de poze)

O activitate de suflet, de inalta recunostinta pentru supremul sacrificiu facut de eroii neamului romanesc, s-a desfasurat pe platoul cunoscutei si valoroasei Brigazi 81 Mecanizata "General Grigore Balan", pentru a comemora implinirea a 71 de ani de cand primul general roman - Grigore Balan - si-a dat viata pe altarul patriei, in marea campanie de eliberare a tinutului sfant al romanilor - Transilvania, de sub dictatura si jugul hortyst.
La acest deosebit, sensibil si de mare reverberatie patriotica eveniment au participat, cu sufletul si inima, col. Gheorghe Tanco - sef Logistica la Brigada 81 Mecanizata, care a facut o pertinenta prezetare a vietii si activitatii marelui Gen. Erou Grigore Balan, fapt pentru care Brigada ii poarta cu mandrie numele, col.(r.) Ioan Cordovan, presedinte de Onoare al Asociatiei Judetene Cultul Eroilor "Regina Maria", care a prezentat un documentat material intitulat "71 de ani de la moartea Generalului Erou Grigore Balan", decorat de doua ori cu cel mai mare Ordin militar romanesc "Mihai Viteazul", in care a evocat drumul parcurs de marele erou si atrocitatile facute de trupele germano-hortyste in retragere.
Viteazul general a murit in luptele de eliberare a orasului Sfantu Gheorghe, iar Asociatia Cultul Eroilor si-a propus sa realizeze un muzeu si o statuie in satul sau natal, Blajenii de Sus.
Au mai fost prezenti col.(r.) Vasile Magerusan - presedintele Asociatiei Cultur Eroilor "Regina Maria" BN, col. (r.) Vasile Chiorean - prim-vicepresedinte al Asociatiei C.M.R.R. BN.
In cadrul ceremonialului militar si religios dedicat evenimentului s-a desfasurat slujba de pomenire a Generalului Erou savarsita de PC preot protopop Alexandru Vidican, PC preot misionar V. Pugna si preot militar Ovidiu Halas, urmata de depunerea unei coroane de flori la statuia Generalului Erou Grigore Balan, aflata in curtea Brigazii 81 Mecanizata.
Vibrantul si sensibilul eveniment s-a incheiat cu defilarea trupelor prezente la activitate si salutul profesionistei Muzici Militare a Garnizoanei Bistrita.
Sa nu uitam niciodata jertfa celor mai mari eroi ai neamului nostru pentru independenta, libertate, democratie, sa aducem permanent un pios omagiu pentru cei care ne-au croit un drum spre a trai pasnic si demni, asa cum a fost marele si viteazul General Grigore Balan.

O zi cu profunde sentimente de recunostinta pentru cei care au faurit istoria unui popor liber.

 

Ioan Lazar

.

Foto - Marius Chiuzan.

0 comentarii3346 vizualizări11 septembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0