Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Cavalerii Ordinului "Mihai Viteazul" nascuti si crescuti in Scoala barbatiei, a vitejiei si a dragostei de tara din unitatile militare bistritene din fostul judet Nasaud.

Pentru majoritatea natiunilor lumii, intre care ne numaram si noi romanii, istoria a fost, este si va fi intodeauna un argument, o pledoarie a dreptului la existenta. Poate chiar mai mult: istoria inseamna o arma de aparare a neamului, a tarii, a fiecarei familii in parte. A cerceta, a cunoaste, a iubi istoria tarii, este o datorie de suflet a fiecarui cetatean. Aversiunea fata de istoria neamului sau este o nelegiuire care se pedepseste cu sinuciderea morala a celui in cauza, mai ales in situatia geopolitica dificila in care este situata tara noastra astazi, cand:

  • Asistam neputinciosi la vanzarea bogatiilor tarii, in dauna saracirii populatiei;

  • Conflictele interstatale din zona noastra au dus la comasari de forte militare puternice in partea Est-Europeana si Balcanica, Balcanii apreciati ca fiind poarta de intrare a islamismului in Europa;

  • Penetrarea corporatiilor straine pe teritoriul tarii noastre vor influenta si mai mult elementul national romanesc sub toate aspectele;

  • Marea Neagra a devenit un focar de conflicte interstatale prin anexarea "binecuvantata" de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, a Crimeei de catre Rusia;

  • Asistam zilnic la slabirea puterii statului national, de asi organiza propria siguranta statala si cu forte proprii;

Ca fiu al acestui judet, am considerat ca, plecand de la aceste considerente, majoritatea valorilor romanesti, perimate, schimonosite si scoase in afara credibilitatii de un continuu post-decembrie, ideea de EROU este in permanenta refuzata si de neconceput. Patriotismul romanesc s-a delimitat in timp de statutul de sentiment, fiind redus in prezent doar la dimensiunea unui cuvant, banal in semnificatie si nereceptat in special de tanara generatie, care nu mai are ce crede in el. Cuvantul EROU se pronunta astazi mai mult in cercuri restranse, in surdina si doar cu ocazia unor sarbatori decretate prin Lege.

Intr-o astfel de situatie, de incertitudine si tensionari ale relatiilor dintre state, chiar este nevoie de o Lege dictata, pentru sarbatorirea Eroilor Natiunii Romane, fiindca:

  • Respectul pentru Eroii acestui neam, este un sentiment care nu trebuie sa dispara;

  • Pentru ca noi credem cu tarie, ca este necesar sa invatam din experienta trecutului;

  • Pentru ca, fara un trecut glorios, nu ai cum sa-ti cladesti un viitor solid si valoros;

Experienta celor Doua Mari Razboaie Mondiale, dar mai ales Primul Razboi Mondial, este poate cea mai relevanta pentru ceea ce inseamna respect pentru Eroii Neamului. Ne arata ca este mai eficient sa acorzi o atentie speciala, separata, monumentelor dedicate ostasilor, luptatorilor si sacrificatilor spre binele tarii, facand prin aceasta si o lectie simpla, umana, de un pur patriotism, unor mase de oameni ce asista la eveniment.

Trebuie sa invatam si cate ceva din experientele altor state. Suntem membri ai NATO si ar trebui sa luam ca exemplu Statele Unite ale Americii, sau, de ce nu, de la Canada, Franta, Germania, Marea Britanie, Spania, chiar si din tabara opusa, spre exemplu Rusia. La aceste tari, cultul pentru Eroi este ceva sfant.

As da ca exemplu, Afganistanul, unde daca a murit pe campul de lupta un american, pana si in dormitor i se pune arma, casca, bocancii si ranita, intr-un loc amenajat special, ca si cum ar insemna un mic monument dedicat eroului.

Daca noi nu mai credem in Eroi, inseamna ca ei nu au existat!

Locotenentii, plutonierii, soldatii, generalii sau capitanii, morti cu sutele de mii pe campurile de lupta, sunt Eroii: Gheorghe, Nicolae, Vasile sau Ion, fiii taranului roman, sunt fostii nostri parinti, bunici sau strabunici, morti pentru cauza tarii in razboaiele la care Romania a luat parte si care formeaza marea masa a Eroilor Natiunii Romane Libere de astazi.

Tara noastra a avut parte, din 1990 incoace, de multi, foarte multi politicieni slabi, facand din Romania "o tara a tuturor posibilitatilor". Zilnic auzim doar de violuri, jafuri, crime facute de romani in tara sau strainatate, de vanzatori de carne vie, de copii nestiutori de carte, de corupti ai puterii si ai opozitiei. Am invatat de la democratie ceea ce nu trebuia de fapt sa invatam, facand astfel jocul celor care vor sa ne destrame.

As aminti cu acest prilej un citat al marelui patriot roman, un om de mare cultura, Nicolae Iorga, care spunea ca: "Nemul devine etern prin Cultul Eroilor".

Este bine sa ne trezim la realitate si sa ne punem, acum in ceasul al 11-lea fireasca intrebare: Pentru ce si pentru cine au murit sute de mii de romani prin razboaie ? Nu pentru libertate, pentru o viata mai buna, mai prospera si mai demna ? Alesii nostri nu sunt alesii poporului si spre binele acestuia?

Atunci de ce sa nu-i respectam asa cum se cuvine, sa-i cinstim, sa-i elogiem si sa le evocam faptele, sa le luam exemplul pentru a face ca tara sa prospere civilizat si cu demnitate in lume.

Plecand de la aceste considerente, in cele ce urmeaza mi-am propus sa va prezint unele aspecte legate de cativa Eroi, fosti militari in importanta garnizoana Bistrita, care au participat in al Doilea Razboi Mondial, facand fapte exceptionale de vitejie, pentru care au fost decorati cu cel mai mare Ordin Militar Romanesc de Razboi, Ordinul "Mihai Viteazul".

Pana la trecerea in nefiinta a generalului de brigada-fost veteran de razboi-Teodorescu D. Dumitru, cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, aproape niciun bistritean nu cunostea faptul ca ar mai fi existat vreun conjudetean de-al nostru, in afara generalului Erou Grigore Balan, care sa fi fost decorat cu acest ordin pentru fapte de arme deosebite date pe campul de lupta al Armatei Romane.

Gratie domnului Santa Gheorghe, un impatimit al adevarurilor istorice ale romanilor, am aflat ca in Bistrita a existat chiar un club al Cavalerilor Ordinului Mihai Viteazul, pentru justificare punandu-mi la dispozitie cateva documente edificatoare.

La 1 aprilie 1946, Camera Agricola a Judetului Nasaud raspunde prin adresa nr.1578, Ministerului Agriculturii si Domeniilor-Directia Proprietatii si Bunurilor Statului, prin care inainteaza si procesul-verbal nr.164/23 martie 1946, incheiat intre Comitetul local de Reforma Agrara al orasului Bistrita si delegatul Camerei Agricole a judetului Nasaud, privind predarea, respectiv luarea in primire a proprietatii expropiatului Braed Olga, destinata rezervei de stat, in contul cotei de 5% cu destinatia expresa pentru improprietarirea Cavalerilor decorati cu Ordinul Mihai Viteazul. Astfel au fost improprietariti:

  • Locotenent-colonelul Liviu Rusu din Cercul Teritorial Nasaud;

  • Maiorul Sirca Romulus-Centrul de Exploatare Nasaud;

  • Colonelul Eitl Ioan-rezervist din Bistrita, str.Moldovei nr.38;

  • Colonelul Mares Gheorghe-Cercul Teritorial Nasaud;

  • Elena fiica generalului Erou Grigore Balan, domiciliata in Bistrita, str. General Grigore Balan nr.15.

Fara a beneficia de prevederile legislatiei improprietaririi cu suprafete de teren agricol in judetul nostru, au mai fost decorati cu Ordinul Mihai Viteazul:

  • Locotenentul aviator Leonida I. Sotropa din Escadrila 41, Grupul 8 Asalt;

  • Generalul de divizie Ioan Dumitrache, fost comandant al Brigazii 2 Mixta munte, fost comandant al Diviziei 2 Munte si fost comandant al Corpului de Munte;

  • Colonelul Mircea Haupt-loctiitor tactic al comandantului Diviziei de Voluntari "Tudor Vladimirescu";

  • Maiorul Teodor Cotutiu din Regimentul 4 vanatori moto;

  • Colonelul Albert Ludwig-comandantul Grupului 1 Vanatori de Munte.

In total este vorba de 11 fosti ofiteri formati in Scoala barbatiei si curajului, a aparatorilor si dragostei de tara si de neam, din fostul judet Nasaud.

Documentandu-ma in arhiva ofiterilor decorati cu Ordinul "Mihai Viteazul" am aflat urmatoarele:

Am sa fac o foarte scurta trecere in revista a fiecarui decorat cu cel mai mare Ordin Militar de Razboi al Romaniei:

  1. Generalul Erou Grigore Balan, a fost decorat de doua ori cu inaltul Ordin Mihai Viteazul, pentru faptele de arme de care a dat dovada in bataliile purtate pe frontul de Est, in calitate de comandant al Grupului 5 Vanatori de Munte, care a luptat pentru eliberarea Bucovinei si mai departe, pana in Caucaz. In toamna anului 1942 a fost ranit grav fiind evacuat in tara. Dupa o lunga perioada de spitalizare, la 15 august 1943 a fost incadrat ca si comandant al partii sedentare al Diviziei 2 Munte, iar la 10 aprilie a fost numit in functia de comandant secund al Diviziei 1 Munte-Operativa, divizie cu care participa la dezrobirea partii de Nord-Vest a Transilvaniei, inclusiv a meleagurilor sale natale. Dupa ce a dezarmat garnizoanele militare germane din Sinaia, Predeal, Azuga, Busteni, la 4 septembrie-in calitate de comandant efectiv al Diviziei 1 Munte, participa la grelele actiuni de lupta ce au avut loc in zonele Brasov si Sfantu Gheorghe. In 9 septembrie, generalul Grigore Balan s-a deplasat in dispozitivul Batalionului 2 Vanatori de Munte, aflat calare pe Valea Oltului, pentru a impulsiona urmarirea inamicului in lungul acestei vai. Langa podul de la Arcus, aflat la Nord de Sfantu Gheorghe, si la Est de localitatea Zoltan si Bodoc a fost atins de schijele proiectilelor aducatoare de moarte. S-a stins din viata in ziua de 13 septembrie 1944, la varsta de 48 de ani la Spitalul Militar din Sinaia. Pentru faptele de arme, generalul Erou Grigore Balan a fost decorat a doua oara cu Ordinul Mihai Viteazul, clasa a III-a cu spade. A facut parte din Garda Nationala din 1918.

  2. Colonelul Liviu Rusu, din Poenile Zagri a fost decorat in baza Decretului Regal 2886/17.10.1941 cu Ordinul Mihai Viteazul pentru faptele de arme si de vitejia de care a dat dovada in crancenile lupte de la Sud Octiabry, lupte in care a si fost ranit, la acea data avand gradul de maior in Regimentul 1 Vanatori Principele Mostenitor Ferdinand. Acest ofiter a fost decorat si cu Coroana Romaniei de 3 ori, in grad de cavaler, in grad de ofiter, si in grad de ofiter cu panglica Virtute Militara, cu Crucea de Fier Germana si alte 12 ordine si medalii romanesti. A facut parte din Garda Nationala din 1918.

  3. Maiorul Mares Gheorghe a luptat in cadrul Batalionului 23 Vanatori de Munte si a fost decorat in baza Decretului Regal nr. 445 /12.02.1942. pe frontul de Est.

  4. Capitanul Sirca Romulus a fost decorat in baza Decretului Regal nr.506/21.02.1945 pentru faptele de arme de care a dat dovada in luptele derulate de catre Batalionul 8 Vanatori de Munte, in afara granitelor tarii.

  5. Colonelul Eitl Ioan, comandant al Grupului 5 Vanatori de Munte a fost decorat in baza Decretului Regal nr.2467/04.08.1945, pentru eroismul de care a dat dovada in luptele din Vest, de dupa 23 august 1944. A locuit in Bistrita, str.Moldovei nr.38.

  6. Colonelul Haupt Mircea, in urma Dictatului de la Viena paraseste Careiul si ajunge la Buzau ca ofiter de legatura cu comandamentul german de aici. Ajunge pe frontul de rasarit si cade prizonier la Cotul Donului, pozitie din care se inroleaza in Divizia de Voluntari Tudor Vladimirescu, ajungand loctiitorul tactic al comandantului Diviziei. A fost decorat in baza Decretului Regal nr.3232/11.11.1946 pentru faptele de arme de care a dat dovada in luptele purtate de Romania dupa 23 august 1944. A fost avansat la gradul de general maior in 1947, la gradul de general locotenent in 1954 si la gradul de general colonel in 1959, ajungand comandant al Regiunii 1 Militara si a Regiunii Militare II, loctiitor al Ministrului Fortelor Armate si Sef al Directiei Pregatire de Lupta. Este fiul judecatorului Friederich ce a activat in Rodna.

  7. Colonelul Ludwig Albert, comandant al Grupului 1 Vanatori de Munte a fost decorat in baza Decretului Regal 2886/17.10.1941, pentru faptele de vitejie pe frontul de Est.

  8. Locotenentul aviator Sotropa Leonida din Escadrila 41, Grupul 8 Asalt a fost decorat in baza D.R.1768/3.10.1944.

  9. Generalul Ion Dumitrache, chiar daca s-a nascut in jud. Ramnicu-Sarat, in comuna Cirosti, a fost legat de judetul nostru, prin mutarea in anul 1935 in functia de comandant al Grupului 4 Vanatori de Munte din Bistrita, format din 2 batalioane si un divizion de tunuri, pana in 1939. In intervalul februarie 1938-martie 1939, pe langa comanda militara, a indeplinit si functia de prefect al judetului Nasaud. In martie 1939, unitatea pe care o comanda, cu comandantul in frunte, a fost dislocata pe granita de nord-vest. In toamna lui 1939, colonelul Ion Dumitrache este promovat comandant al Brigazii 2 Mixte Munte, care avea misiunea de aparare a granitei maramuresene de pe Tisa, pana la aplicarea Dictatului de la Viena in urma careia se retrage la Deva, unde brigada se transforma in Divizia 2 Munte cu care a plecat pe frontul reintregirii din Est. La 10 mai 1941, Ion Dumitrache este avansat general. Divizia 2 Munte comandata de Ion Dumitrache este singura mare unitate romana care a luat parte la operatiunile din Caucazul rasaritean, unde s-a batut vitejeste si a obtinut succese remarcabile. Gloria diviziei pe frontul de rasarit a fost apreciata elogios de maresalul Ion Antonescu: "Este divizia care merita recunostinta si admiratia tarii….Divizia 2 Munte, o unitate fruntasa intre marile unitati care si-au dat tributul de vitejie si de jerfa pentru eliberarea neamului romanesc." In aceasta divizie un alt cavaler al Ordinului Mihai Viteazul este comandant al companiei cercetare. Este vorba de viitorul general Teodorescu D.Dumitru.

Dupa 23 august 1944, mai precis la sfarsitul acestei luni, trupele Corpului de Munte, comandat de generalul Ion Dumitrache s-a angajat in operatiunea de eliberare a Transilvaniei, in operatiunile de pe teritoriul Ungariei si Cehoslovaciei. Pentru faptele de arme de care a dat dovada generalul Ion Dumitrache a fost decorat de trei ori cu Ordinul Mihai Viteazul.

  • Decretul Regal 2886/19.10.1941-clasa a III-a.

  • Decretul Regal 353/15.02.1943-clasa II-a

  • Decretul Regal 2254/22.11.1944-clasa III-a cu spade (in calitate de comandant al Corpului de Munte).

Odata cu terminarea razboiului si generalul Ion Dumitrache ajunge una dintre nenumaratele victime ale represiunii comuniste din Romania, dictate de Moscova. Motivul: participarea la razboiul din Est. Instaurarea puterii bolsevice in Romania a insemnat o noua inrobire a tarii, de data aceasta de catre cei ce ne-au confiscat tezaurul, au subjugat economia tarii, au distrus elita intelectuala si militara a tarii.

In incheiere doresc sa punctez faptul ca, este momentul sa contribuim cu totii la dezvoltarea simtului patriotic national, la educarea-in special a tineretului-pentru a renaste sentimentul de respect fata de cei ce si-au dat viata pentru libertatea, independenta si viitorul acestei tari frumoase, care se numeste Romania.

 

Col.(r.) Ioan Cordovan

27.09.2015 - Bistrita.

0 comentarii3458 vizualizări27 septembrie 2015




rss 2.0
rss 2.0