Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Marti 07 Iulie 2020 - 9822 vizitatori azi
Gulag si holocaust in memoria omenirii.

Momentele cheie care au marcat istoria noastra, dar si cea a Europei secolului XX sunt cunoscute sub numele de "gulag’’ si "holocaust’’. Aceste doua notiuni se afla in atentia cercetatorilor care vor sa puna in valoare adevarul istoric, sa dezvaluie lumii traumele cutremuratoare ale regimurilor politice de trista amintire. Romania a putut sa-si recupereze memoria trecutului recent si sa-si evalueze pozitia fata de acesta, abia dupa revolutia din decembrie 1989. In sprijinul acestei actiuni stau in primul rand marturiile supravietuitorilor, filmele documentare, fotografiile de epoca, memoriile si orice alte documente care se refera la aceasta perioada. Este de remarcat faptul ca cercetarea romaneasca se integreaza in cercetarea internationala, aducand o contributie proprie la analiza violentelor politice, etnice si rasiale din secolul trecut, avand in vedere ca secolul XXI continua sa fie marcat de memoria acestor traume. Din acest punct de vedere, in istoria poporului nostru se disting doua perioade care marcheaza fenomenul "gulagului’’ si al "holocaustului’’: perioada regimului fascist cuprins intre anii 1940-1944 si perioada 1944-1989, care se refera la trecutul comunist al romanilor si ranile produse de acesta, vreme de aproape o jumatate de secol.

Termenii de "gulag’’ si "holocaust’’ au devenit astazi emblematici pentru ideea de extremism de stanga si de dreapta. Cuvantul "gulag’’ vine din limba rusa si semnifica Directia Generala de Munca a Lagarelor din URSS si este utilizat cu scopul de a desemna spatiul detentiei comuniste sub toate formele ei: lagar de munca, inchisoare, colonii de munca, deportare, etc.

Pentru Romania, orizontul sau de manifestare cuprinde in general perioada comunista, fapt pentru care este numit "gulagul romanesc’’(n.r. - 1947- 1964) cu trasaturile sale specifice: inchisori pentru detinutii politici, tratamente inumane, spalarea creierului (Fenomenul Pitesti), condamnari fara procese de judecata, teroare, foamete si frig, suferinta si moarte.

"Holocaust’’ inseamna "sacrificiu’’ si provine din limba greaca, desemnand spatiul si timpul, dar si metoda prin care au fost exterminati, in principal evreii, odata cu instaurarea regimurilor de tip nazist, inainte si dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Se considera ca termenul de "holocaust’’ este inadecvat pentru ca evreii, si nu numai, nu s-au sacrificat singuri, ci au fost sacrificati. De aceea el este inlocuit cu cel de Shoah, care inseamna Catastrofa. La inceput, cuvantul "holocaust’’ a avut un sens larg, sugerand o atitudine potrivnica fata de semiti, termenul restrangandu-se doar la evrei.

Antisemitismul a aparut in Babilon si Persia si a imbracat forme religioase si politice. El s-a manifestat sub diverse forme, de la cele de izolare, aversiune fata de evrei, pana la masuri administrative si legislative dure, promovate de unele guverne, atingand forma aberanta de organizare de pogromuri in timpul fascismului.

Ura fata de evrei a aparut dupa infrangerea Germaniei in primul razboi mondial, fiind considerati cei mai aprigi dusmani. Aceasta ura s-a intensificat in vremea regimului hitlerist care a instaurat "fabricile mortii’’, unde si-au pierdut viata mii si mii de oameni, numai pentru singurul motiv ca au fost evrei.

Istoricii nostri cauta sa raspunda la intrebarea, daca in Romania a fost sau nu holocaust. Documentele scrise, dar mai ales marturiile supravietuitorilor vin sa lamureasca aceasta problema, afirmandu-se ca "holocaustul’’ s-a petrecut si in tara noastra, dar numarul mortilor n-a atins cote supraaberante. Actiunea de exterminare a evreilor s-a desfasurat in ghetouri si prin organizarea pogromurilor de la Iasi, Bucuresti, Dorohoi si Galati in decursul anului 1941.(n.r - in "Regat" era cantonata armata hitlerista-fascista, in tip ce Ardealul era ocupat de hortisti si fascisti) 

Ceea ce trebuie mentionat insa, este faptul ca, multi romani au contribuit prin curaj si credinta crestina la salvarea a cateva sute de mii de evrei. Diverse actiuni de protectie a acestor fiinte umane au fost organizate de medici, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, militari, functionari superiori ai statului, profesori, directori ai Cailor Ferate si chiar de catre regina-mama-Elena. Asemenea salvatori trebuie sa-si gaseasca locul de cinste in galeria marilor eroi ai neamului.

Printre evreii din Romania care au supravietuit holocaustului se numara: Hedi Fried si Elie Wiesel din Sighetul Marmatiei, Miriam Korber din Campulung Moldovenesc, Olga Lengyel si Oliver Lustig din Cluj, Tereza Mozes si Nyszli Miklos din Oradea, Sonia Palty din Bucuresti. Majoritatea acestora sunt scriitori care si-au marturisit, intr-un fel s-au altul, calvarul prin care au trecut si au tras un semnal de alarma omenirii ca asemenea fapte sa nu se mai repete.

 

MIRCEA DAROSI.

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan.

0 comentarii4774 vizualizări09 octombrie 2015
rss 2.0
rss 2.0