Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Marti 07 Iulie 2020 - 9926 vizitatori azi
"ISTORIA SATULUI MEU" Nimigea Romaneasca - Nimigea de Sus, judetul Bistrita-Nasaud. (90 de poze)

Astazi 6 decembrie, in ziua Sfantului Ierarh Nicolae, fiii satului Nimigea de Sus, alaturi de ceilalti invitati, au primit in dar un cadou deosebit. Prin truda domnului colonel (r.) Vasile Magerusan astazi, Mos Nicolae a adus in dar o carte de exceptie, "ISTORIA SATULUI MEU" Nimigea Romaneasca-Nimigea de Sus, judetul Bistrita-Nasaud, carte editata cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

Un studiu monografic de exceptie, tiparit de Editura BarnaS, a unui sat multimilenar, un sat pur romanesc, intr-o Transilvanie majoritar romaneasca.

Problematica tratata de autor este deosebit de vasta, drept pentru care eu personal mi-am luat in primire doar sarcina de moderator, lasandu-i pe oameni locului sa spuna ce au de zis in legatura cu aparitia acestei carti.

A luat cuvantul primarul comunei Nimigea - Mircea Runcan pentru asi indeplini sarcina de gazda oficiala.

In continuare dl.ec. Viorel Pupeza-fiu al satului, fost prefect si deputat in Parlamentul Romaniei a spuns in cuvantul sau unele aspecte privind necesitatea si importanta unei asemenea monografii a satului Nimigea de Sus.

In cuvantul sau, dl.col.(r.) Vasile Magerusan-fiu al satului si-a prezentat cartea pe capitole.

ALOCUTIUNI au rostit:

  • Presedintele Consiliului Jud. B.N.-dl.ec. Emil-Radu Moldovan
  • Senior editor-prof.Adrian Manarca-presedintele "Clubului pentru Neam si Tara-Regasirea Daciei"
  • Dl.prof. Ioan Seni-presedintele Despartamantului ASTRA-Nasaud
  • D-na ec. Floarea Ples-presedinta Cercului ASTRA-Nasaud.
  • Preotul paroh-P.C.parinte Coprean
  • D-na prof. Taranu Rodica
  • Prof.poeta Rodica Fercana
  • Col.(r.)prof.dr.in istorie Vasile Stefan Tutula

Invitatii au asistat la lansarea unei monografii de exceptie, lucrare ce lasa de acum pentru viitorime un tezaur scris al stramosilor, al supravietuirii romanilor din acest sat, in conditii dificile de-a lungul istoriei zbuciumate a Ardealului Romanesc, lasa viitorimii scrise traditiile si obiceiurile, problemele spirituale, legate de credinta romanilor, de scoala, etnografie si folclor.

Personal, am afirmat bucuria ca a fost omul care, vazand ce putere de munca are col.(r.) Vasile Magerusan, l-am provocat la aceasta mare incercare a scrisului si uite asa a ajuns sa-si puna acum semnatura pe cea de a treia carte. De data aceasta singur, motiv pentru care merita toata admiratia si felicitarile noastre.

 

Col.(r.) Cordovan Ioan

.


Foto - Marius Chiuzan

.

0 comentarii6755 vizualizări06 decembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0