Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Marti 07 Iulie 2020 - 10260 vizitatori azi
Biserica evanghelica din Jelna s-a deteriorat treptat fara ca proprietarul sa se preocupe de conservarea sau valorificarea sa.

"Nu esti cu adevarat  impresionat  pana  cand nu auzi o poveste buna si pe cineva care sa o spuna" Alessandro Baricco (citat extras din Novecento). O sarcina delicata pentru o persoana care incearca sa rezume istorisiri  in maxim 300 de cuvinte respectand in acelasi timp toate etapele si programul aferent ce ar permite sa se inteleaga si sa se aprecieze dinamica corecta in vederea adaptarii la contextul profesional propriu. Povestea trebuie sa fie dedicata unui monument important si unic, un monument care a determinat o schimbare in mintea si in comportamentul povestitorului, astfel nordul Transilvaniei deci si judetul nostru detine monumente de arhitectura medievala edificate in secolele XIII - XV. Odata cu evacuarea, in toamna anului 1944, a populatiei germane satele au fost depopulate iar bisericile au ramas fara enoriasi. Prin preluarea bisericilor de catre comunitatile ortodoxe acestea si-au redobandit misiunea cultica, fiind intretinute si pastrate, iar exemplele sunt numeroase: Pietris, Budacu de Jos, Orheiul Bistritei, Cepari, Dumitra, Dipsa, Domnesti, Sieu, Sangeorzu Nou, Dumitrita. Altele din cele declarate monumente de arhitectura, protejate de lege, au fost supuse unor lucrari de restaurare cum sunt  bisericile din Tarpiu, Herina si Teaca si fac cinste judetului nostru.

          Biserica evanghelica din Jelna, ramasa fara credinciosi, s-a deteriorat treptat  fara ca proprietarul sa se preocupe de conservarea sau valorificarea sa, parohia ortodoxa cumparand doar turnul alaturat bisericii. Dupa reinfiintarea Directiei Monumentelor in anul 1990, cunoscandu-se valoarea arhitecturala si starea de conservare a monumentului, acesta a fost inclus intr-un program prioritar de restaurare. In 1991 fiind realizate lucrari de protectie ale corului bisericii, urmand a se finaliza un proiect amplu de restaurare care ulterior, nu a mai fost definitivat iar lucrarile de protectie initiate in anul 1991 s-au degradat. Infiltratiile de apa si desprinderile tencuielilor au pus in evidenta fragmente de fresca, care se pierdeau an de an. In 1998 cateva fragmente de pictura au fost extrase, conservate si aduse la Muzeul din Bistrita. Un proiect de conservare a ruinei a fost elaborat prin demersul Asociatiei Nosner Land, de catre o echipa de voluntari: arhitecti, ingineri, istorici, in anul 2010, cand, pentru a semnala valoarea artistica si patrimoniala a bisericii a fost vernisata o expozitie si realizat un album dedicat monumentului. Proiect care a primit avizul Comisiei Nationale a Monumentelor insa lipsa resurselor financiare  si a actelor de reglementare a proprietatii au stopat derularea proiectului, desi in anul 2013 a existat un angajament din partea Institutului National al Patrimoniului in acest sens. Pentru salvarea si conservarea ruinei de la Jelna, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a solicitat preluarea monumentului de la Consistoriul Evanghelic Sibiu, operatiune care este in curs de finalizare zilele acestea, iar ulterior monumentul va fi trecut in administrarea Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, care va intreprinde un amplu proiect de cercetare arheologica si de conservare a ruinelor cu sprijinul  Directiei Judetene pentru Cultura Bistrita-Nasaud sub a carui aviz trebuie sa se desfasoare toate lucrarile.

 

           MANAGER,

Gavrilas Vasilichi George Alexandru.

0 comentarii4599 vizualizări01 martie 2016
rss 2.0
rss 2.0