Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Marti 07 Iulie 2020 - 10360 vizitatori azi
Tezaurul de la Bistrita, un tezaur republican roman?

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud in colaborare cu Institutul de Arheologie si Istoria Artei Cluj - Napoca va invita joi, 28 aprilie 2016, de la ora 12.00 la lansarea cartii intitulata " Tezaurul de la Bistrita, un tezaur republican roman?‘ ". Evenimentul gazduit de Casa Argintarului ( Centrul German Bistrita), strada Dornei, nr.5, ii va avea ca protagonisti pe cei trei autori ai cartii, specialisti consacrati in domeniul arheologiei. Este vorba despre:

- dr. habil. Cristian Gazdac - Institutul de Arheologie si Istoria Artei Cluj-Napoca,

- dr. George Marinescu - Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud

- dr. Agnes Alfoldy-Gazdac - Muzeul National de Istorie a Transilvaniei,

Cluj-Napoca.

Scoaterea la lumina a unui tezaur monetar, recuperarea si posibilitatea studierii sale imediate constituie un eveniment rar, in cadrul caruia hazardul joaca si el un rol important. Tezaurul descoperit recent la Bistrita contine 64 de monede de argint din perioada preromana a Daciei ( secolele II - I a.Chr.).

Prin intermediul lucrarii bilingve, romano-engleze, autorii lanseaza o provocare de tip interogativ publicului interesat: poate fi considerat acest tezaur descoperit pe teritoriul judetului nostru, unul republican roman, in conditiile in care dacii au imitat masiv denarul perioadei mentionate, in Dacia preromana?

Povestea celor 64 de monede descoperite pe un teritoriu situat in afara autoritatii romane o veti putea afla participand la manifestarea gazduita de noi.

 

Va asteptam cu drag!

Manager Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud

George Alexandru Gavrilas Vasilichi.

0 comentarii4165 vizualizări26 aprilie 2016
rss 2.0
rss 2.0