Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 10 Iulie 2020 - 28302 vizitatori azi
Studenti europeni pe urmele romanilor in Capitala Provinciei Dacia Colonia Dacica Sarmizegetusa.

Studenti ai universitatilor Exeter, Marea Britanie, Heidelberg, Germania, Viena, Austria si Babes-Bolyai din Cluj, Romania s-au aflat in aceste zile in tabara organizata de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei pe santierul arheologic de la Colonia Dacica  Sarmizegetusa in cadrul primului Program Intensiv de Studii (ISP - Intensive Study Program ) din cadrul proiectului European   "From Theory to Practice - International Teaching in Field Archaeology in Roman Sarmizegetusa" (nr. Ref. 2015-1-RO01-KA203-015185), finantat de Comisia Europeana in cadrul programului Erasmus+.  Proiectul MNIT are ca obiectiv principal crearea, adoptarea si promovarea unui model de invatare nonformala si informala si dezvoltarea de competente cros-sectoriale si transferul de abilitati profesionale studentilor pe santierul arheologic scoala de pe situl roman Sarmizegetusa, cu scopul de a facilita o atitudine antreprenoriala si o experienta practica folositoare pentru mobilitatea studentilor pe piata europeana a muncii in domeniul arheologiei.

 In cele 15 zile de tabara, studentii s-au familiarizat cu multe aspecte legate de cercetare si cu cerintele arheologiei de varf, astfel incat integrarea lor pe piata muncii sa fie cat mai usoara. Scopul programului urmareste de asemenea  dezvoltarea cooperarii la nivel universitar european si stabilirea de parametrii unitari de invatare pe santierele arheologice europene de tip scoala. Astfel, studentii au avut parte de prezentari interactive despre istoria cercetarilor la Sarmizegetusa, a monumentelor importante de pe acest sit de prim rang, ghidaje organizate in Forul orasului Roman, dar si in Amfiteatru si in Zona Sacra. Totodata, studentii au fost implicati direct in activitatea de cercetare arheologica care s-a desfasurat in special in zona monumentului Praetorium Procuratoris, unde au sapat si descoperit chiar ei, incaperi ce faceau parte din Sediul Procuratorului Financiar al Provinciei Dacia. Pe langa cercetarea clasica, tinerii au invatat sa interpreteze fotografiile aeriene ale sitului, despre metodele moderne de achizitie si prelucrare a datelor  de pe santierele arheologice, precum si folosirea dronei in fotogrametria aeriana si prelucrarea tridimensionala si virtuala a sapaturii arheologice etc.

 Proiectul european se desfasoara in perioada 1 octombrie 2015 - 30 septembrie 2017, avand ca activitati principale realizarea unui curriculum academic ce vizeaza practica de specialitate in arheologie pe santierele arhologice scoala, realizarea unui manual cu metode specifice de invatare si predare moderne prin schimb de experienta intre universitatile participante si institutia muzeala clujeana, precum si doua Programe Intensive de Studiu pentru studentii din invatamantul superior ce se vor desfasura in cadrul sitului roman Colonia Dacica Sarmizegetusa. 


 

 Persoane de contact: Cristian Dima, manager proiect - 0740 240 900

          Sanda Man - 0752108707

0 comentarii5390 vizualizări07 septembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0