Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Duminica 12 Iulie 2020 - 162 vizitatori azi
Districtul graniceresc al Nasaudului - 12 noiembrie 1766.

Cu 250 de ani in urma: Un moment de rascruce in istoricul Districtului graniceresc al Nasaudului - 12 noiembrie 1766. Imparateasa Austriei, Maria Terezia, a semnat la 12 noiembrie 1766, o Patenta - act normativ care "...a constituit temelia organizarii Regimentului al II-lea… In corpul actului se utilizeaza denumirea de Regulament, care potrivit articolului 84 si ultim, cuprinde constitutia militara granicereasca transilvana. In insusi actul, asadar, se reliefeaza caracterul de document organizatoric fundamental". (Cf. jurist Valeriu Sotropa, Cluj-Napoca, 1975).

Se stie ca tratativele de militarizare a unor sate romanesti din Valea Rodnei, demarate in februarie 1762 prin discutii ale  delegatilor Ministerului de razboi habsburgic cu fruntasii satelor somesene (fara stirea oficialitatilor Cetatii Bistritei), s-au incheiat cu succes. Demersul, coordonat de generalul-comandant militar (si presedinte al guvernului  Transilvaniei), Adolf Nicolaus von Buccow, ar fi trebuit sa se finalizeze prin depunerea juramantului de credinta al granicerilor fata de imparatie, pe Mocirla Salvei, dar a esuat lamentabil la 10 mai 1763, in urma interventiei convingatoare a lui Tanase Todoran din Bichigiu.

Efectul tragic al acestui eveniment, care a dus la tragerea pe roata a eroului - canonizat in 2008 sub numele de Sfantul Atanasie Todoran si cei dimpreuna cu el - ar fi fost evitat daca Magistratul Bistritei ar fi semnat, in 1762, cand i s-a cerut oficial de catre guvernul vienez, cedarea drepturilor pe care sustinea ca le are asupra statutului social al locuitorilor Vaii Rodnei.

Strategia de tergiversare aplicata cu pricepere si istetime, timp de cinci ani, de sasii bistriteni, nu a permis semnarea si eliberarea la timp a "cartii de la imparateasa", ceruta cu fermitate in celebrul discurs al lui Todoran.

Dar, la doar sase luni de la comunicarea sentintei si executia lui Tanase Todoran, Vasile Oichi, Dumitru Mani si Vasile Dumitru a Popii, imparatia isi recunoaste voalat eroarea, emitand aceasta  prima Patenta (in fapt, doar un proiect de intentii, din moment ce dupa 30 de luni, a emis o a doua).

 "Dorinta noastra este ca din locuitorii Vaiei Rodnei cari s-a oferit deja la militie, sa se formeze un regiment de infanterie cu 12 companii, in total 3000 capete, apoi un regiment de dragoni cu 8 companii, in total 1500 capete fiind prevazute ambele regimente cu ofiteri si subofiteri destoinici. Fiindca acei locuitori nu puteau insa fi priviti pana acum ca liberi, dupa ce magistratul bistritan ne-a inmanat toate documentele in baza caror credea ca are dreptul sa-i priveasca ca pe supusii sai si a renuntat solemn la orice drept posedat, am voit sa facem in cazul acesta special o exceptie dela regula, decretand ca atat acei locuitori cat si descendentii lor, scosi din orice supusenie, sa fie priviti ca liberi si investiti cu toate prerogativele si imunitatile acestor. Declaram precis ca proprietatile individuale si venitele din ele, scutite de dijme, raman nealterate si pentru mostenitori, fiind aparate de legile terii si articolele militare. Ne incredem ca acum Valahii liberi din Valea Rodnei, in semn de multamita pentru aceasta gratie, vor observa cu cea mai mare exactitate indatoririle lor militare." (Cf. Acad. Virgil Sotropa, 1938)

Abia prin textul celei de a doua Patente, din 12 noiembrie 1766, doleantele populatiei somesene au capatat legalitate si intarire juridica.

A fost remarcabila si  rapiditatea cu care a fost infiintate, in martie 1764, Scolile triviale din Nasaud si Monor, revendicate si ele de Tanase Todoran (Copii nostri sa ramana tot prosti, ori vor invata ceva ori ba?).

Si mai ales, semnarea de catre Maria Terezia a Patentei din 1766 - exact in ziua cand  se implineau trei ani de la momentul executiilor de pe Mocirla - evidentiaza atitudinea favorabila a administratiei militare austriece fata de aspiratiile sociale si culturale ale romanilor graniceri.

Pentru a intra in atmosfera perioadei evocate aici, recomand cititorilor vizionarea filmului documentar dedicat personalitatii lui Tanase Todoran, De la pamant la cer, realizat de echipa DIRECT TV, condusa de directorul Ciprian Moldovan.  

O prima prezentare a filmului va fi realizata de studioul de televiziune SANGEORZ TV, SAMBATA, 12 NOIEMBRIE 2016, de la ora 18.

 

 

 Gheorghe Ples.

0 comentarii7161 vizualizări11 noiembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0