Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 10 Iulie 2020 - 26698 vizitatori azi
Sarbatoarea Marii Uniri a romanilor de la 1 Decembrie 1918.

Se implinesc 98 de ani de la nasterea Romaniei Mari, prilej pentru a ne reaminti ce inseamna mandria nationala, dar si de a ne dori sa fim noi toti romanii uniti in cuget si simtire, in fata celui mai important eveniment din istoria neamului nostru.

Pentru noi, romanii, anul 1918 a fost un an providential, in care, la 1 decembrie 1918, s-a infaptuit  actul final al indelungatei lupte duse de  stramosii nostri  pentru a trai intr-o tara unita.

In Basarabia, ca dealtfel si in Ardeal, Crisana si Banat , liderii locali romani  constituiti in partide si reprezentanti ai unor Parlamente regionale, dupa destramarea celor doua imperii (Rus si Austro-ungar) au mobilizat romanii pentru infaptuirea acestui ideal sfant.

Primul dintre tinuturile locuite de romani care s-a unit cu Tara a fost Basarabia . 

La 27 martie/9 aprilie 1918 —La Chisinau, Sfatul Tarii intrunit in sedinta solemna voteaza unirea Basarabiei cu Tara — Mama, Romania. Dupa anuntarea rezultatului votului de catre Ion Inculet, presedintele Sfatului Tarii, primul — ministru al Romaniei, Alexandru Marghiloman, aflat la Chisinau  impreuna cu alti reprezentanti ai guvernului roman, este invitat la tribuna de la care declara:

"In numele poporului roman si al Regelui Ferdinand I, iau act de unirea Basarabiei cu Romania de aici inainte si in veci! Traiasca Romania Mare!"

La randul sau, in data de 15/28 noiembrie 1918 — Congresul Bucovinei hotaraste in unanimitate "Unirea neconditionata si pentru vecie a Bucovinei, in vechiile ei hotare pana la Ceremus, Colacin si Nistru, cu Regatul Romaniei".

 1 decembrie 1918- Are loc, in sala Casinei din Alba Iulia, Adunarea Nationala, cu participarea a 1.228 de delegati (deputati) alesi.

Gheorghe Pop de Basesti, presedintele Partidului National Roman, declara Adunarea Nationala de la Alba Iulia "constituita si deschisa". Vasile Goldis rosteste cuvantarea solemna, incheiata cu un proiect de rezolutie, care incepe cu cuvintele:

"Adunarea Nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania".

Proiectul de rezolutie este adoptat cu ovatii prelungite. Pentru carmuirea Transilvaniei, Adunarea Nationala procedeaza la alegerea unei adunari legislative numita Marele Sfat National, compus din 250 de membrii; acesta, la randu-i, va numi un guvern provizoriu — Consiliul Dirigent.

 

Dupa adoptarea actului istoric al Unirii, cei peste 100.000 de participanti la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, adunati pe Campul lui Horea, aproba cu aclamatii entuziaste hotararea de unire neconditionata si pentru totdeauna a Transilvaniei cu Romania. Unirea Transilvaniei cu Romania incheie procesul de faurire a statului national unitar roman, proces inceput in 1859, prin unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, continuat prin unirea Dobrogei in 1878, a Basarabiei in martie 1918 si a Bucovinei in noiembrie 1918.

Suprafata Romaniei Mari era de 295.049 km patrati, cu o populatie de 16.500.000 de locuitori.

26 decembrie 1918/8 ianuarie 1919 — Are loc la Medias, Adunarea nationala a sasilor, care se declara de acord cu actul politic infaptuit la 18 noiembrie/1 decembrie 1918 la Alba Iulia. La 28 decembrie 1918/10 ianuarie 1919 — O delegatie saseasca transmite Consiliului Dirigent din Sibiu adeziunea sasilor la actul unirii Transilvaniei cu Romania.

La 29 decembrie 1919 — Parlamentul Romaniei voteaza legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crisanei, Maramuresului, Banatului, Bucovinei si Basarabiei cu Romania.

"…Marea Unire din 1918 a fost si va ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia sa sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan ravnit cu putere, din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-i calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit […]. Nu o victorie militara a stat la temelia Romaniei Mari, ci actul de vointa al natiunii romane de a-i da armatura teritorial-institutionala, care este statul national. […]"

Asa descria regretatul academician Florin Constantiniu, semnificatia istorica a zilei de 1 decembrie 1918.

Dupa prabusirea regimului comunist din Romania, ziua de 1 decembrie a fost adoptata ca zi nationala si sarbatoare publica in Romania. Aceasta prevedere a fost inscrisa in Constitutia Romaniei din 1991.

In acest  moment in care in Romania patriotismul este voit minimalizat de unele forte politice, iar in Europa se vorbeste tot mai mult despre inutilitatea cadrului national, aniversarea Zilei Nationale devine un moment de exceptie in afirmarea mandriei, identitatii si traditiilor noastre, ca neam care a stat neclintit doua milenii in fata vicisitudinilor istoriei.

Pe masura ce ne apropiem de anul 2018, sarbatoarea nationala a Romaniei de la 1 Decembrie capata semnificatii tot mai ample, ne obliga la numeroase reflectii si ne indeamna la strangerea randurilor  pentru  pastrarea si intarirea mostenirii lasate de strabunii  nostri.

 

Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor, TRAIASCA  ROMANIA  !

 

 

.

 

 

Material primit la redactie.

0 comentarii7798 vizualizări01 decembrie 2016
rss 2.0
rss 2.0