Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Vineri 10 Iulie 2020 - 27406 vizitatori azi
Doua carti despre martirii rezistentei anticomuniste.

Indemnat de un gand curat si de o profunda recunostinta fata de cei care s-au jertfit  pentru cauza nobila a libertatii si demnitatii umane, luptand impotriva regimului comunist, preotul Vasile Rus din Nepos a  pornit in cautarea adevarului istoric, cercetand documentele de arhiva ale Securitatii si valorificand marturisirile unor localnici, a scos la lumina tiparului doua carti de mare interes.

        Cea dintai se numeste "Martirii din Dealul Crucii’’si a fost scrisa sub influenta unor "dureri inabusite’’, ce  se desprind din glasul slovelor asternute pe albul imaculat al hartiei si care vorbesc despre uciderea in chip miselesc,  in iunie 1949, a bunicului sau Toader Dumitru si a , camarazilor sai, Leonida Pop si Ioan Burdet, membrii organizatiei de rezistenta anticomunista "Garda Alba’’din Tinutul nasaudean.

         Desi se stia de multa vreme ca pe Dealul Crucii din Nepos au fost impuscati de catre Securitate cei trei luptatori anticomunisti, totul a ramas sub tacere pana in anul 2009, cand rudele apropiate ale victimelor au facut sesizari Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, care a organizat o actiune de  cautare a gropii comune si deshumare a ramasitelor pamantesti ale martirilor amintiti.  Dupa 60 de ani de la crudul eveniment, martorii oculari aflati in viata, au fost de mare ajutor in depistarea locului si dezvaluirea in detaliu a modului cum s-a desfasurat crima de pe Dealul Crucii.

          Preotul Vasile Rus a ajuns in posesia multor documente de arhiva si familiarizat cu demersurile anchetelor de acest gen, a considerat ca singura cale de a-si alina suferinta si de a face cunoscut actul savarsit de Securitatea comunista este cea a scrisului, realizand aceasta carte documentara. Ea cuprinde patru capitole distincte  : Studii, Articole, Documente, Acte CNSAS, bine  asezate in pagina, dupa toate rigorile si acribia stiintifica, cu date si evocari sistematizate, cu marturii si opinii ale unor oameni preocupati de acest fenomen, cu investigatii pana la cele din  domeniul arheologic.

        Cea de-a doua carte intitulata"Gheorghe Pasca - viata si jertfa’’ aparuta recent in Editura" Nascut Liber’’, Bistrita, 2016 se refera la un alt luptator anticomunist, originar din Maramuresul istoric, dar care a actionat in zona Tiblesului si a Nasaudului, protestand impotriva comunismului si promovand  ideea ca vor veni americanii si va fi reinstaurata monarhia. Lupta lui si a celor care i-au devenit colaboratori a inceput in anul 1948 si s-a incheiat in 1953, cand a fost impuscat de cadrele Securitatii. Ramasitele sale trupesti, aflate in cimitirul din Nasaud, au fost deshumate in aprilie 2014, actiune la care a participat si autorul cartii, alaturi de organele abilitate.

       Cartea se bazeaza pe un bogat material documentar provenit din cele peste 1300 de pagini aflate in arhivele CNSAS, din multitudinea investigatiilor facute pe teren, din marturiile unor contemporani, in care este zugravita viata, jertfa si suferinta lui Gheorghe Pasca. Ca si cea dintai, aceasta carte, de mica intindere, dar bogata in continut, este scrisa intr-un stil accesibil, coerent si evocator. Este de remarcat curajul pe care il dovedeste autorul pentru abordarea unui asemenea subiect care multa vreme a ramas pe raftul tacerii.


Mircea Darosi.

 

0 comentarii8449 vizualizări04 ianuarie 2017
rss 2.0
rss 2.0