Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Miercuri 15 Iulie 2020 - 17966 vizitatori azi
99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.

Se implinesc 99 de ani de la Ziua Unirii Basarabiei cu Romania. Pe 27 martie 1918 Sfatul Tarii s-a intrunit in sedinta solemna, unde s-a votat prin majoritate absoluta de voturi unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei, dupa 106 ani de dominatie rusa. Cu aceasta ocazie, Ambasadorul Romaniei la Chisinau a transmis felicitari romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, transmite deschide.md.

Amintim ca efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, cand Rusia a anexat din nou Basarabia, in baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

Evenimentele premergatoare unirii.

Prin Tratatul de la Bucuresti din 1812, partea situata la rasarit de Prut a principatului Moldovei a intrat in componenta imperiului Rusiei. Din acel moment, au intrat in concurenta, pentru locuitorii acestui tinut formand gubernia Basarabiei, doua conceptii identitare potrivnice : "romanismul" care promova unirea politica si culturala a tuturor vorbitorilor graiurilor est-romanice indiferent de imparatiile ale caror supusi erau (Imperiul Habsburgic, Imperiul Rus sau Imperiul Otoman), si « moldovenismul » sustinut de autoritatile rusesti, care promova deosebirea si despartirea culturala si politica a vorbitorilor graiurilor est-romanice supusi ai « Tarului tuturor Rusiilor », de ceilalti. Unirea Basarabiei cu Romania votata la data de 27 martie (9 aprilie) 1918 de catre Sfatul Tarii, (parlamentul Republicii Democratice Moldovenesti) reprezinta concretizarea si biruinta miscarii "romaniste" din acest tinut.

In contextul prabusirii Imperiului Rus, anarhia si violenta trupelor rusesti debandate a determinat Sfatul Tarii sa cheme, in 13 ianuarie 1918 armata romana in Basarabia, pentru a pune capat jafului. Sovietul bolsevic din Chisinau, afland despre chemarea trupelor romane, a declarat ca nu se va mai supune Sfatului Tarii si a anuntat o prima pentru capetele conducatorilor guvernului Republicii. Pana la urma insa bolsevicii au fost nevoiti sa paraseasca Basarabia.

 

Unirea

Pana la sedinta din 27 martie 1918 a Sfatului Tarii, comitetele tinuturilor din Balti, Soroca si Orhei au fost consultate in privinta Unirii cu Regatul Romaniei. Pe 27 martie, Sfatul Tarii a votat in favoarea Unirii cu Romania cu urmatoarele conditii:

1. Sfatul Tarii urma sa duca la bun sfarsit o reforma agrara, care trebuia sa fie acceptata fara obiectiuni de guvernul roman;
2. Basarabia avea sa ramana autonoma, avand sa aiba propriul sau organ legislativ, Sfatul Tarii, ales prin vot democratic;
3. Sfatul Tarii avea sa voteze bugetul local, urma sa controleze consiliile zemstvelor si oraselor si avea sa numeasca functionarii administratiei locale;
4. Recrutarile aveau sa fie facute pe baze teritoriale;
5. Legile locale si forma de administrare puteau fi schimbate numai cu acordul reprezentantilor locali;
6. Drepturile minoritatilor urmau sa fie garantate prin lege si respectate in statul roman;
7. Doi reprezentanti ai Basarabiei aveau sa faca parte din guvernul central roman;
8. Basarabia urma sa trimita in Parlameantul Romaniei un numar de deputati proportional cu populatia regiunii;
9. Toate alegerile aveau sa fie organizate pe baze democratice, urmand sa se bazeze pe votul direct, egal, secret si universal;
10. Noua Constitutie urma sa garanteze libertatea cuvantului si a religiei;
11. Urma sa fie proclamata o amnistie pentru toate persoanele care comisesera infractiuni politice in timpul revolutiei.

Din cei 135 de deputati prezenti, 86 au votat in favoarea Unirii, 3 au votat impotriva, iar 36 s-au abtinut, 13 deputati fiind absenti ( lista si optiunile la votare).

Citirea rezultatului a fost insotita de aplauze furtunoase si strigate entuziaste "Traiasca Unirea cu Romania!".

Timp de 22 da ani, Unirea cu Romania a ferit Basarabia de razboiul civil rus, de tragediile colectivizarii, ale Holodomorului, ale "terorii rosii" dezlantuita de Ceka-GPU-NKVD si ale deportarilor catre Gulag. Acesta era intocmai scopul Sfatului Tarii, inclusiv al delegatilor rusi sau ucraineni care au votat Unirea.

0 comentarii6713 vizualizări28 martie 2017
rss 2.0
rss 2.0