Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Miercuri 03 Martie 2021 - 9688 vizitatori azi
25 Octombrie - Ziua Armatei.

Este ziua faptelor de arme ale Armatei Romane si rezultatul acestor fapte marete: " Reintregirea granitei de Vest a Romaniei si anularea de facto, a prevederilor Dictatului de la Viena.".  In ziua de 24 august 1944, la ora 0,30, armata romana a incetat actiunile militare impotriva URSS, membra a coalitiei natiunilor Unite.

            A fost o decizie luata in urma loviturii de stat din dupa-amiaza zilei de 23 august 1944, organizata de catre un grup de oameni politici si militari, cu participarea regelui Mihai I, in urma careia au fost arestati maresalul Ion Antonescu si colaboratorii sai.

            Trupelor germane de pe teritoriul Romaniei, li s-a pus in vedere sa paraseasca, in cel mai scurt timp, teritoriul statului roman.

            Se cunoaste ca iesirea Romaniei din Axa a insemnat si incetarea livrarilor de petrol catre Germania si pierderea unui spatiu strategic important, cu consecinte directe  asupra frontului din Balcani.

            Berlinul a reactionat cu promptitudine. A pus in aplicare planul numit "Margarethe II", sa poata prelua controlul asupra Romaniei.

            Hitler a ordonat generalului de aviatie Alfred Gerstenberg, seful Misiunii Militare germane pentru armata aerului in Romania, inca din noaptea de 23/24 august 1944 sa instaleze un guvern pro-german la Bucuresti, avand la dispozitie trupele din zona Ploiesti, intarite cu 3 companii paza aerodrom germane, trimise pe calea aerului de la Focsani si Constanta.

            Concomitent cu acest ordin, Hitler a mai ordonat interventia cu 500 parasutisti ai fortelor speciale Waffen SS "Otto Skorzeny" din Divizia Brandemburg (mare unitate, specializata in actiuni de comando si soc), subordonata direct lui Hitler si dislocat in zona Zemun-Kraljevo din Iugoslavia, precum si Corpului 5 munte SS. comandat de generalul SS Artur Phleps, sa intervina in restabilirea situatiei din Romania.

            Se spera si in ajutorul celor 4200 militari concentrati la Giurgiu, cei 11.000 militari germani din Bucuresti, cei 24.900 militari germani din Ploiesti, 4.800 din Brasov.

            Planul lui Hitler nu a reusit. In 25 august Artur Phleps, originar din Romania, a fost numit imediat de Hitler in calitate de "sef superior SS si de politie al Transilvaniei". Acesta a chemat sub arme etnicii germani din Transilvania si a stabilit cooperarea cu trupele ungare si cu cele ale Grupului de armate "Ucraina de Sud" in vederea rezistentei pe aliniamentul ordonat de Hitler in defensiva pe Carpati. I-a fost subordonata si Divizia 8 cavalerie SS "Florian Geyer" dislocata de la Budapesta la Targu Mures.

            Ostilitatile s-au declansat in zorii zilei de 24 august. Au fost lupte puternice la podul de la Baneasa, bombardat Bucurestiul, trupele germane au batut in retragere prin pasul Predeal unde a intrat ferm sub controlul Diviziei 1 munte romane, dislocata langa Brasov pentru refacere, care a curatat Brasovul de germani, luand 4.641 prizonieri.

            Noi bistritenii, cunoastem ca la Arcus, langa Sfantu Gheorghe l-am pierdut pe generalul erou Grigore Balan, ranit fiind de obuzierele horthyste in ziua de 9 septembrie 1944, mort la Spitalul Militar din Sinaia in data de 13 sept.1944.  

            Am sa trec peste marile batalii purtate de trupele romane si rusesti in Transilvania si am sa ma opresc la finalul bataliei pentru eliberarea tarii.

            Se cunoaste faptul ca intre 21 septembrie-25 octombrie 1944, Armata 4-a romana, a avut rolul principal in eliberarea Transilvaniei de nord-vest,. A pierdut din cei 120.861 militari angajati in lupta, 24.630 oameni-morti, raniti si disparuti.

            Armata 4 romana, prin militarii Diviziei 9 Infanterie, a reusit ca pana in 25 octombrie sa elibereze  Satu Mare si Carei, ultimele localitati romanesti aflate sub ocupatie ungureasca.

Ziua de 25 Octombrie se inscrie astfel, alaturi de alte sarbatori cu specific militar - Ziua  Fortelor Terestre, Ziua Aviatiei si Fortelor  Aeriene, Ziua Marinei, zilele diferitelor arme si specialitati - in categoria acelor momente aniversare la care participa, sub diverse forme, nu doar cei imbracati in uniforma militara, ci toate segmentele societatii civile.

            Va prezint un scurt istoric al acestei zile.

            Din anul 1830, anul infiintarii armatei romane, pana in anul 1951, in traditia romaneasca nu a existat o zi dedicata exclusiv sarbatoririi acestei institutii. Categoriile de forte armate, respectiv diferitele genuri de arme, unitati si mari unitati isi sarbatoreau ziua odata cu praznicele propriilor patroni spirituali, confirmati prin Inaltul Decret Regal nr.1621 din 24.05.1929, si Inaltul Decret Regal nr.1343/17.04.1931.

            In martie 1948, acest gen de sarbatoare a fost abandonat, fiind reluat din nou din anul 1994.

            In 20 iulie1951, Prezidiul Marii Adunari Nationale a emis Decretul nr.125 in vederea declararii zilei de 2 octombrie, pentru prima oara, ca "Ziua Fortelor Armate ale R.P.R." Motivul il constituia faptul ca, la 2 octombrie 1943, Stalin aprobase organizarea Diviziei 1"Tudor Vladimirescu" din prizonieri romani, care au devenit "samburele" viitoarei "armate populare" din Romania. Aceasta sarbatoare pro-sovietica s-a tinut timp de aproape un deceniu.

            In 1958, prin Ordin al ministrului fortelor armate, s-a revenit la traditia unitatilor si M.U. sa-si comemoreze principalele momente din toata existenta lor.

            Prin Decretul nr.381 din 01.10.1959, Ziua fortelor Armate a fost mutata pe data de 25 Octombrie pe motivul ca Ziua Armatei trebuie cautat in faptele de arme ale Armatei Romane si in rezultatul acestora: reintregirea granitei de Vest a Romaniei si anularea de facto, a prevederilor Dictatului de la Viena.

            Acesta a fost singurul obiectiv strategic national, realizat efectiv de Armata Romana pe campul de lupta, recunoscut juridic in art. 2 al Tratatului de pace dintre Romania si Puterile Aliate si Asociate., incheiat la 10 februarie 1947.

            Chiar daca acest teritoriu a fost preluat initial de administratia sovietica, fiind retrocedat Romaniei pe 9 martie 1945 (la doar cateva zile dupa instalarea guvernului Petru Groza), pe 25 octombrie 1944 Armata Romana a trait un moment inaltator, prin atingerea hotarului firesc al tarii si neamului romanesc.

 

            Col.(r.) Ioan Cordovan.


Material prezentat astazi la Cercul Militar Bistrita. 

0 comentarii5327 vizualizări23 octombrie 2017
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0