Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 11 Iulie 2020 - 18480 vizitatori azi
25 Octombrie - Ziua Armatei Romane.

In memoria ostasilor nostri cazuti in timpul celui de-al doilea razboi mondial, doresc sa va solicit atentia prezentandu-va motivele care determina sarbatorirea Zilei Armatei Romane la 25 octombrie. Si asta deoarece au existat destule voci care au solicitat schimbarea acestei date. Astfel, in iunie 1997, Fundatia Romana de Ajutor Umanitar "Mihai Viteazul", s-a adresat printr-o scrisoare Camerei Deputatilor prezentand propunerea de a se analiza (citez): "…oportunitatea schimbarii datei calendaristice a Zilei Armatei Romane". Motivatia puerila adusa in sprijinul acestei solicitari viza faptul ca actuala zi de 25 octombrie este (citez)"…o sarbatoare comunista, o zi de doliu national, cand se sarbatoreste victoria comunismului…cel care a afectat grav unitatea nationala si integritatea teritoriala…"

          Pentru intelegerea exacta, obiectiva a lucrurilor consider ca este necesar sa aruncam o privire retrospectiva, realizata pe baza unor documente istorice certe cu privire la Ziua Armatei romane.

          Documentele vremii, documentele de arhiva si publicatiile acelor timpuri nu ofera nici un indiciu asupra faptului ca, pana in 1931, ar fi fost sarbatorita Ziua Armatei, ori Zilele anumitor categorii de forte ale acesteia. Totusi, Armata aparea ca element dominant la manifestarile ce se organizau cu prilejul zilei de 10 Mai si de Ziua Eroilor Neamului, aceasta din urma stabilita prin Decretul Lege 1913 din 26 aprilie 1920. Pentru a contribui la prestigiul institutiei militare in randul populatiei, cat si pentru consolidarea spiritului de corp in cadrul unei arme, prin Decretul Regal 1.343 din 17 aprilie 1931, se prevedea ca fiecare arma sa-si stabileasca si sa-si celebreze ziua odata cu aceea a sfantului care ii era patron, fiind inscrisa corespunzator in Calendarul Ortodox. Astfel la 8 noiembrie, de sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, era Ziua Infanteriei; la 23 aprilie, de sfantul Mare Mucenic Gheorghe - Ziua Cavaleriei; la 4 decembrie, de Sfanta Mare Mucenica Varvara - ziua artileriei; la 20 iulie, de Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul, ziua Aeronauticii; la 15 august, de Sfanta Maria (Adormirea Maicii Domnului) - ziua marinei; la 21 Mai de Sfintii Imparati Constantin si Elena - Ziua Geniului; la 30 ianuarie, de Sfintii Trei Mari Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan - Ziua Scolilor Militare.

          In anul 1948 s-a pus capat acestei traditii. Totusi, prin Decretul 309 din 5 august 1953 a fost instituita Ziua Fortelor Aeriene ale R.P.R., prima duminica din septembrie in cinstea primului zbor al lui Aurel Vlaicu la 5 septembrie 1910. Tot atunci s-a stabilit si Ziua Marinei Militare a R.P.R., prima duminica a lunii august. Ulterior, Ziua Aviatiei este schimbata prin decretul 203 din 14 iunie 1960, stabilindu-se in a treia duminica din luna iunie. In 1956 se fixa Ziua Trupelor de Graniceri in 25 iunie. Pentru prima data, prin Decretul 125 din 20 iulie 1951 s-a instituit sarbatorirea Zilei Fortelor Armate la 2 octombrie, zi in care a fost constituita pe teritoriul URSS Divizia "Tudor Vladimirescu". Abia dupa plecarea trupelor sovietice de pe teritoriul Romaniei, prin Decretul 381 din 1 octombrie 1959 se statueaza ca sarbatorirea Zilei Fortelor Armate sa se faca in fiecare an la 25 Octombrie, deoarece la aceasta zi, 25 octombrie 1944 s-a eliberat partea de Nord a Transilvaniei. Totusi adevarul istoric este un pic diferit: la 25 octombrie 1921 se nascuse regele Mihai care in perioada 1940 - 1947 era seful Ostirii romane. Adevarul confirmat de fapte si de documente releva ca teritoriul (respectiv, orasul Carei) fusese eliberat la 24 octombrie. Dar, pentru a face o bucurie regelui, comandantii trupelor au hotarat sa anunte acest fapt cu 24 ore mai tarziu.

          Pentru a pune punct discutiilor inutile privind ziua de 25 octombrie, va prezint, in continuare, punctul de vedere al specialistilor in domeniul Istorie Militare:

          Stabilirea datei pentru sarbatorirea Zilei Armatei trebuie facuta dupa criterii clare, dintre care, cele mai importante ar fi:

-        sa fie un eveniment militar sau alt fapt istoric cu conotatii ostasesti care sa aiba rezonanta pentru intreg spatiul romanesc;

-        consecintele lui sa fie hotaratoare in plan politico - militar pentru intreaga natiune romana;

-        sa fie, pe cat posibil, posterioara anului 1918, cand s-a desavarsit unitatea national - statala romaneasca;

-        sa aiba in vedere si calendarul. Pana la 1 aprilie 1919, in Romania s-a utilizat calendarul iulian. De la aceasta data s-a trecut la cel gregorian, intre ele fiind o diferenta de 12 zile.

Avand in vedere aceste criterii s-a considerat ca ziua de 25 octombrie este cea mai potrivita solutie pentru Ziua Armatei Romane, intrucat 25 octombrie reprezinta o victorie militara intrata solid in constiinta romaneasca si care semnifica atasamentul ostirii romane in toate timpurile la cauza apararii sau eliberarii teritoriului national. 25 octombrie este, deocamdata, singura data posibila pentru a ramane Ziua Armatei Romane. Ea ii reprezinta pe toti militarii originari din TOATE provinciile romanesti, amintind de un fapt de arme la care si-au adus contributia cu totii.

Si fiindca e Ziua Armatei Romane (cata a mai ramas !) eu zic sa le uram multi ani tuturor militarilor, indiferent de grad si functie, iar Armatei Romane in ansamblul ei (adica si rezervistilor si celor in retragere!) multa rezistenta fizica si mai ales psihica in conditiile actuale, nu prea roze din multe puncte de vedere.

 

 Col. (r) Dorin Filip. 

0 comentarii5334 vizualizări25 octombrie 2017
rss 2.0
rss 2.0