Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Duminica 12 Iulie 2020 - 10610 vizitatori azi
31 OCTOMBRIE - ZIUA ARHIVELOR.

Arhivele Nationale implinesc 186 de ani de la infiintare, fiind institutia pastratoare a memoriei poporului roman, cu cea mai mare vechime intre institutiile administrative romanesti.  La nivelul judetului Bistrita Nasaud, institutia s-a organizat acum 80 de ani, reusita se datoreaza si entuziasmului unor intelectuali nasaudeni, in frunte cu Iuliu Moisil, care si-au conjugat toate eforturile si si-au donat toate documentele in vederea crearii acestei institutii.

            In cei peste 80 de ani de activitate, principala grija a fost aceea de a aduna, conserva si valorifica bogatul fond documentar, care la nivelul judetului Bistrita-Nasaud se ridica la peste 6500 ml de documente, cel mai vechi document original datand din anul 1350. Tot acestei institutii se datoreaza si posibilitatea aplicarii legilor de restituire a dreptului de proprietate, a stabilirii dreptului de filiatie sau de reconstituire a vechimii in munca.

            In ultimii ani, institutia s-a imbogatit cu numeroase donatii venite din partea unor persoane fizice, amintim pe cele ale: dlui profesor Viorel Rus, dnei dr. Ana Tatar, dlui Gavril Moldovan, dlui prof. dr. Mircea Gelu Buta, dlui pimar Vasile Moldovan, dlui Ioan Alexa, dlui Titus Zagrean, dlui profesor Liviu Paius, dlui Traian Pavelea, dlui George Uza, dlui profesor Grigore Avram, dnei Maria Vaida Halita, dlui acad. Teodor Tanco. Cateva din aceste documente se pot admira in mini-expozitia organizata la sediul Arhivelor.


 

Foto - Marius Chiuzan

0 comentarii4557 vizualizări01 noiembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0