Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 11 Iulie 2020 - 7216 vizitatori azi
ARHIVELE NATIONALE BN.

Depozitare ale marturiilor trecutului, arhivele constituie o institutie reprezentativa pentru cultura si civilizatia oricarui popor, iar grija manifestata pentru a conserva aceste urme ale istoriei  si ilustreaza nu numai gradul de civilizatie si cultura, dar si profunzimile memoriei colective.

            De altfel , rolul Arhivelor a fost recunoscut si prin adoptarea Declaratiei Universale privind Arhivele, de catre UNESCO, la 10 noiembrie 2011, care arata ca Arhivele reprezinta un patrimoniu unic, de neinlocuit, transmis din generatie in generatie. Inca din momentul crearii lor, arhivele sunt administrate pentru a-si conserva valoarea si intelesul… Acestea joaca un rol esential in dezvoltarea societatilor prin apararea si dezvoltarea drepturilor si a comunitatii. Astfel statele semnatare, intre care si Romania, recunosc rolul unic al arhivelor ca marturii autentice a activitatilor administrative, culturale si intelectuale si ca o reflectare a evolutiei societatii si nevoia vitala de existenta a arhivelor pentru sprijinirea eficientei activitatilor, raspunderii si transparentei, pentru protejarea drepturilor cetatenesti, pentru edificarea memoriei individuale si colective, pentru intelegerea trecutului si documentarea prezentului, cu scopul de a indruma actiunile viitoare.

            Fondate pentru a ctitori o noua civilizatie pe pamantul Romaniei intregite, Arhivele au implinit la nivelul intregii tari, dar mai ales in Transilvania, o functie culturala, stiintifica, nationala, si deopotriva, istorica, desavarsind seria de mari institutii reprezentative pentru orice stat modern, pe care generatia Marii Uniri le-a edificat cu devotament si sacrificiu.

            Arhivele, prin rolul si competenta lor sunt astfel depozitarele marturiilor istorice ale marilor inaintasi si, deoarece suntem in anul Centenarului, a Marii Uniri.

            In judetul Bistrita Nasaud, Arhivele implinesc 80 de ani de la infiintare. Reusita o datoram si entuziasmului unor carturari nasaudeni, ei insusi colectionari de documente privind istoria arealului geografic al judetului, ale caror eforturi au fost incununate prin infiintarea Subdirectiei Arhivelor Statului la Nasaud, la 10 noiembrie 1937.

            De altfel, in tinutul Bistritei si Nasaudului, grija pentru document a fost intotdeauna primordiala, sa nu uitam ca Arhiva Bistritei constituie unul dintre cele mai importante fonduri documentare ale Romaniei, iar Christian Pomarius si Albert Berger, cei doi arhivari ai Bistritei, au fost cei care au inventariat numeroase arhive orasenesti la nivelul Transilvaniei sau ca pe documente s-a bazat procesul pentru pastrarea identitatii nationale si redobandirea proprietatilor detinute de fostii graniceri.

            Eforturile principale, in cei peste 80 de ani de activitate au fost acelea de a aduna, conserva si valorifica bogatul fond documentar, care la nivelul judetului Bistrita-Nasaud constituit din peste 6500 ml de documente, cel mai vechi document original fiind din anul 1350. Si daca vorbim de centenar, daca documentul a fost, este si va fi mijlocul cel mai veridic care consemneaza si fixeaza evenimentele si pe principalii sai participantii sai, putem spune  ca la Bistrita se pastreaza unele dintre cele mai importante documente referitoare la Marea Unire, iar cercetarea lor arata ca unirea a fost facuta de popor pentru  el insusi.

Cele mai importante fonduri arhivistice care pastreaza documentele unirii si pe care cu onoare le gestionam sunt cele ale unor institutii reprezentative: Administratia Fondurilor Graniceresti - institutia care a avut un important rol in dezvoltarea intelectualitatii din zona Nasaudului, Prefectura judetului Nasaud, oficiilor parohiale - fiindca, sa nu uitam rolul preotilor de la nivelul comunitatilor romanesti si rolul acestora in constituirea Garzilor nationale, in coordonarea intregii actiuni, finalizata la Alba Iulia, in organizarea institutionala dupa Marea Unire.

De asemenea, marturii importante referitoare la marele eveniment din istoria poporului roman le regasim in fondurile personale si familiale, provenite de la importante personalitati care au jucat un rol determinant in infaptuirea Unirii, depuse spre pastrare la Arhivele Nationale, dintre care amintim: Pavel Tofan - lider al miscarii, cu rol determinant in instaurarea administratiei romanesti dupa 1918,  Victor Onisor -  participant la Marea Unire, deputat in prima Adunare Constituanta,   Iulian Martian - maior, cercetator, cel care a constituit si coordonat Garda Nationala de la Nasaud,  Iuliu Moisil - colectionar si primul director al Arhivelor din Nasaud,  fiu al vicarului Grigore Moisil, cel care a coordonat miscarea nationala si de recuperare a proprietatilor graniceresti,   Dumitru Nacu - primar al Nasaudului si apoi Prefect al judetului,  Titus Pop, redactor al importantelor ziare din perioada interbelica,  Emil Precup - cercetator al zonei.

In aceste fonduri gasim corespondenta sau marturii cu sau despre mari personalitati ale vremii: Al. Vaida Voievod, IC Bratianu, Iuliu Hossu, Victor Moldovan, Solomon Halita.

Am enumerat doar cateva fonduri, din marea bogatie a documentelor pe care cu onoare si umilinta, noi angajatii arhivelor, le gestionam la nivelul judetului Bistrita Nasaud, incercand si spunem ca si  reusind sa indeplinim crezul celor care au pus bazele acestei institutii pe aceste meleaguri - ca sa nu se risipeasca… cum se intampla asa de des cu multe bogatii nationale.

 

Cornelia Vlasin.

 

.

Foto - arhiva Marius Chiuzan. 

0 comentarii5138 vizualizări17 noiembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0