Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 04 Iulie 2020 - 9386 vizitatori azi
"Limes-ul roman. Expozitie temporara".

Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud in colaborare cu Muzeul National de Istorie al Transilvaniei va invita in data de 22 noiembrie, ora 13, la Muzeul Bistrita din str.Gen.Grigore Balan nr.19 la vernisajul expozitiei: "Limes-ul roman. Expozitie temporara’’ .

           Aceasta va prezenta publicului larg cercetarile efectuate la nivelul judetului in cadrul Programul National "Limes" (2015-2019), privind cercetarea granitei romane si a elementelor componente ale acesteia de pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud.

         Programul National "Limes" (2015-2019), are in vedere elaborarea documentatiei de specialitate privind monumentele care compun granita romana a provinciei Dacia, acestea constituind cel mai amplu monument unitar de  patrimoniu din Romania, respectiv fiind cel mai lung sector, de aproape 1500 de km, al monumentului UNESCO cunoscut sub denumirea de "Frontiers of the Roman Empire" (FRE).

         Starea de conservare a structurilor frontierei romane aflate pe teritoriu judetului Bistrita - Nasaud este de cele mai multe ori periclitata de activitati agricole sau alte tipuri de interventii antropice. Din aceste considerente s-a initiat in parteneriat cu Muzeul National de Istorie al Transilvaniei campanii succesive de ridicari topografice, ridicari care au menirea de a inregistra si reda fidel suprafata ruinelor in cauza, creand astfel in soft-uri dedicate, modele digitale ale terenului.

          Actiunea a fost in prima instanta derulata in zonele neimpadurite din raza localitatilor Ciceu Poieni, Dobricel, Negrilesti si Salva, utilizand un GPS de mare precizie,  urmand  in viitorul apropiat ridicarile topografice ale obiectivelor aflate in zonele impadurite.

          Astfel, in decursul ultimelor cercetari au fost ridicate topografic 6 turnuri si doua structuri de tip burgus, amenintate de puternice interventii antropice, celelalte obiective urmand curand a fi supuse aceluiasi procedeu, dezideratul fiind ca in final toate elementele constituitive ale frontierei romane de pe teritoriul judetului Bistrita - Nasaud sa beneficieze de un suport topografic solid si de analize adecvate.

           Cercetarile non-invazive, realizate in parteneriat cu Muzeul National de Istorie al Transilvaniei, pe tronsonul nordic al Limes-ului fostei provincii Dacia continua. Astfel au fost demarate o serie de zboruri la cateva puncte principale: castrul roman de la Livezile, turnurile romane zona Spermezeu-Sita, castrul roman de la Ilisua; pentru obtinerea unor fotografii aeriene extrem de necesare  viitoarelor cercetari arheologice.           Toate aceste activitati s-au desfasurat in cadrul Programului National " LIMES." proiect in care Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud este partener.  

 

          Va asteptam cu drag!

 

 

          MANAGER,

    Alexandru Gavrilas

 

0 comentarii6902 vizualizări21 noiembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0