Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Sambata 11 Iulie 2020 - 18774 vizitatori azi
ISTORIA RODNEI IN DATE.

Scriitorul minerilor din Rodna, Cornel Filip Domide a mai  scos o sarja cu nr. 10, o sarja de cuvinte asezate in cartea cu continut istoric "Istoria Rodnei in date", scoasa recent la Editura Napoca Star. O carte ce anima pulsul satului de sub munte, legat prin fire nesfarsite, ce sunt mereu rasfoite si mereu surprinzatoare.

Cartea se deschide cu un indemn in versuri pentru iubitorii de istorie si natura de a face un popas in aceste locuri ce evoca o existenta si o vesnicie, dand puls vietii satului: "Strainule, tu sa stii/ Ca vei avea ce povesti/ La Rodna de vei veni / De toate vei intalni / Vai adanci, piscuri semete / De o rara frumusete / Ape repezi ce la vale / Si-au croit in piatra cale / Munti inalti de pe care / Poti privi in departare / Este lacul Lala pe Ineu / Si un lac mai mic la Tau / Si pesteri se intalnesc / Pentru cei ce le iubesc/…"

Minerul Domide Filip isi iubeste satul natal, il cerceteaza si consemneaza toate descoperirile, aducand in fata satenilor un spor de originalitate si fapte marturisitoare, avand un stil innovator, fiind inzestrat cu puterea de a zamisli frumuseti, facand din fiecare zi un nou inceput.

Rodna este binecuvantata de Dumnezeu cu oameni deosebiti, competenti, delicati si verticali, printre care se afla si  Cornel Domide, minerul care cerceteaza, scrie si transmite consatenilor sai aspecte din istoria locala, povestiri si legende ce le contureaza profilul. Scriitorul din Rodna, primit recent in Liga Scriitorilor Romani, finalizeaza cercetarile prin carti, care vindeca si populeaza mintea cu ganduri bune, avand efectul unui bumerang - cine ofera bucurie, simpatie, respect si toleranta, le primeste inapoi prin recul.

In aceasta carte cu nr. 10, autorul face o incursiune in istoria si civilizatia umana a satului strajuit de cei mai inalti munti din Carpatii Orientali, din care izvorasc doua rauri ce strabat Romania de la est la vest, respectiv Bistrita Aurie si Somesul Mare. Este o zona cu o bogata fauna si flora, fiind dovezi ca a fost locuita inca din epoca de piatra.

Cartea este o taina de comuniune cu istoria, cu originile noastre, este un legamant curat cu sufletul taranului rodnean ce doreste o calatorie spre lumea in care s-a proiectat eul, cu episoade din pamantul fagaduintei.

Incepand de la pagina 20 sunt prezentate in mod cronologic date privitoare la istoria Rodnei aparute in diferite documente, traduse de carturarii timpului, date pe care Domide le-a adunat si asezat intr-o anumita ordine, dupa priceperea lui, incepand din anul 1030, cand ungurii inving triburile germanice, pana in zilele noastre cand s-a inchis sectorul minier Blazna si Faget in anii 2005-2006 si s-a construit o micro-centrala pe raul Izvor  in anul 2015, stabilirea tiganilor si ungurilor in Rodna, rodneni cazuti in cele doua razboaie, 131 in Primul Razboi si 62 in al doilea Razboi Mondial, Rodna sub dictatul de la Viena, Evolutia populatiei la Rodna, Nume vechi de strazi la Rodna, Targul de pe Cisa, Pastoritul la Rodna, Rodna pe timpul granitei, Viata religioasa si trei legende locale: "Legenda de pe Comoara Dacilor", "Legenda lui Benes", "Legenda Stancile Dracului", Istoria mineritului si a pastoritului in Muntii Rodnei, Viata religioasa, explicarea unor cuvinte si sursa de informatii. Pe ultima coperta este poza fiului sau, decedat recent intr-un accident auto, la varsta de 28 de ani, iar prezenta carte este scrisa in memoria lui.

 

      Ioan Mititean.

 

 

0 comentarii5026 vizualizări27 noiembrie 2017
rss 2.0
rss 2.0