Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Marti 16 Aprilie 2024 - 14587
Unirea Principatelor Romane, la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" BN.

Cartea de istorie a Romaniei a fost deschisa si citita cu sufletul miercuri, 24 ianuarie, la pagina "Mica Unire de la 1859", in Sala de conferinte "Gavril Scridon" a Bibliotecii Judetene "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud. "Pentru a vorbi despre Unirea Principatelor Romane trebuie sa mergem inapoi, chiar inainte de 1859, pentru ca toate lucrurile se articuleaza in istorie. Sa nu uitam ca multi dintre fauritorii Unirii au fost revolutionari de la 1848. Mesajul lor este cel mai arzator in ceea ce priveste Unirea! Unirea Principatelor Romane de la 1859 a fost un eveniment care, rememorat, ne poate da un impuls si noua, sa regandim situatia istorica in care ne gasim!" a spus in deschidere Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judetene "George Cosbuc", care a moderat intalnirea.

   "Odata cu Unirea Principatelor se pun si bazele statului modern, iar reformele care se infaptuiesc in timpul lui Alexandru Ioan Cuza au dus la stabilitatea Unirii si la recunoasterea ei de catre Franta, Prusia si Rusia, la inceput si apoi de catre celelalte state. Cred ca este de datoria noastra sa continuam sa construim o Romanie moderna, puternica, o Romanie a romanilor si sa continuam ceea ce inaintasii nostri au reusit cu multa jertfa si truda" a punctat Vasile Puica, vicepresedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

    Despre ecoul Unirii principatelor in tinutul Bistritei si Nasaudului in documente de arhiva le-a vorbit celor prezenti d-na Cornelia Vlasin, directoarea Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Bistrita-Nasaud. "Si romanii din tinutul Bistritei si Nasaudului erau racordati la marile realizari nationale ale fratilor de peste Carpati. Astfel, Ioachim Muresanu, personalitate marcanta nasaudeana, pe atunci student la Viena, traduce si transcrie cu litere chirilice Conventia de la Paris. Astfel, noi avem la Bistrita unul dintre putinele exemplare care se mai pastreaza in tara noastra, cu textul integral al Conventiei, datand de la 1858" (Cornelia Vlasin).   

    In pregatirea Unirii de la 1859 au fost implicati foarte multi scriitori ai vremii, observa prof. Andrei Moldovan. "Cativa tineri, chiar foarte tineri, caci nu aveau 20 de ani, se duc la studii in strainatate si acolo au un soc: vad ca nimeni nu stie nimic despre Principatele Romane. Intre ei - Mihail Kogalniceanu, care intelege ca menirea sa este sa faca cunoscuta istoria Moldovei, istoria romanilor. Si nu avea decat 17 ani cand s-a dus in orasul francez Lunéville! Iar la Berlin, cand avea 20 de ani, Kogalniceanu scoate un volum de istorie; vocea lui Kogalniceanu devine o voce ascultata in Europa. In acelasi timp si oarecum paralel cu el, este Vasile Alexandri, care merge la Paris si acolo isi face o serie intreaga de relatii. In 1855 ii apare tradus in limba franceza, la Paris un volum intitulat <>!  Era si Balcescu acolo (in Occident), care are o serie intreaga de proiecte, sa afirme latinitatea noastra, sa convinga Occidentul ca aceasta latinitate estica, unita, poate sa fie o stavila in fata acestei invazii a slavismului in Europa. In proportie de 80 la suta, participantii la toate aceste evenimente care duc la faurirea Romaniei moderne au fost scriitori. Si foarte, foarte tineri, absolut uimitori de tineri, cu credinta nemaipomenita in ceea ce au de facut. Intr-un crez care era mai presus de orice!" a subliniat prof Andrei Moldovan, presedintele Societatii Scriitorilor din Bistrita-Nasaud.

    Manifestarea de la Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" a continuat cu un recital de poezie, sustinut de membrii ai SSBN. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud, Biblioteca Judeteana "George Cosbuc" Bistrita-Nasaud, Serviciul Judetean al Arhivelor Nationale Bistrita-Nasaud si Societatea Scriitorilor din Bistrita-Nasaud.

0 comentarii4466 vizualizări26 ianuarie 2018




rss 2.0
rss 2.0