Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Marti 07 Iulie 2020 - 8658 vizitatori azi
ISTORIA MILITARA A JUDETULUI BISTRITA-NASAUD INTR-O NOUA LUCRARE.

In incinta Cercului Militar al garnizoanei Bistrita, la 25 ianuarie 2018, a avut loc lansarea lucrarii "Luptele romanilor din actualul areal al judetului Bistrita-Nasaud, pentru identitatea nationala, in timpul revolutiei si razboiului civil din anii 1848-1849", avand ca autori pe col. (rz) Vasile Magerusan si col. (rz) Ioan Cordovan. Lucrarea se inscrie in proiectul Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria", Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud "Colonel Liviu Rusu", privind completarea colectiei  de lucrari referitoare la istoria militara a judetului. Lucrarea a aparut la editura "SOLON" din Bistrita, cu sprijinul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

Autorii, membrii ai Asociatiei Nationale Cultul Eroilor "Regina Maria", Filiala Judeteana Bistrita-Nasaud "Colonel Liviu Rusu", Asociatiei Cadrelor Militare in Rezerva si Retragere, Filiala Bistrita-Nasaud "General Grigore Balan", Despartamantului ASTRA Nasaud, Ligi Scriitorilor din Romania, Filiala Nasaud, sunt o prezenta activa in viata culturala a judetului nostru. Sunt autori si coautori ai mai multor lucrari monografice, de istorie militara a locului, articole jurnalistice si materiale care au fost prezentate in colocviile si sesiunile organizate    in diferite localitati din judet. Col. (rz) Ioan Cordovan a colaborat in decursul anilor cu mass-media locala, pe teme de istorie. A publicat articole, a initiat emisiuni periodice si a fost invitat la diferite emisiuni radio si tv, de dezbatere a evenimentelor istorice locale si nationale. 

Desigur, ne putem intreba: "Oare mai era necesara inca o lucrare despre Revolutia de la 1848, atat timp cat istorici consacrati si cercetatori in domeniu au scris despre aceasta?". Noi apreciem ca era necesara o lucrare, scrisa de militari, despre militari, care sa scoata in evidenta contributia si sacrificiile bistritenilor la evenimentul pasoptist.  

Prefata lucrarii este scrisa de catre Col. dr. Ioan Marian Cristureanu, loctiitorul comandantului Brigazii 81 Mecanizare "General Grigore Balan", care ne introduce in tematica abordata de autori, facand o radiografie succinta a principalelor evenimente din perioada Revolutiei din 1848-1849, care au marcat existenta locuitorilor acestor meleaguri.

Cititorii vor gasi in cuprinsul lucrarii raspunsuri la cateva intrebari, pe care e firesc sa si le puna.

  • Care au fost motivele declansarii revolutiei la nivel european si national?
  • Cum a fost posibil ca revolutia sa inceapa concomitent in toate provinciile locuite de romani, aflate sub dominatia diferitelor imperii?
  • Care a fost liantul care a unit si mobilizat romanii?
  • Care era configuratia administrativa a actualului judet Bistrita-Nasaud, la 1848?
  • Pe ce forte militare si civile s-au bazat conducatorii revolutiei?
  • A fost sau nu victorioasa revolutia de la 1848? 

Lucrarea este structurata pe sapte capitole. In primul capitol, "Pregatirea si desfasurarea Revolutiei pasoptiste in tarile romane", autorii fac o scurta prezentare a actiunii hotarate a elitei romanesti, in avantul revolutionar general din Europa, pentru a pune in miscare resursele politice, diplomatice si economice, pentru realizarea idealurilor inscrise in programele revolutiei. Analiza autorilor se bazeaza pe faptul ca romanii, desi traiau in provincii vremelnic despartite de vitregiile istoriei, au avut idealuri comune, unitate si identitate nationala.

 In capitolul doi, autorii descriu din punct de vedere administrativ, demografic si militar, actualul teritoriu al judetul Bistrita-Nasaud, la mijlocul secolului al XIX-lea. Administrativ, actualele localitati au facut parte din Districtul Bistritei si trei comitate: Dabaca, Solnocul Inferior si Cluj. Analiza din punct de vedere militar, scoate in evidenta rolul determinant pe care l-a avut Regimentul II Graniceresc si comandantul acestuia, lt. col. Carol Urban, comandant al zonei de nord a Transilvaniei, pe timpul revolutiei pasoptiste.

Pentru a avea o imagine reala a fortelor regulate si de glotasi, de pe teritoriul Transilvaniei, care s-au confruntat in anii 1948 si 1949, prezentate in capitolul III, "Declansarea actiunilor militare in Transilvania", autorii, fosti ofiteri de stat major, le prezinta si sub raport de forte. Atitudinea comandantilor, capacitatea acestora in exercitarea actului de comanda, framantarile din imperiul habsburgic, sunt principalele cauze identificate de autori, care au dus la prelungirea conflictului pe teritoriul Transilvaniei si la implicarea armatei rusesti.

In capitolul IV, "Actiunile de lupta pentru pastrarea identitatii nationale", ne sunt prezentate principalele forme de lupta, principiile privind ducerea luptei si masurile de asigurare a luptei, de azi si din secolul XIX, pe intelesul tuturor. Descrierea actiunilor de lupta ale granicerilor nasaudeni este completata cu o prezentare grafica simpla, pe harti. Avand si imaginea teritoriului transilvan, putem vedea efortul colosal, pentru acele vremuri, depus de Regimentul II Graniceresc in luptele de la Mocod, Reghin, Gherla, Dej, Ciucea, Valea Bargaului.

Despre romanii ardeleni, care s-au organizat si luptat in legiunile lui Avram Iancu, s-a scris mai putin. In capitolul V, "Armata populara - o forta uriasa", autorii aduc in prim-plan efortul bistritenilor, dintre care s-au ridicat trei prefecti, comandanti ai Legiunilor V, VI si XII, pentru infaptuirea idealurilor pasoptiste. Ne sunt prezentate actiunile legiunilor comandate de Constantin Romanu - Vivu, Atanasie Mot-Dambu si Grigore Mihailas, in sprijinul regimentului nasaudean, din zona Reghin, Mocod, Dej, Bistrita, Nasaud.

Suferintele populatiei din perioada revolutiei sunt descrise in capitolul VI, "Bilantul crimelor, jafurilor, distrugerilor facute de insurgentii unguri in satele si casele romanilor". Autorii au scos la lumina din arhive, atrocitatile, diverse in tragism si pline de sadism uman,  comise impotriva oamenilor de rand de pe Vaile Somesului, Bargaului si Sieului, prezentand pe localitati, detalii cutremuratoare referitoare le crime, jafuri si distrugeri..

Capitolul VII, "Personalitati din arealul Judetului Bistrita-Nasaud care au avut o contributie majora in timpul Revolutiei de la 1848-1849", este dedicat personalitatilor de pe meleagurile noastre, care au avut o contributie importanta in organizarea si desfasurarea luptelor pentru apararea drepturilor romanilor transilvaneni. Unii au luptat cu "creionul", cum a fost Andrei Muresanu, de la care ne-au ramas versurile Imnului National, altii cu arma si s-au jertfit pentru un tel, exemplu Constantin Romanu Vivu.

La finalul lucrarii, autorii au adaugat in anexe informatii suplimentare, text si grafic, care sa ne intregeasca imaginea de ansamblu a evenimentelor de la 1848-1849 de pe teritoriul actual al Judetului Bistrita-Nasaud.

Autorii merita felicitari pentru documentarea arhivistica, pentru modul in care au realizat aceasta lucrare, accesibila si celor care nu au cunostinte militare vaste si pentru faptul ca deschid spre cercetare rolul armatei in istoria romanilor din aceasta parte a Transilvaniei.

 

   Colonel (rz.) Gheorghe Tanco.

Prim-vicepresedinte al Asociatiei Cultul Eroilor "Colonel Liviu Rusu" Bistrita-Nasaud si membru al Ligii Scriitorilor Romani-Filiala Nasaud

0 comentarii9128 vizualizări29 ianuarie 2018
rss 2.0
rss 2.0