Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Miercuri 08 Iulie 2020 - 8174 vizitatori azi
"Glasul vremei" - ziarul bistritean al Marii Uniri.

Aparitia acestei publicatii in spatiul cultural al judetului Bistrita-Nasaud in preajma infaptuirii evenimentului crucial din istoria poporului nostru, a fost de bun augur, in conditiile in care, timp de aproape un deceniu, presa locala romaneasca de aici era inexistenta. Documentele de arhiva atesta ca in orasul Bistrita a existat o tipografie care a avut pe rand doi proprietari.

Mai intai preotul Baciu, care a tiparit "Revista ilustrata’’ sub redactia lui Simion P. Simon si Victor Onisor, avandu-l tipograf pe G.M. Ungureanu. Cel de-al doilea proprietar este George Matheiu, care o cumparase de la Baciu in 1904. Aici se tipareste "Revista Bistritei’’, continuatoarea "Revistei ilustrate’’. In anul 1910, aparitia ei este intrerupta din diverse motive. Timp de 8 ani, periodicele locale din Bistrita au fost lipsite de lumina tiparului. Suflul revolutionar al pregatirilor pentru Marea Unire  i-a determinat pe cativa intelectuali de seama ai acestui tinut sa scoata la Tipografia  lui George Matheiu ziarul bistritean "Glasul vremei’’. El a aparut in ziua de 7 noiembrie 1918, fiind redactat de poetul Emil Chiffa si publicistul Ion Corbu. Ziarul se defineste "Organ national ocazional’’ si are un singur numar, in format mic, cuprinzand 6 pagini in care sunt consemnate amanunte cu valoare documentara referitoare la organizarea populatiei romanesti in perioada premergatoare Unirii din 1918. Materialele prezentate in "Glasul vremei" reflecta spiritul revolutionar de care era cuprins poporul din intregul tinut al Bistritei si Nasaudului. Din textele ziarului se desprind "masurile generale luate pentru organizarea romaneasca a Transilvaniei, date importante cu privire la pozitia fruntasilor politici romani din judet (comitat ), organizarea Consiliului national judetean din Bistrita-Nasaud si a celor locale, infiintarea si organizarea garzilor nationale, actiuni de preluare a puterii din mainile administratiei straine, activitatea organizata a femeilor, etc. Tot aici este consemnata atitudinea guvernului Statelor Unite ale Americii fata de problema unirii Transilvaniei cu Romania’’  (cf.Al.Matei). Cele 26 de materiale exprima bucuria si entuziasmul populatiei pentru aceasta mare implinire :  "Suntem liberi ! Ceea ce au visat si pentru ce au patimit de o mie de ani mosii si stramosii nostri- azi nu mai este un vis, nu mai e himera - azi e aevea’’.

Indemnurile, sfaturile si chemarile adresate populatiei sunt exprimate prin formule familiare : " Iubiti romani, Frati romani! Paziti pacea si asteptati in liniste Poruncile Sfatului national !’’ , Inscrieti-va in garda nationala !’’. Sunt inserate apoi texte cu : Juramantul garzii nationale, Hotarari, Lamuriri, Manifeste, Componenta Senatului national roman (prezidenti : dr.Gavril Tripon, Vasile Pahone, dr.Leon Scridon, Dionisie Vaida, Grigore Pletosu, dr.Alexandru Pop ; notari  : Dr. Victor Moldovan, Emil A. Chiffa, dr. Ioan Lazar, Ioan Petringel, Aurel Belteag   ; cassar : Ioan Corbu ).

Nu lipsesc nici numele a 16 ofiteri din garzile nationale : Grigore Balan-locotenent, Cornel Ordace-locotenent, Emil Monasterian-locotenent tehnic, Emil Rebrean-locotenent, Alexandru Tarta-locotenent, dr.Victor Man-sublocotenent, Stefan Moldovan-sublocotenent, Ioan Podoaba-sublocotenent, Aurel Rebrisorean-sublocotenent, Pavel Tofan-sublocotenent, Iuliu Cosma-sublocotenent, dr.Leon Scridon-medic, inf. Portstegari : Ioan Sas si Liviu Butuc) . Chiar daca acest ziar n-a aparut decat intr-un singur numar, prin continut si volumul informatiilor, el are valoare documentara si chiar sentimentala, gratie mesajului lasat de catre toti cei care au participat in mod direct la infaptuirea Marii Uniri.

 

Mircea Darosi

0 comentarii4557 vizualizări04 februarie 2018
rss 2.0
rss 2.0