Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Istorie Miercuri 20 Martie 2019 - 20554 vizitatori azi
Pe 5 iunie 1871 s-a nascut Nicolae Iorga.

Pe 5 iunie 1871, s-a nascut Nicolae Iorga - istoric, critic literar, dramaturg, memorialist, scriitor roman, politician si prim-ministru al Romaniei.
A avut o activitate stiintifica prolifica, scriind in decursul vietii sale 1003 volume, 12755 articole si studii precum si 4963 recenzii, aceasta culminand cu Istoria Romaniei, in zece volume. George Calinescu afirma despre Iorga ca a jucat in cultura romaneasca, in primele decenii ale secolului XX, "rolul lui Voltaire". Prin activitatea politica de parlamentar, ministru si prim ministru, cu orientarile sale de centru-dreapta, ce includeau si elemente ale conservatorismului, nationalismului si agrarianismului si-a creat oponenti in cadrul Partidului National Liberal si al Partidul National Roman, dar mai ales in randul gruparii fasciste Garda de Fier. 
Enciclopedia Romaniei face o apreciere reala a istoricului si omului politic Nicolae Iorga: 
"Personalitate marcanta a culturii noastre nationale, despre Nicolae Iorga nu se poate vorbi decat la superlativ despre grandioasele sale infaptuiri, insa in politica s-a dovedit ca nu sunt indeajuns corectitudinea, entuziasmul si credibilitatea personala. El nu a fost un doctrinar sau ideolog politic. N-a fost preocupat in alcatuirea unor programe de guvernare, ale caror idei sa inflacareze si sa coaguleze fortele unui popor. Realitatea politica si sociala a acelei epoci s-a dovedit implacabila cu personalitatea savantului, astfel ca a sfarsit nedrept si tragic, ciuruit de gloante, la margine de drum, intr-o societate care nu a inteles sa aprecieze si sa respecte valorile sale".

Ion Stancu
0 comentarii1603 vizualizări05 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0